Ικανοποίηση στην Ευρώπη για το «ναι» στο δημοψήφισμα της Κροατίας

Την ικανοποίησή της εκφράζει το σύνολο της ευρωπαϊκής ηγεσίας για το θετικό αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος για την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συνεχάρησαν μάλιστα τους Κροάτες για την απόφασή τους, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα καλό νέο για την Κροατία, την περιοχή και για την Ευρώπη».

Όπως επισημαίνουν στην κοινή τους ανακοίνωση, η ένταξη της χώρας στην ΕΕ θα τους προσφέρει στους Κροάτες νέες ευκαιρίες, θα ενισχύσει την σταθερότητα και την ευημερία του έθνους τους. Υπογραμμίζουν δε, ότι η κροατική απόφαση αποτελεί ένα «σαφές μήνυμα» σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη».
Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «μεγάλο ναι στην Ευρώπη».

Ωστόσο, αναφέρθηκε και σε όσους ψήφισαν κατά της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι «οι απόψεις, οι φόβοι και τα διλήμματά τους θα ληφθούν υπόψη απ’ όλους». Δήλωσε τέλος ότι η χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα δεν τον αιφνιδίασε.

Για ιστορική απόφαση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς. «Από σήμερα οριστικά εμείς θα φέρουμε την ευθύνη για τις αποφάσεις μας, η επιτυχία ή η αποτυχία εξαρτάται από εμάς» υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι η Κροατία είναι μετά τη Σλοβενία η δεύτερη πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία που εντάσσεται στην ΕΕ, ενώ αναμένεται να καταστεί πλήρες μέλος από την 1η Ιουλίου 2013.

από imerisia.gr

Exit mobile version