Σημαντικό πλήγμα στον τζίρο του ελληνικού εμπορίου αποτελεί η επονομαζόμενη “καταναλωτική μετανάστευση” σε Βουλγαρία και ΠΓΔΜ. Μέχρι και για να τζογάρουν προτιμούν τις Βαλκανικές χώρες οι Έλληνες της Β. Ελλάδος και όχι μόνο
Ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας προτιμούν τις αγορές των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, όπου καθημερινά “κύμα” καταναλωτών ταξιδεύει έως εκεί, συνδυάζοντας τα ψώνια με τη διασκέδαση.
Το φαινόμενο της “καταναλωτικής μετανάστευσης” δεν είναι βέβαια κάτι πρωτόγνωρο, αλλά συναντάται τουλάχιστον μία δεκαετία”, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου.
Επισημαίνουν ότι ο κόσμος καταφεύγει σε αυτές τις “καταναλωτικές αποδράσεις” στις αγορές των γειτονικών Βαλκανικών χωρών προς αναζήτηση φθηνότερων προϊόντων, εκμεταλλευόμενοι τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, που ξεπερνούν σε ποσοστό πολλές φορές το 50%, σε σχέση με αυτές αντίστοιχων προϊόντων στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, όπως τονίζουν, ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων πέφτει κατακόρυφα, με αποτέλεσμα τα λουκέτα να παρουσιάζουν αλματώδη ρυθμό αύξησης και η ανεργία να αυξάνεται συνεχώς, γεγονός που σκιαγραφεί μία δύσκολα αναστρέψιμη κατάσταση για τις τοπικές οικονομίες των περιοχών αυτών.
Ταξίδια για αγορές εκτός συνόρων
Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στην αγορά της πόλης του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Γιώργος Μυλωνάς.
Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάθε Παρασκευή, η πόλη ερημώνει, καθώς οι κάτοικοι κατευθύνονται προς τη Βουλγαρία για φθηνές αγορές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο αριθμός των αυτοκινήτων, που περνούν τα σύνορα, με προορισμό τη Βουλγαρία, ανέρχεται στα 100 τις καθημερινές, ενώ τα Σάββατα ο αριθμός τριπλασιάζεται.
“Η φυγή των καταναλωτών στις Βαλκανικές αγορές επιφέρει σημαντικές απώλειες στα καταστήματα της Ορεστιάδας”, δηλώνει ο κ. Μυλωνάς, ενώ τονίζει ότι στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης συντελούν και άλλοι παράγοντες, όπως η ύφεση της εγχώριας οικονομίας και το κακό ψυχολογικό κλίμα, με αποτέλεσμα ο τζίρος να έχει μειωθεί κατά μέσο όρο περίπου 60% και το ποσοστό των καταστημάτων που κλείνουν να αγγίζει το 20%, ενώ εκτιμά ότι στο μέλλον τα λουκέτα ενδέχεται να αυξηθούν.
Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και το Κιλκίς, όπου οι έμποροι δίνουν το δικό τους αγώνα, για να ανακόψουν τη ροή του συναλλάγματος στα Σκόπια.
“Είναι σύνηθες πλέον το φαινόμενο οι καταναλωτές της πόλης να πραγματοποιούν ημερήσια ταξίδια στα Σκόπια προς αναζήτηση φθηνότερων ιατρικών υπηρεσιών, ρούχων, ακόμα και για να εφοδιαστούν με φθηνή βενζίνη”, δηλώνει στο ο πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Σταύρος Χατζηγεωργιάδης. Υπογραμμίζει δε ότι τα σαββατοκύριακα παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση των ατόμων, που επισκέπτονται τα Σκόπια, προκειμένου να τζογάρουν.
Όπως σημειώνει, στις 14 Σεπτεμβρίου, θα συνέλθει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, όπου θα διεξαχθεί συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και με τα μέλη του ΔΣ, για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.
“Επιχειρηματική μετανάστευση”
Ωστόσο, φορείς της αγοράς κάνουν λόγο και για “επιχειρηματική μετανάστευση”, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν μεταφέρει τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στις Βαλκανικές χώρες.
“Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων όλων των μεγεθών και όλων των κλάδων, ακόμα και του εμπορίου”, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι περισσότερες από 1.500 (ΑΕ και ΕΠΕ) μεταποίησης και υπηρεσιών έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε γειτονικές χώρες.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, σήμερα, 8 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, 5 στις 10 έχουν διαχειρίσιμα προβλήματα, 1 στις 4 έβαλε λουκέτο, ενώ αρκετοί έμποροι, για να αποφύγουν το κλείσιμο, σκέπτονται τη φυγή.
ΠΗΓΗ: news247.gr