Τα κεφάλαια του Κατάρ πιο κοντά στην Ελληνικός Χρυσός

της Αθανασίας Μπίδιου
Άμεσα η χρηματοδότηση της Ελληνικός Χρυσός με 750 εκατ.δολ. από την Qatar Holdings, προκειμένου να ξεκινήσει η α΄φάση της επένδυσης στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση των κεφαλαίων του Κατάρ στη Χαλκιδική και δη στο έργο της Ελληνικός Χρυσός. H European Goldfields, βασικός μέτοχος της Ελληνικός Χρυσός και η Qatar Holding έδωσαν τα χέρια για τους όρους της χρηματοδότησης συνολικού ύψους 750 εκατ.δολ. σε συνέχεια της  συμφωνίας της 1ης Οκτωβρίου, που είχε υπογραφεί από τον τότε πρωθυπουργό,  Γ.Παπανδρέου και τον εμίρη του Κατάρ, Αλ Θάνι. Υπενθυμίζεται με τη συμφωνία της 1ης Οκτωβρίου η Qatar Holdings αγόρασε το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας υλοποίησης του έργου, European Goldfields από τα μερίδια του Άκτορα και του κ.Δημήτρη Κούτρα.

Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει ότι η Qatar Holdings θα χρηματοδοτήσει με 750 εκατ.δολ. την α΄φάση της επένδυσης στα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Μετά τη συμφωνία ακολούθησαν «σκληρές» διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών μέχρι να οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρες του deal, κάτι που επιτεύχθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Οι όροι της χρηματοδότησης θα τεθούν προς έγκριση στη γενική συνέλευση των μετόχων της European Goldfields, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Δεκεμβρίου στο Τορόντο του Καναδά. Με την έγκριση της γενικής συνέλευσης ανοίγει ο δρόμος άμεσα για τη χρηματοδότηση της Ελληνικός Χρυσός, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να ξεκινήσει η α΄φάση της επένδυσης στο έργο της Χαλκιδικής.

Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης προβλέπεται μεταξύ άλλων:

-Η  έκδοση δικαιωμάτων αγοράς μετοχών για τη Qatar Holdings  κατά τη χορήγηση εγγυημένου δανείου ύψους 600 εκατ.δολ. και μέχρι 44 εκατομμυρίων κοινών μετοχών της European Goldfields κατά την άσκηση των δικαιωμάτων της Qatar σε τιμή που μπορεί να είναι κατώτερη της τότε χρηματιστηριακής τιμής

-Η έκδοση δικαιωμάτων σε σύνδεση με την παροχή loan notes για 150 εκατ.δολ. και μέχρι 11 εκατομμυρίων κοινών μετοχών κατά την άσκηση των εν λόγω δικαιωμάτων σε τιμή που μπορεί να είναι κατώτερη της τότε χρηματιστηριακής τιμής.

ΠΗΓΗ: boria.gr

Exit mobile version