Ελλάδα

Η οικοδομή πήρε στο… λαιμό της 150 επαγγέλματα

By rockandroll7

October 24, 2011

Φορολογικό καθεστώς και γραφειοκρατία αποτρέπουν τους ξένους επενδυτές να επενδύσουν σε ελληνικά ακίνητα αναφέρουν στη “ΜτΚ” δύο πολιτικοί μηχανικοί

Η οικοδομή έχει σχεδόν καταρρεύσει και μαζί της παρασέρνει περίπου 150 συναφή επαγγέλματα, ενώ το φορολογικό καθεστώς και η γραφειοκρατία αποτρέπουν και τους ξένους επενδυτές να επενδύσουν σε ακίνητα στην Ελλάδα. Τις απόψεις αυτές διατυπώνουν δύο άνθρωποι της αγοράς, οι Ανδρέας Δημητριάδης και Ιωάννης Κοκκίνης, πολιτικοί μηχανικοί της τεχνικής κατασκευαστικής εταιρείας ΑΧΟΝ. Τους ρωτάμε για τις επιπτώσεις από το “πάγωμα” των δημοσίων έργων στον κατασκευαστικό κλάδο και τους μελετητές δημοσίων έργων. “Σχεδόν όλες οι κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα είναι κρατικοδίαιτες, και αυτό είχε πάντα σαν αποτέλεσμα ο κλάδος να μπαίνει σε ύφεση κάθε φορά που η χώρα μας αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα” σημειώνει ο κ. Δημητριάδης και προσθέτει: “Βέβαια αυτή η περίοδος που διανύουμε είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, αφού η τωρινή κατάσταση είναι το αποτέλεσμα πολλών άσχημων επιλογών των διαδοχικών κυβερνήσεων”. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτεία “ποτέ δεν βοήθησε να υπάρχει ουσιαστική ανάπτυξη στον τομέα των κατασκευών ούτως ώστε να προσελκύσουμε σοβαρούς επενδυτές. Ακόμα και τώρα οι ξένοι επενδυτές δεν θέλουν να έχουν ουδεμία εμπορική συναλλαγή με την Ελλάδα, αφού ούτε ένα project planning δεν μπορούν να υλοποιήσουν, καθώς το φορολογικό καθεστώς, η γραφειοκρατία και κυρίως οι διευκολύνσεις είναι ανύπαρκτες και τα δεδομένα αλλάζουν μήνα με το μήνα”. Επιπλέον, όπως παρατηρεί ο κ. Δημητριάδης, το ουσιαστικό πάγωμα των δημόσιων έργων έχει ως συνέπεια “πολλά μελετητικά γραφεία να κλείσουν και έμπειροι μελετητές να εξαφανιστούν”. Τον ρωτάμε για τα ποσά που οφείλει ήδη το δημόσιο, κατά προσέγγιση, σε τεχνικά και μελετητικά γραφεία. “Δεν είναι δυνατόν να δώσουμε μια συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα, αλλά κατ’ εκτίμηση οι οφειλές του δημοσίου στα μελετητικά γραφεία κυμαίνονται από 25.000 ευρώ έως και άνω των 200.000 ευρώ”.

Οι οφειλέτες στο απυρόβλητο και οι συνεπείς… στο κενό Συνεπεία των παραπάνω, “εταιρείες που είχαν ‘νοικοκυρεμένα’ οικονομικά βρέθηκαν στο κενό, αφού έχουν παγώσει κυριολεκτικά οι επιστροφές ΦΠΑ, υπάρχουν οφειλές από επενδυτικά προγράμματα και οι τράπεζες έχουν κλείσει κάθε επιχειρηματικό δανεισμό. Ακόμα και υγιείς στον χώρο εταιρείες έχουν πρόβλημα ρευστότητας, αφού για να αποδώσουν τις οφειλές τους έχουν ξοδέψει όσα έβγαλαν μια ζωή για να κρατηθούν στην αγορά” τονίζει ο κ. Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι “το κράτος δεν έχει κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό να ξεκαθαρίσει τις ζημιογόνες πρώτα απ’ όλα εταιρείες για το ίδιο το δημόσιο. Μεγαλοοφειλέτες βρίσκονται στο απυρόβλητο με την ανοχή του κράτους και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Τώρα βέβαια ήρθε ως πανάκεια και το άρθρο 99, όπου θα βρουν καταφύγιο πολλοί επιτήδειοι για να βγάλουν ακόμα και κέρδος. Πάντως όσα μελετητικά γραφεία κινήθηκαν με σύνεση και διατήρησαν τους δεσμούς κυρίως με τις μελέτες και δεν προχώρησαν με μεγάλα ανοίγματα εμπορικά, θα επιβιώσουν. Και να προσθέσω το εξής, η σωστή και υπεύθυνη μελέτη και επίβλεψη είναι το παν για κάθε έργο οικοδομικό ή έργο υποδομής, και κάποιοι με λειψή υπευθυνότητα, γνώση και σοβαρότητα θεωρούν ότι μπορούν να έχουν μία μελέτη φασόν και αυτό αρκεί”.

Σε μαρασμό 150 επαγγέλματα Τα αλλεπάλληλα φοροεισπρακτικά μέτρα (ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ και εσχάτως το έκτακτο τέλος που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) έχουν επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στον κλάδο της οικοδομής. “Η οικοδομή έχει σχεδόν καταρρεύσει. Και μαζί της παρασέρνει περίπου 150 συναφή με την οικοδομή επαγγέλματα” τονίζει ο κ. Κοκκίνης. “Δυστυχώς η κυβέρνηση ‘βλέπει’ μέσω των ακινήτων μια εύκολη και ευκαιριακή πηγή εσόδων. Αυτό όμως που αδυνατεί να δει είναι το ότι με τη συνεχή επιβολή φόρων το μόνο που επιτυγχάνει είναι να οδηγεί σε μαρασμό τον κατασκευαστικό κλάδο, έναν κλάδο με μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στη διαμόρφωση του εγχώριου ΑΕΠ. Και όχι μόνο αυτό, καθώς τελικά το κράτος χάνει τεράστια ποσά από ΦΠΑ από το πάγωμα στη μεταβίβαση των ακινήτων, τα ασφαλιστικά ταμεία στερούνται μεγάλο ποσοστό εισφορών, ενώ ταυτόχρονα χιλιάδες εργαζόμενοι στην οικοδομή οδηγούνται στο ταμείο ανεργίας, που τελικά πληρώνει πάλι το ίδιο το κράτος. Είναι καιρός λοιπόν η κυβέρνηση να δώσει κίνητρα στους κατασκευαστές και στους αγοραστές, έτσι ώστε να ξεκινήσει επιτέλους και πάλι η γνωστή ως ‘ατμομηχανή’ της ελληνικής οικονομίας και μαζί της η πολυπόθητη ανάπτυξη”.

Εξορθολογισμός Υπό τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένη την υπερπροσφορά ακινήτων, ακόμα και αν υπάρχουν ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου, “δυστυχώς επικρατεί μια τόσο συγκεχυμένη και ρευστή κατάσταση, που αποτρέπει όλους τους επιχειρηματίες του κλάδου απ’ το να δραστηριοποιηθούν και πάλι. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ενώ πριν από μερικά χρόνια και το μικρότερο οικόπεδο έβγαινε σχεδόν σε πλειστηριασμό μεταξύ των εργολάβων, τώρα πλήθος οικοπέδων παραμένει αδιάθετο” σημειώνει ο κ. Κοκκίνης. Πάντως ο ίδιος εκτιμά ότι αν το κράτος φροντίσει να ομαλοποιήσει την κατάσταση, “θα βρεθούν υγιείς και με τεχνογνωσία εταιρείες που θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες”. Ο ίδιος προβλέπει ότι η μείωση των ποσοστών αντιπαροχής και των τιμών των οικοπέδων θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό της αγοράς ακινήτων, καθώς και οι τιμές των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων θα είναι πλέον πιο προσιτές, ενώ με το πέρας της κρίσης ο κλάδος θα απαλλαγεί “από τους τυχάρπαστους και ευκαιριακούς κατασκευαστές”.

Πέφτει η αξία των ακινήτων για ξένους επενδυτές

Ένας τομέας όπου αχνοφαίνεται φως είναι αυτός της τουριστικής κατοικίας. “Είναι αλήθεια πως σ’ αυτόν τον τομέα έχει γίνει πρόσφατα μια προσπάθεια ανάπτυξης με την απλοποίηση των διαδικασιών για την αγορά τουριστικών ακινήτων από τη μεριά των ξένων επενδυτών” παραδέχεται ο κ. Κοκκίνης. Σημειώνει όμως ότι “από την άλλη, όλο και λιγότεροι Έλληνες επενδύουν πλέον στις τουριστικές κατοικίες, καθώς η οικονομική κατάσταση είναι πολύ άσχημη και η τουριστική κατοικία είναι δευτερευούσης σημασίας και ανάγκης, ενώ πληθώρα ακινήτων σε όλη τη χώρα δεν έχει απορροφηθεί από το αγοραστικό κοινό. Είναι κρίμα, γιατί ενώ η απόκτηση τουριστικής κατοικίας στη χώρα μας αποτελούσε όνειρο για πολλούς ξένους, εμείς αδυνατούμε να αναπτύξουμε ουσιαστικά τον τομέα των τουριστικών ακινήτων. Έναν τομέα που, πέραν των εσόδων και της εισροής συναλλάγματος για τη χώρα μας, θα πρόσφερε νέες θέσεις εργασίας για μελετητές και μηχανικούς γενικότερα, αλλά και την επαναδραστηριοποίηση των κατασκευαστών. Μην ξεχνάμε τέλος ότι με την παρούσα κατάσταση απαξιώνεται η αξία των ελληνικών ακινήτων (οικοπέδων – κατοικιών) με κίνδυνο την απόκτησή τους τελικά από ξένους, σε τιμές πολύ χαμηλότερες της πραγματικής τους αξίας”.

ΠΗΓΗ: makthes.gr