Αθλητικά

Eurobasket of Cultures 2011 – Λιθουανία

By rockandroll7

November 13, 2011

Οι Λιθουανοί υποστηρίζουν – και δεν έχουν άδικο- ότι το μπάσκετ στη χώρα τους αποτελεί τη δεύτερη θρησκεία. Και δεν έχουν άδικο. Το να ταξιδέψει λοιπόν κανείς στη Λιθουανία, και ιδιαίτερα την περίοδο που διεξάγεται το 37ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ πάντα αποτελεί μια πρόκληση. Πόσο μάλλον όταν αυτό το ταξίδι το κάνει συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Νεολαία σε δράση» σε μια πολυμερή ανταλλαγή νέων, θέμα της οποίας ήταν η πολιτιστική, και κοινωνική διάσταση που έχει το μπάσκετ εκτός από την καθαρά αθλητική του.

Σ αυτή την ανταλλαγή συμμετείχε και ο Δήμος Νέας Προποντίδας με 4 νέους και 2 συνοδούς από τις 31 Αυγούστου έως τις 12 Σεπτεμβρίου, έπειτα από τη συνεργασία που είχε με τη ΜΚΟ «Ευρωπαϊκό Χωριό».

Στην επαρχιακή πόλη Kursenai οι Έλληνες συμμετέχοντες συναντήθηκαν με ομολόγους τους από την Ισπανία, τη Γερμανία, την Κροατία, την Τουρκία τη Λετονία και φυσικά τη Λιθουανία που ήταν και η χώρα που φιλοξένησε άψογα την ανταλλαγή.

Για 12 μέρες οι νέοι και συνοδοί κατέθεσαν τη δημιουργική τους διάθεση μέσα από τη μη τυπική εκπαίδευση και κατάφεραν να προσεγγίσουν το μπάσκετ όχι μόνο μέσα από την ντρίπλα το σουτ και το ριμπάουντ, αλλά μέσα από την χαρά της συμμετοχής καθώς και από τις διεξόδους που προσφέρει στη νεολαία και όχι μόνο.

Δημιουργώντας διακρατικές ομάδες παρευρέθηκαν στις τελετές έναρξης της σχολικής χρονιάς των σχολείων της πόλης, όπου με το δικό τους ξεχωριστό πολυπολιτισμικό τρόπο κάλεσαν μαθητές και γονείς να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ.

Βεβαίως , συμμετείχαν στο ετήσιο φεστιβάλ της πόλης του Kursenai προβάλλοντας την Ελλάδα και το Ελληνικό μπάσκετ μέσα από διάφορα κουίζ,και θεατρικά παιχνίδια, στα οποία ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία οι κάτοικοι της πόλης, και έδωσαν μαζί με τους υπόλοιπους νέους μια διαπολιτισμική διάσταση στo φεστιβάλ εισπράττοντας τα καλύτερα σχόλια.

Ένα ενδιαφέρον κομμάτι της ανταλλαγής ήταν οι διαγωνισμοί μπάσκετ που έγιναν στους οποίους οι νέοι συμμετείχαν και σαν εθνική ομάδα αλλά και σαν πολυεθνική. Η δεύτερη διαδικασία ήταν εξαιρετική γιατί οι πολύχρωμες ομάδες που δημιουργήθηκαν με νέους από διαφορετικές χώρες, τους έδωσαν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να ευχαριστηθούν παράλληλα με την αγωνιστική δράση, μέσα από μια «ξεκαρδιστική» διαδικασία.

Στο διαπολιτισμικό πάρτι που ακολούθησε οι ελληνικές λιχουδιές που ετοίμασαν οι Έλληνες συμμετέχοντες, συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες χόρεψαν τους ελληνικούς χορούς με μεγάλο κέφι.

Οι εκδρομές στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους και της πόλης Sauliai, που αποτελούσαν και έδρες διεξαγωγής αγώνων του 37ου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Μπάσκετ ήταν μια ξεχωριστή και πολύ ευχάριστη εμπειρία.

ΟΙ νέοι παρακολούθησαν αγώνες στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους που δημιουργήθηκαν για αυτό ακριβώς το λόγο, μαζί με πολλούς θεατές και συμμετείχαν σε ένα χαρούμενο και πολύχρωμο ευρωπαϊκό αθλητικό πανηγύρι.

Έπειτα από 12 «γεμάτες» μέρες οι νέοι μας άφησαν την πανέμορφη Λιθουανία, φέρνοντας μαζί τους καινούργιες φιλίες, εξαιρετικές εμπειρίες στηριγμένες στη διαπολιτισμική συνύπαρξη,και πάνω απ όλα τον βηματισμό προς τη κατάκτηση της πραγματικής ιδιότητας του Ευρωπαίου Πολίτη.

ΠΗΓΗ: nea-propontida.gr