Ελλάδα

Hostels: Το «ντου» της Θεσσαλονίκης στους νέους

By rockandroll7

October 04, 2011

Πόλος έλξης για εκατοντάδες backpackers, ταξιδιώτες και νέους που έρχονται πρώτη φορά στην πόλη και ψάχνουν έναν φθηνό τρόπο διαμονής

Πόλο έλξης για εκατοντάδες backpackers, ταξιδιώτες και για νέους που έρχονται πρώτη φορά στην πόλη και ψάχνουν έναν φθηνό τρόπο διαμονής αποτελούν οι ξενώνες νέων που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Στα hostels – όπως είναι γνωστά – οι επισκέπτες μπορούν να νοικιάσουν ένα κρεβάτι, συνήθως μία κουκέτα, σε κάποιον κοιτώνα, ενώ μοιράζονται, συνήθως, το μπάνιο, το σαλόνι και την κουζίνα. Πάντως, στα hostels είναι διαθέσιμα και ιδιωτικά δωμάτια. Πολλοί ξενώνες έχουν επί μακρόν διαμένοντες τους οποίους χρησιμοποιούν ως υπαλλήλους γραφείου ή προσωπικό καθαριότητας με αντάλλαγμα τη δωρεάν διαμονή.

Στο εξωτερικό τα hostels έχουν καθιερωθεί εδώ και αρκετά χρόνια ως προσιτά και οικονομικά καταλύματα για τις διακοπές. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη, και τα τρία hostels που λειτουργούν αυτή την στιγμή στην πόλη μετρούν μόλις δύο χρόνια ζωής το καθένα και ήρθαν για να καλύψουν ένα κενό που υπήρχε στις παροχές της πόλης.

«Υπήρχε ένα κενό στις επιλογές που σου παρείχε η πόλη από άποψη διαμονής. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έρχονται συνέχεια νέοι είτε για να σπουδάσουν είτε για λίγες ημέρες ως μέρος των διακοπών τους και δεν υπήρχε κάποιος φθηνός και εναλλακτικός τρόπος διαμονής για τους ανθρώπους αυτούς» αναφέρει ο ιδιοκτήτης των «Studios Arabas», Κώστας Παππάς.

Τα «Studios Arabas» βρίσκονται 15 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της Θεσσαλονίκης στην Άνω Πόλη και αποτελούν μια από τις φθηνές επιλογές για οικογένειες, φοιτητές και ταξιδιώτες που δεν επιθυμούν να μείνουν σε κάποιο ξενοδοχείο.

«Οι πελάτες μας είναι συνήθως φοιτητές που έρχονται για Erasmus στη Θεσσαλονίκη και μένουν για έξι ίσως και παραπάνω μήνες εδώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έρχονται και παρέες, συνήθως πέντε ατόμων, που μένουν για ένα έως τέσσερα βράδια στην πόλη» αναφέρει ο κ. Παππάς.

Το hostel παρέχει κουζίνα και μπάνιο σε κάθε δωμάτιο, τηλεόραση με καλωδιακή σύνδεση και Wi Fi internet σε πολύ προσιτές τιμές. Συγκεκριμένα, για ένα κρεβάτι κάποιος θα κληθεί να πληρώσει 13,5 ευρώ τη βραδιά ανά άτομο, ενώ για ένα δωμάτιο 25 ευρώ τη βραδιά ανά άτομο.

«Σε όσους μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως οι φοιτητές του Erasmus, κάνουμε ειδικά πακέτα με 250 ευρώ τον μήνα ανά άτομο συν τα έξοδα του ρεύματος και του νερού» συνεχίζει ο κ. Παππάς.

Επίσης στην Άνω Πόλη βρίσκεται το «Little big house», το οποίο αποτελεί ένα ήσυχο καταφύγιο για όσους επιθυμούν να χαλαρώσουν σε μια τοποθεσία που απέχει μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της πόλης. Στο «Little big house» οι τιμές των κρεβατιών κυμαίνονται από 15 ευρώ έως 19 ευρώ τη βραδιά ανά άτομο.

Δίπλα από τα πανεπιστήμια, στην Κων. Μελενίκου, βρίσκεται ο δεύτερος ξενώνας νέων στην πόλη. Πρόκειται για το «RentRooms», το οποίο λειτουργεί από το 2009. «Στόχος μας είναι να κάνουμε τους επισκέπτες μας να νιώσουν σαν στο σπίτι τους, προσφέροντας τους παρόμοιες παροχές με τα ξενοδοχεία σε προσιτές τιμές» σημειώνει ο ιδιοκτήτης του ξενώνα, κ. Άρης Πετράκης.

Στο «RentRooms» οι τιμές του κρεβατιού ξεκινούν από τα 19,5 ευρώ τη βραδιά ανά άτομο, ενώ τα ιδιωτικά δωμάτια κυμαίνονται από 22 ευρώ έως 32 ευρώ τη βραδιά ανά άτομο.

Όπως τονίζει ο κ. Πετράκης, εξαιτίας της κρίσης πολλοί άρχισαν να προτιμούν τα hostels, αντί των ξενοδοχείων.

«Ο κόσμος πλέον ψάχνει την καλύτερη αναλογία τιμής και ποιότητας και κάνει μεγαλύτερη έρευνα για τη διαμονή του από ό,τι έκανε παλιότερα», σημειώνει και προσθέτει ότι και η εμπειρία που σου προσφέρει το hostel είναι ένας από τους λόγους που το επιλέγουν οι πελάτες τους.

«Προτιμώ τα hostels για τις διακοπές μου, γιατί δεν είναι τόσο απρόσωπα όσα τα ξενοδοχεία. Εδώ μπορείς να γνωρίσεις κόσμο και να κάνεις παρέα, αλλά και να ενημερωθείς για το τι μπορείς να κάνεις στην πόλη το απόγευμα ή το βράδυ και που να πας, αλλά και έχεις άμεση βοήθεια αν χρειαστείς κάτι», εξηγεί ο Μαρκ από την Γερμανία, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει στο ΑΠΘ.

Δυνατότητες να γίνει η Θεσσαλονίκη Βαρκελώνη των Βαλκανίων

Όπως τονίζουν οι ιδιοκτήτες των ξενώνων, το hostel ήταν κάτι που έλειπε από την πόλη, η οποία έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει η Βαρκελώνη των Βαλκανίων και να αποτελέσει πόλο έλξης για όσους προτιμούν έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών.

«Στην πόλη μας έρχονται κάθε χρόνο εκατοντάδες νέοι. Ειδικά τώρα και με τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας που διεκδικεί η Θεσσαλονίκη αναμένεται να έρθουν ακόμη περισσότεροι νέοι στην πόλη μας» αναφέρει ο κ. Παππάς και προσθέτει ότι αν δημιουργηθούν και άλλα hostel στη Θεσσαλονίκη θα μπορεί να διεκδικεί τον τίτλο της Βαρκελώνης των Βαλκανίων.

Από την πλευρά του ο κ. Πετράκης συμπληρώνει ότι, όπως και στο εξωτερικό, έτσι και στη Θεσσαλονίκη, τα hostel αποτελούν κύρια επιλογή, εκτός των νέων, και μουσικών αλλά και γενικά καλλιτεχνών, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διεύρυνση της ευρωπαϊκής υπόστασης της πόλης και του πολιτισμικού της υποβάθρου.

«Σε μας μένουν συχνά και καλλιτέχνες οι οποίοι έρχονται στη Θεσσαλονίκη είτε για να παίξουν σε κάποια μουσική σκηνή της πόλης είτε για να συμμετάσχουν σε διάφορα φεστιβάλ. Αν το εκμεταλλευτούμε αυτό το γεγονός η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να γίνει μια πολυπολιτισμική πόλη, όπως το Βερολίνο ή η Βαρκελώνη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: boria.gr