Ταξίδι: «Απόβαση» στη Νορμανδία

Χερβούργο

Καλά και τα Παρίσια μα όπου γη και τόπος, όπου τόπος και κάτι νέο και ενδιαφέρον, αρκεί να κρατάς όλες σου τις αισθήσεις σε εγρήγορση και να ρουφάς την στιγμή.Αν δεν είστε από αυτούς που κλείνουν τουριστικά πακέτα με την «χυδαία» έννοια του όρου και δεν είναι αυτοσκοπός τους να γυρίσουν πίσω με ένα κάρο φωτογραφίες δίπλα στο Σηκουάνα για να μπουν στον μάτι του γείτονα, αν σας εξιτάρουν περισσότερο αυθεντικές παραστάσεις και ας μην είναι πάντα απαραίτητα ευχάριστες, για αυτή την εποχή μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση θεωρώ πως είναι ένα ταξίδι στη Νορμανδία και τη Βρετάνη.Και αν δεν βρεθείτε εκεί με αυτοκίνητο μην παραλείψετε να νοικιάσετε. Μόνο έτσι θα γευτείτε τα χρώματα, τις μυρωδιές και τις παραστάσεις της περιοχής.Αν είστε φανατικός των ντοκιμαντέρ περί του Β΄ παγκοσμίου πολέμου σίγουρα θα χορτάσετε υλικό. Και αν ακόμη έχετε πωρωθεί κατά καιρούς με σχετικά παιχνίδια online και μη, σίγουρα θα νιώσετε πως έχετε ξαναβρεθεί εκεί. Απλά οδηγήστε στην εξοχή.

Περίεργος;;;

Οδηγήστε και θαυμάστε τις χαρούμενες, αρκούντος περίεργες και τροφαντές αγελάδες μέσα σε καταπράσινα λιβάδια, δίπλα σε κουκλίστικες αγροικίες, και όχι στοιβαγμένες σε μίζερες μονάδες. Απολαύστε αυθεντικό σπιτικό φαγητό το -οποίο ουδεμία σχέση έχει με πολύπλοκα «γαλλικά» ψωρομαγειρέματα- σε επαρχιακές ταβέρνες και σε τιμές που δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας αν έχετε συνηθίσει στις νταγκιασμένες εδώδιμες χωριάτικες. Και για να μην πούμε για τα θαλασσινά. Μία βόλτα στις κατά τόπους αγορές θα σας κάνει να βγάζετε φωτογραφίες τις τιμές τους για να έχετε να τις θυμάστε… Η εκεί επαρχία έχει απ’ όλα τα καλά, φανταστική ποιότητα και τιμές. Τώρα πάλι μην ζητάτε και άγριο clubbing γιατί μάλλον δεν θα βρείτε.

Ενδεικτικά και από όσα πρόλαβα να δω, κατά μήκος όλης της ακτής τις Νορμανδίας τα αξιοθέατα σχετικά με την απόβαση είναι “must”, αν και ίσως κάπου να επαναλαμβάνονται μερικές φορές μια και αυτοί οι άτιμοι Γαλάτες φρόντισαν να εκμεταλλευτούν και το πιο έλασσον. Και μην παραλείψετε τα θαλασσινά, που αλιεύονται από ζόρικες θάλασσες. Όσοι έχουν μια ιδέα, και μόνο από τα καΐκια τους θα καταλάβουν τι εννοώ.

Πολύ όμορφη μικρή πόλη είναι το Χερβούργο (Cherbourg) και ένα καλό σημείο ως βάση για την εξερεύνηση της γύρω περιοχής. Με σήμα του τον γλάρο, πραγματικά έχει τους πιο αξιοθρήνητους γλάρους που έχω συναντήσει. Έχουν τόσο πολύ φαγητό στην διάθεσή τους όμως και πάλι το μόνο που κάνουν είναι να μαλώνουν για το ίδιο κομμάτι.

Σε αυτό το λιμάνι έκανε και την πρώτη και τελευταία του στάση ο Τιτανικός μετά την Αγγλία πριν βυθιστεί, αν και ο art deco παλιός σταθμός του που τώρα φιλοξενεί ένα ενδιαφέρον ενυδρείο και το μοναδικό επισκέψιμο πυρηνικό υποβρύχιο στον κόσμο είναι λίγο μεταγενέστερος. Εκεί κατάλαβα τι θα πει άμπωτη και παλίρροια μια και με τα ίδια μου τα μάτια είδα διαφορές στη στάθμη της θάλασσας πάνω από4 μέτρα!

Ο φάρος Gatteville

Αν αντέχετε τις ταινίες σε μορφή οπερέτας, παρακολουθείστε την Kathrin Deneuve από το 1964 στην ταινία με τίτλο «Οι όμπρέλες του Cherbourg» (Les parapluies de Cherbourg). Και αν και αρκετά τσουχτερές σε τιμή, ίσως να σκεφτείτε να αγοράσετε μια αυθεντική και παγκοσμίως ονομαστή ομπρέλα του Χερβούργου. Θα την έχετε σίγουρα μια ζωή καθώς φτιάχτηκε τόσο αξιόπιστη λόγο του εκεί κλίματος. Κυρίες και δεσποινίδες με κόμμωση κάγκελο, αν σκέφτεστε να επισκεφτείτε τον τόπο, καλό είναι να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας περί κόμης μία και όταν δεν φυσά μανιασμένα, μάλλον βρέχει. Ότι ίσως γνωρίζετε ή ακούσατε για το Λονδίνο ωχριά μπροστά του. Στα διαλλείματα ένας υπέροχος ουρανός με κάτασπρα συννεφάκια θα σας ανταμείψει. Πράγμα που ίσως να μην κάνει κάποιος παραδοσιακός γάλλος ο οποίος ίσως και να μην σας σερβίρει διότι περιμένει όλοι να γνωρίζουν άπταιστα την γαλλική…Ευτυχώς δεν του μοιάζουν όλοι και είναι πιθανόν να συναντήσετε και πολύ συμπαθητικούς τύπους.

Η Καν (Caen) μεταξύ άλλων φιλοξενεί ένα πραγματικά μεγάλο και μουσείο σχετικά με τον πόλεμο και την ειρήνη. Κατά τα άλλα μου άφησε μια αίσθηση γιάπικη.

Ρεν

Η Ρεν (Rennes) από την άλλη είναι πολύ συμπαθητική. Με ένα ποταμό να την χωρίζει και γεμάτη ζωή λόγω ίσως και του πανεπιστημίου, μου άφησε μια γεύση πολύ easy going όπως θα λέγαμε και στη γλώσσα μας. Εστιατόρια, café, συναυλίες, αυθεντικές κρέπες Βρετάνης, υπέροχες μυρωδιές και καλούδια στους φούρνους. Κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει αν μετά την επίσκεψη στον φούρνο καθίσετε σε ένα café να απολαύσετε τα μοσχομυριστά κάθε είδους ψωμάκια που μόλις αγοράσατε παραγγέλλοντας μόνο τον καφέ σας.

Λίγα και εντελώς αποσπασματικά όσα ανέφερα, αλλά ελπίζω αρκετά για να αφυπνίσουν τον εξερευνητή που όλοι κάπου κρύβουμε μέσα μας, μια και ο σκοπός -τουλάχιστον για εμένα- είναι η εξερεύνηση και η περιπλάνηση χωρίς αυστηρά συγκεκριμένο στόχο ή προορισμό. Πάντα θα βρίσκεται κάτι εμπρός σου για να σε εκπλήσσει ευχάριστα…όμως και δυσάρεστα, όπως για παράδειγμα το πόσο πολλά θα σας φανούν τα σκουπίδια και τα λάβαρα πίσω στην πατρίδα…

Mont Saint-Michel

Μέχρι το επόμενο ταξίδι…

(Πιθανή αναδημοσίευση κειμένου ή εικόνων του παρόντος θα πρέπει να αναφέρει την πηγή.)

 

 

 

 

 

Exit mobile version