Οι ξένοι τουρίστες ανακαλύπτουν την «άλλη» Χαλκιδική

Το καλοκαίρι του 2011 ο ήλιος κυριολεκτικά έλαμψε πάνω από την προ του Άθωνα περιοχή της Χαλκιδικής. Θετικά μηνύματα και για το 2012

της Άννης Καρολίδου

Το καλοκαίρι του 2011, ο ήλιος κυριολεκτικά έλαμψε πάνω από την προ του Άθωνα περιοχή της Χαλκιδικής, καθώς οι ξένοι τουρίστες που επισκέφθηκαν το Δήμο Αριστοτέλη αυξήθηκαν κατά περίπου 20%, ενώ καταγράφηκε μεγάλη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου , με την πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων να φτάνει στο πρωτοφανές 90%, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στις παραπάνω πολύ θετικές εξελίξεις, σημαντικά συνέβαλε η μεγάλη δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι τουριστικές επιχειρήσεις και φορείς της περιοχής, μέσα από τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης Προ του Άθω, ο οποίος απέκτησε νομική υπόσταση μόλις το 2010 και πέτυχε μέσα σε ενάμισι χρόνο να αυξήσει τα μέλη του από 11 σε 60 σήμερα,  με άμεση προοπτική διεύρυνσης και ενίσχυσής του.

Η φετινή σαιζόν, όπως δήλωσε στη Voria.gr η υπεύθυνη προβολής του Οργανισμού κα. Μαρία Πάππα,  χαρακτηρίσθηκε από αύξηση και στο τζίρο των μονάδων της περιοχής, αν και όχι αντίστοιχης του αριθμού των τουριστών , λόγω της πολιτικής ελκυστικών τιμών που ακολουθήθηκε.

«Στις πιο σημαντικές εξελίξεις του 2011, είναι η μεγάλη αύξηση των διαδικτυακών κρατήσεων, η προσέγγιση για πρώτη φορά αγορών υψηλών εισοδημάτων, όπως αυτή του Λουξεμβούργου , η μεγάλη αύξηση τουριστών από τη Γαλλία και την Ιταλία, αλλά και η τοποθέτηση στον τουριστικό χάρτη περιοχών που για πρώτη φορά πετυχαίνουν να προσελκύσουν μεγάλους αριθμούς ξένων επισκεπτών, όπως συμβαίνει με την Αμμουλιανή.

«Είναι σημαντική εξέλιξη η υπογραφή συμβολαίου για το 2012, μεταξύ tour operator από τη Γερμανία και 12 μικρών ξενοδοχείων της Αμμουλιανής, που θα φέρει τουρίστες στο νησί από τον Απρίλιο και μετά, συμβόλαιο που θα επεκταθεί στις περιοχές της Ουρανούπολης και της Ολυμπιάδας. Στις σημαντικές εξελίξεις ανήκουν οπωσδήποτε και οι κρουαζιέρες, που γίνονται από την Αthos Sea Cruises και  στις οποίες, από τις 25 Μαρτίου 2012, θα προστεθεί  7ήμερη κρουαζιέρα», πρόσθεσε η κα. Πάππα.

Oι Ρώσοι είχαν την πρωτιά  

Πρώτη σε αριθμούς ξένοι τουρίστες για την περιοχή, ήταν και φέτος οι Ρώσοι , ακολούθησαν Γερμανοί, Βαλκάνιοι, μετά Άγγλοι, ενώ νέες ήταν οι αγορές Γαλλίας, Ιταλίας και Λουξεμβούργου.

Η προ του Άθω περιοχή, περιλαμβάνει όλο τον Δήμο Αριστοτέλη, δηλαδή από Αρναία, Ολυμπιάδα, Μεγάλη Παναγιά, Πυργαδίκια, τους κόλπους Ιερισσού (Ιερισσός, Νέα Ρόδα, Κομίτσα) και Αγίου Όρους  και την ακριβώς προ του Άθω περιοχή.  Σε αυτή τη μεγάλη έκταση, υπάρχουν 56 ξενοδοχειακές μονάδες , κατηγορίας από 1 μέχρι και 5  αστέρων και  τουλάχιστον 200 apartments , με σύνολο κλινών 8.000. Επίσης, στην ορεινή περιοχή της Αρναίας, έχουν δημιουργηθεί 20 αγροτουριστικοί ξενώνες με 100 κλίνες, ενώ πολλά παραδοσιακού τύπου καταλύματα έχουν δημιουργηθεί στην Αμμουλιανή και, δευτερευόντων στην Ολυμπιάδα.

Με την έναρξη της χειμερινής περιόδου, ο Οργανισμός θα συνεχίσει εντατικά τις ενέργειες προβολής της περιοχής, συμμετέχοντας σε διεθνείς εκθέσεις σε Ευρώπη, Βαλκάνια και Ρωσία, είτε μαζί με την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, είτε αυτοτελώς, είτε με επιχειρηματικές αποστολές ( στην προηγούμενη περίοδο είχε μετάσχει σε 20 διεθνείς εκθέσεις). Αγορές στόχοι είναι η Ιταλία, η Γαλλία και οι Σκανδιναβικές χώρες, όπως και η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από Αγγλία και Γερμανία. Επιδίωξη επίσης είναι , η προβολή της ιστοσελίδας του Οργανισμού, www.mountathosarea.org , για περαιτέρω αύξηση των κρατήσεων μέσω internet.

Τέλος, θα επαναληφθεί και φέτος η διοργάνωση του Mount Athos Area Gourmet, για ένα ολόκληρο μήνα, από  15 Μαϊου μέχρι 15 Ιουνίου 2012.

ΠΗΓΗ: boria.gr

Exit mobile version