Ψυχαγωγία

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης : Η «ιέρεια» του ανεξάρτητου σινεμά στη Θεσσαλονίκη

By rockandroll7

October 30, 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΑΡΑ ΝΤΡΑΪΒΕΡ

Η «ιέρεια» του ανεξάρτητου σινεμά, το οποίο υπηρετεί ήδη από τη δεκαετία του ’80 ως ηθοποιός, σκηνοθέτιδα και παραγωγός, αλλά και η επί πολλά έτη συνεργάτιδα και σύντροφος του Τζιμ Τζάρμους, Σάρα Ντράιβερ, θα βρεθεί στη φετινή διοργάνωση, στο πλαίσιο αφιερώματος στο έργο της. Γεννημένη το 1955 στο Νιου Τζέρσι, αρχικά σπούδασε Αρχαιολογία, ολοκληρώνοντας μάλιστα το τελευταίο έτος των σπουδών της στην Ελλάδα, και μετά από έναν πειραματισμό με το θέατρο, στράφηκε στον κινηματογράφο, κάνοντας μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου μετέπειτα μάλιστα δίδαξε Σκηνοθεσία.

Με ταινίες που θυμίζουν εκκεντρικά όνειρα ή παραμύθια, η Ντράιβερ ισορροπεί το ποιητικό με το καθημερινό στις δουλειές της. Εκτός από σύντομους μικρούς ρόλους στις ταινίες του, η δημιουργός έχει υπογράψει και την παραγωγή σε πολλές από αυτές, μεταξύ άλλων στο ντεμπούτο του σκηνοθέτη με τίτλο «Διακοπές διαρκείας», καθώς και στο βραβευμένο «Πέρα από τον Παράδεισο», ταινίες που θα προβληθούν επίσης στο πλαίσιο του αφιερώματος. Η ίδια έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με τη μικρού μήκους ταινία «You are not I». Πρόκειται ουσιαστικά για τη διπλωματική της εργασία, βασισμένη σε ένα διήγημα του Πολ Μπόουλς με ηρωίδα μια γυναίκα που δραπετεύει από την ψυχιατρική κλινική όπου νοσηλεύεται.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν ακόμη οι ταινίες: «Sleepwalk» (1986), τιμημένη με το βραβείο Georges Sadoul της Γαλλικής Ταινιοθήκης, η ταινία «When pigs fly» (1993) με τον Αλφρεντ Μολίνα ως μονόχνοτο μουσικό της τζαζ, τη Μάριαν Φέιθφουλ σε ρόλο φαντάσματος και ένα ανατρεπτικό σάουντρακ διά χειρός Τζο Στράμερ, η μικρού μήκους «The Bowery» (1994), τμήμα της ανθολογίας «Postcards from New York», ένα ζωντανό πορτρέτο της ομώνυμης θρυλικής συνοικίας της Νέας Υόρκης, όπου ζει η σκηνοθέτιδα.

ΠΗΓΗ: agelioforos.gr