Συνταγές

Χριστουγεννιάτικα cocktails για όλα τα γούστα

By rockandroll7

December 25, 2011

Οι γιορτές των Χριστουγέννων έφτασαν και μαζί τους έρχεται και η κοσμοσυρροή στα πάρτι και στις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Καιρός να δοκιμαστείτε λοιπόν, στη δημιουργία πρωτότυπων cocktails…

Αν έχετε ξεμείνει από ιδέες -γιατί τις έχετε ήδη δοκιμάσει (με διάφορα αποτελέσματα)- το νέο βιβλίο της Victoria Moore «Πώς να πίνετε τα Χριστούγεννα» (How to Drink at Christmas) που παρουσίασε πρόσφατα η telegraph, προσφέρεται για να σας φρεσκάρει τη διάθεση για πειραματισμό.

Αλκοολούχοι συνδυασμοί για κάθε περίσταση γιορτινής συνεύρεσης, είτε αυτή είναι χαλαρή, είτε «μέχρι τελικής πτώσης»!

Δύο κοκτέιλ για βράδια σε στενό κύκλο

Χρειάζεται ελάχιστος χρόνος να βγάλεις το shaker και να ετοιμάσεις ένα κοκτέιλ. Χρόνος, ωστόσο, που δε σου περισσεύει όταν από σένα περιμένουν να σερβιριστούν 20 και 30 καλεσμένοι. Γι’ αυτό, τα δύο αυτά κοκτέιλ απολαμβάνονται καλύτερα… σε στενό κύκλο.

– Bramhope

Με τη μυρωδιά της λιωμένης ζάχαρης που απλώνεται σαν ατμός μέσα απ’ τις ζεστές αχτίδες του πρωινού καραϊβικού ήλιου, ο συγκεκριμένος συνδυασμός είναι μια σοφιστικέ παραλλαγή της δύναμης που αποπνέει το ρούμι. Είναι ωστόσο αρκετά πιο δυνατό, με μια γευστική απόληξη που σε τραβάει να το πίνεις γουλιά-γουλιά κι όχι να το ρουφάς βαριεστημένα. Απόλυτα απαραίτητο το ώριμο ρούμι, με τη βαθιά, πλούσια, χριστουγεννιάτικη γεύση του.

50ml παλαιωμένο ρούμι

Χυμός μισού lime

Χυμός 3 μανταρινιών

Μια γερή δόση Angostura bitters

3ml σιρόπι

Βάλτε όλα τα υλικά στο shaker με λίγο πάγο, ανακινείστε δυνατά και σουρώστε σε παγωμένο ποτήρι Martini.

– Cranberry and clementine

Ιδιαίτερα απολαυστικό short drink, το οποίο συνδυάζει δύο χαρακτηριστικά για την εποχή συστατικά σε ένα ποτήρι. Οι κοσμοπολίτες θα το λατρέψουν.

1,5 μέρος λιωμένο cranberry

1,5 μέρος vodka

1 μέρος χυμός μανταρινιού clementine

0,75 Cointreau

Όλα τα υλικά στο shaker, αυτή τη φορά με περισσότερο πάγο. Ανακινείστε τόσο ώστε το τελικό μείγμα να είναι ομοιόμορφο και πολύ κρύο, και στη συνέχεια διπλο-σουρώστε σε ποτήρι μαρτίνι.

Αφρώδη cocktails για μεγάλα πάρτι

Τα cocktails με βάση τους χυμούς (πορτοκάλι, lime), τα αφρώδη κρασιά και τη σόδα είναι το τέλειο ποτό για μεγάλα πάρτι. Όλη η σχολαστική προετοιμασία γι’ αυτά τα ποτά γίνεται από πριν, για να μπορούν οι καλεσμένοι να σερβίρονται πολύ γρήγορα. Το καλό σερβίρισμα μπορεί να γλιτώσει κάποια έξοδα για τα βασικά συστατικά. Το Veneziano πετυχαίνει καλύτερα με Prosecco (ιταλικός αφρώδης οίνος), αλλά για τα υπόλοιπα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα αφρώδη κρασιά. Αυτό που σίγουρα πρέπει να αποφύγετε είναι η σαμπάνια – η γεύση της στέκεται εμπόδιο στην επιτυχία του cocktail.

– Veneziano

Γνωστό στη Βενετία σαν spritz, είναι απρόσμενα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ και έχει υπέροχη γεύση με πράσινες ελιές. Το Aperol είμαι μια ποικιλία ιταλικού πικρού ποτού -μοιάζει λιγάκι με το Campari, ωχρότερο όμως και μια ιδέα πιο γλυκό.

1 μέρος Aperol

1 μέρος σόδα

4 μέρη Prosecco

Αναμείξτε όλα τα υλικά σε ποτήρι ή σε κανάτα. Σερβίρετε αμέσως.

– Cava-calva

Εδώ η μεθυστική γεύση του μπράντι μήλου γίνεται πιο έντονη με φρέσκο, γλυκό μηλοχυμό. Εδώ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αφρώδες κρασί.

1 μέρος μπράντι calvados

1 μέρος φρέσκο χυμό μύλου

8 μέρη αφρώδους λευκού οίνου

Αναμείξτε το calvados και το χυμό μήλου σε ποτήρι ή κανάτα. Προσθέστε το αφρώδες κρασί και είστε έτοιμοι!

– Sloe gin fizz

Ένας απλός τρόπος να απολαύσεις ταυτόχρονα fizz and αγγλικό sloe gin (κόκκινο λικέρ με μούρα).

1 μέρος sloe gin

3 μέρη λευκό αφρώδες κρασί

Αναμείξτε σε κανάτα και σερβίρετε.

Ποτά για οδηγούς

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στα μη αλκοολούχα ποτά. Το αντίθετο μάλιστα. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να περάσεις πολύ καλύτερα απέχοντας από το αλκοόλ σε ένα πάρτι, ενώ κινδυνεύεις πολύ λιγότερο να βρεθείς σε δύσκολη θέση ή να ξυπνήσεις με πονοκέφαλο.

Το πιο σημαντικό σε ένα μη αλκοολούχο ποτό είναι λίγη παραπάνω φροντίδα.

– Cranberry cordial

Αυτός ο πουρές βατόμουρου που φτιάχνεται κατ’ οίκον είναι πολύ πιο φρέσκος και αποτελεσματικός από ένα έτοιμο τονωτικό. Επίσης, μοιάζει γιορτινά λαμπερός μέσα στο ποτήρι του. Μπορείς να προσθέσεις tonic, σόδα ή νερό της βρύσης για να αυξήσεις την ποσότητα αυτού του απολαυστικά δροσιστικού ποτού.

300g βατόμουρα, κατεψυγμένα ή φρέσκα

200ml νερό

100g ζάχαρη

Βάλτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά. Αφού βράσουν, χαμηλώστε ακόμη περισσότερο και σιγοβράστε για δυο λεπτά. Σβήστε τη φωτιά, αφήστε το μείγμα να κρυώσει λίγο (αλλιώς, θα σας γεμίσει τον τόπο όταν το βάλετε στο μπλέντερ) και στη συνέχεια μετατρέψτε το σε πουρέ είτε με χειροκίνητο μπλέντερ είτε με μίξερ. Σουρώστε τον πουρέ με λεπτό σουρωτήρι σε κανάτα για να απομονώσετε τα σπόρια. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και 2 εβδομάδες. Αραιώστε για να το σερβίρετε με πάγο και χοντρές φέτες πορτοκαλιού.

– Red grapefruit and elderflower fizz

Η διακριτική μυρωδιά του ανθού του elderflower έχει γίνει πολύ δημοφιλής στα soft drinks. Εδώ παντρεύεται τόσο καλά με το κόκκινο γκρέιπφρουτ, που θα ορκιζόταν κανείς ότι υπάρχει και τρίτο, κρυμμένο συστατικό.

200ml χυμός κόκκινου γκρέιπφρουτ

100ml elderflower cordial

800ml σόδα

Ρίξτε το elderflower cordial σε μια κανάτα. Προσθέστε το χυμό γκρέιπφρουτ, έπειτα τη σόδα, ανακατέψτε και στη συνέχεια σερβίρετε σε ποτήρια γεμάτα πάγο, προσθέτοντας ένα βλαστάρι μέντας στο καθένα.

– Pavlovian G&T

Θέλετε οπωσδήποτε να ακούσετε τον όμορφο θόρυβο του πάγου σε ένα ανθεκτικό ποτήρι, τον χαρακτηριστικό ήχο του ανθρακούχου τόνικ όταν ανοίγετε τη φιάλη και τον απαλό ήχο του θρυμματισμού του πάγου την ώρα που έρχεται σε επαφή με το ανθρακούχο μείγμα; Το τόνικ χωρίς τζιν είναι ένας πολύ καλός τρόπος να εντάξετε όσους δεν πρέπει να πιουν αλκοόλ στο κλίμα, πολύ καλύτερα από το να τους σερβίρεις πορτοκαλάδα, ωθώντας όλους τους ενοχλητικούς του πάρτι να τους ρωτούν επίμονα γιατί δεν πίνουν ένα «κανονικό» ποτό.

4-5 παγάκια

330ml τόνικ (ένα μικρό τενεκεδάκι)

½ φέτα λεμόνι

Βάλτε τον πάγο σε πλατύ ποτήρι. Προσθέστε το τόνικ, πιέστε το λεμόνι πάνω από το ποτό ώστε να προστεθούν μερικές σταγόνες χυμό, στη συνέχεια, ρίξτε τη φέτα του λεμονιού μέσα στο τόνικ και είστε έτοιμοι!

ΠΗΓΗ: clickatlife.gr