Πυρά κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ εξαπέλσαν τα μέλη του Δ.Σ. της ανεξάρτητης αρχής ωστόσο τρεις από αυτούς αποσύνδεσαν τη διένεξή τους από το θέμα των στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα του 2009
Βολές κατά του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου εκτόξευσαν τα αποπεμφθέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ανεξάρτητης αρχής, που ενημέρωσαν σήμερα την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα τους.
Ωστόσο, τρία από τα έξι πρώην μέλη της αρχής, τα οποία υπενθυμίζεται ότι έπαυσε ο υπουργός Οικονομικών μετά το θέμα που ανέκυψε, αποσύνδεσαν το θέμα της διένεξης τους με τον πρόεδρο, από την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων της αρχής και τα οποία, όπως τόνισαν, είχαν σαν αποτέλεσμα να αρθούν οι επιφυλάξεις της Eurostat.
Συγκεκριμένα, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νικόλαος Λογοθέτης κατηγόρησε τον κ. Γεωργίου ότι συστηματικά απαγόρευε οποιαδήποτε εμπλοκή των μελών του ΔΣ στο θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος, και της απογραφής, παρά το ότι επανειλημμένα του ζητήθηκε να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση.
Ο Γιώργος Συμιγιάννης, που συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Τράπεζας Ελλάδος στην ΕΛΣΤΑΤ, υπεραμύνθηκε της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, ενώ έκανε λόγο για αδρανοποίηση του συμβουλίου, λόγω κυρίως των διενέξεων μεταξύ του προέδρου και του αντιπροέδρου.
Το πρώην μέλος της αρχής, Ανδρέας Φιλίππου, μίλησε επίσης για αναθεώρηση του ελλείμματος που έγινε αρμοδίως. Κατηγόρησε πάντως τον κ. Γεωργίου ότι με ευθύνη του και χωρίς καμία εξήγηση δεν συγκάλεσε ποτέ το επταμελές συμβούλιο για να συνεδριάσει.
Η Στέλλα Μπαλφούσια υποστήριξε ότι τα προβλήματα που είχαν προκύψει ανάμεσα στον πρόεδρο και τα μέλη του δ.σ. της ανεξάρτητης αρχής δεν έχουν καμία σχέση με την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι η ποιότητα των στοιχείων έχει βελτιωθεί και αυτό το πιστοποιεί και η ίδια η Eurostat και πρόσθεσε ότι αυτό το επιχείρημα είναι αποπροσανατολιστικό.
Ωστόσο, επέρριψε με τη σειρά της τις ευθύνες στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ για το ότι το συμβούλιο έμεινε αδρανοποιημένο παρ’ ότι έγινε νομοθετική ρύθμιση που αποσαφήνιζε τις αρμοδιότητες προέδρου και αντιπροέδρου.
Εντονα επικριτική κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ εμφανίστηκε η Ζωή Γεωργαντά, η οποία μάλιστα τον κατηγόρησε ότι τους απαγόρευε για ένα μήνα που έλειπε στο εξωτερικό να επισκεφθούν ακόμα και το κτήριο.
“Μας απαγόρευε την έκφραση γνώμης, προφορικής ή γραπτής. Έφτασε στο σημείο η ανεξάρτητη επταμελής επιτροπή να λειτουργεί σαν αρχή ενός μόνο ανδρός. Θεωρήσαμε ότι δεν ξέρει ελληνικά και προσπαθήσαμε να του πούμε πως φέρονται στις δημοκρατικές χώρες” υποστήριξε.
Χαρακτήρισε επίσης άκυρες τις αποφάσεις για το δημόσιο έλλειμμα, προσθέτοντας ότι δεν βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες, ενώ έκανε λόγο για “κατάλογο-λάστιχο” που τη μία μέρα περιλάμβανε 13 δημόσιες επιχειρήσεις, την άλλη 151 και την άλλη 157. “Δεν αρκεί να λέει η Eurostat ότι ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που ισχύουν και σε άλλες χώρες, πρέπει και να το αποδείξει”, συνέχισε.
Από την πλευρά του, το πρώην μέλος του δ.σ. της ΕΛΣΤΑΤ Κωνσταντίνος Σκορδάς παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι, ενώ υπήρχαν δημοσιεύματα και σαφέστατα υπονοούμενα για μη αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον κ. Γεωργίου, ενώ οι αποφάσεις δεν πέρασαν ποτέ από έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, όπως όριζε ο νόμος.
Εκανε ακόμη νύξεις για τον τρόπο που έγινε η απογραφή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “εισπράττουμε χλευαστικά σχόλια ότι όλοι οι πληθυσμοί τελειώνουν σε μηδέν και κανένας σε 5 ή 7”.
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης άφησε αιχμές κατά της κ. Γεωργαντά ότι δεν συμπεριέλαβε στο βιογραφικό της καταδίκη γιατί έπαιρνε παράνομα επιδόματα, καθώς επίσης και ότι είχε δημοσιεύσει σε επιστημονικό περιοδικό άρθρο που ήταν από έκθεση του ΟΗΕ.
Εντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος έκανε λόγο για απαράδεκτες κατηγορίες με την ανοχή του προεδρείου, προκαλώντας την έκρηξη της Βάσω Παπανδρέου που τον ανακάλεσε στη τάξη.
ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr