Επιστήμη / Τεχνολογία

Αναθεώρηση της νομοθεσίας βιοενέργειας της Ε.Ε. ζητούν 19 επιστήμονες

By admin

September 18, 2011

Ένα πάνελ από 19 Ευρωπαίους επιστήμονες ζήτησαν, την Παρασκευή, την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα βιοκαύσιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η Επιστημονική Επιτροπή, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, προειδοποίησε για ένα “σοβαρό λογιστικό λάθος” των ευρωπαϊκών και διεθνών κανόνων, που αφορούν την προώθηση της χρήσης βιοενέργειας όπως είναι τα βιοκαύσιμα, που προέρχονται από καλλιέργειες τροφίμων.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι “οι νομοθέτες της Ε.Ε υπέκυψαν σε ένα βασικό αριθμητικό λάθος όταν σχεδίασαν την νομοθεσία για την βιοενέργεια, με το να υποθέσουν ότι η βιοενέργεια εκπέμπει τόσο άνθρακα κατά την καύση του όσο και τα φυτά που χρησιμοποιούνται για την απορρόφηση του όταν μεγαλώνουν”.

“Αυτή η υπόθεση δεν είναι σωστή και τα αποτελέσματα υπολογίζονται σε διπλή βάση, καθώς αγνοεί το γεγονός ότι η γη που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή φυτών για ενέργεια, στην ουσία, σημαίνει ότι αυτή η γη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φυτά για άλλη χρήση”, συμπληρώνουν οι επιστήμονες.

Η εκπρόσωπος του επίτροπου Ενέργειας, Guenther Oettinger, δήλωσε ότι “ο επίτροπος είναι γνώστης του θέματος, αλλά έχει διαφορετική άποψη από την αναφορά τους”.

από 24h.gr