Ελλάδα

Στους -20 βαθμούς η ελάχιστη θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα

By admin

January 17, 2012

Οι χαμηλότερες έως τώρα θερμοκρασίες του φετινού χειμώνα προβλέπεται να σημειωθούν στη χώρα την Τρίτη. Στη βόρεια Ελλάδα οι μεν ελάχιστες θερμοκρασίες στις ψυχρές περιοχές (Κάτω Νευροκόπι, δυτική Μακεδονία) θα πέσουν στους -20 βαθμούς, οι δε μέγιστες θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές θα είναι αρνητικές (ολικός παγετός). Ο παγετός θα συνεχιστεί έως την Παρασκευή, αλλά με φθίνουσα ένταση.

Ειδικότερα για την Τρίτη προβλέπονται από τους μετεωρολόγους τοπικά αυξημένες νεφώσεις στο Αιγαίο, όπου θα εκδηλωθούν χιονόνερο στα νότια και χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά και πρόσκαιρα στις βορειότερες περιοχές, λίγες νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα και ισχυρό παγετό στα ηπειρωτικά που τοπικά στα βόρεια θα είναι ολικός.

Λίγες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ενδέχεται να εκδηλωθούν στα ανατολικότερα τμήματα της Στερεάς και της Πελοποννήσου, ενώ στην Ευβοια τα φαινόμενα θα είναι τοπικά περισσότερα.

Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από -18 έως 3 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από -10 έως 5 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -6 έως 8 βαθμούς, στο Βόρειο και Βορειοανατολικό Αιγαίο από -2 έως 4 βαθμούς και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι και τοπικά ισχυροί άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα πνέουν στο Αιγαίο. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι.

Τοπικές νεφώσεις κυρίως σε περιοχές κοντά στους ορεινούς όγκους και στα βορειοανατολικά πεδινά όπου θα εκδηλωθούν λίγες πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις, αναμένουν οι μετεωρολόγοι την Τρίτη στην Αττική.

Για λίγο δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί ασθενής χιονόπτωση και στο εσωτερικό του νομού. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 6 βαθμούς αλλά στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς.

Σχεδόν μέτριοι άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα πνέουν στο Σαρωνικό και στο Νότιο Ευβοϊκό.

Ηλιοφάνεια και ισχυρό παγετό τις πρωινές ώρες, περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 2 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι.

Την Τετάρτη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενή φαινόμενα (βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά) στα νησιά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη βόρεια Κρήτη. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις είναι πιθανό να σημειωθούν και στη Θράκη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στη δυτική Ελλάδα. Τη νύχτα όμως και το πρωί θα σημειωθεί και πάλι παγετός ο οποίος στις ηπειρωτικές περιοχές θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Την Πέμπτη σε γενικές γραμμές θα συνεχιστούν οι συνθήκες της Τετάρτης. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυρίως σε ότι αφορά τις ελάχιστες τιμές της.

Την Παρασκευή στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία κατά τόπους θα αυξηθούν και θα βρέξει στο ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα , τη δυτική Κρήτη και το βράδυ πιθανώς στις Κυκλάδες και τη βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης κυρίως από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Το Σάββατο στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Τα χιόνια θα περιοριστούν στα βουνά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 7 με 8 και πιθανώς στο Αιγαίο 9 μποφόρ με τάση εξασθένησης στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της.

ΠΗΓΗ: tanea.gr