Ψυχραιμία και σύνεση. Αυτά συστήνουν όσοι γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στην πανεπιστημιακή και φοιτητική κοινότητα. Διότι, ο απόηχος ενός νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής με τη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων δεν έχει ακόμη καταλαγιάσει. Ο νόμος όμως τώρα θα πρέπει να εφαρμοστεί.
Οι φοιτητές έξω από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συζητούν σε πηγαδάκια για την περιβόητη εξεταστική. Όχι, παρά τα όσα διαδίδονται και γράφονται αυτό το διάστημα, και μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα τα μαθήματα θα δίνονται κανονικά. Όμως έχει ήδη ληφθεί απόφαση για καταλήψεις την ερχόμενη εβδομάδα, και τότε κανείς δεν ξέρει πότε όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να δώσουν μαθήματα…
Οι αποκλεισμένοι
“Όλοι αυτοί που είναι μέσα στις συνελεύσεις δεν ενδιαφέρονται για τη φοίτηση στο πανεπιστήμιο. Είναι κομματικά όργανα που δεν πατούν ποτέ το πόδι τους στη σχολή. Εμείς θέλουμε να δώσουμε εξετάσεις. Ποιος σοβαρός φοιτητής ψηφίζει κατάληψη, για να μη γίνουν οι εξετάσεις, για να μην πάρει πτυχίο;”
Ο Κώστας Παπαπέτρου είναι μεταπτυχιακός φοιτητής και οι άλλοι δύο φίλοι του βρίσκονται στο πτυχίο στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Δεν θέλουν να φωτογραφηθούν, θέλουν όμως να μιλήσουν για όσα συμβαίνουν μέσα στο πανεπιστήμιο.
“Οι παρατάξεις κάνουν ακόμη κουμάντο. Όσοι δεν ανήκουν σε παράταξη δεν έχουν λόγο στις συνελεύσεις. Απλώς κάθονται, ακούνε τα ίδια και τα ίδια, από συγκεκριμένα πάντα άτομα, και μετά συνειδητοποιούν ότι χάνουν τον χρόνο τους και φεύγουν. Αυτού του τύπου η γενική συνέλευση ποιον εξυπηρετεί;” ρωτά ρητορικά ο Γιάννης Κοσμίδης που φιλοδοξεί να πάρει το πτυχίο του και να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.
“Οι γενικές συνελεύσεις είναι μια παρωδία. Να το γράψετε αυτό. Οι μη ενταγμένοι σε κάποιο κόμμα δεν έχουν φωνή. Εάν παραταθεί η εξεταστική, θα αλλάξει ο νόμος;” λέει ο Στέλιος Παράσχος.
Στην ίδια κατεύθυνση ο Αχιλλέας Λυσσάνδρου και ο Παύλος Παπαδόπουλος, που σπουδάζουν στο 2ο έτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Αθλητές ταυτόχρονα και οι δύο, εξηγούν ότι “δεν έχουν χρόνο για χάσιμο. Θα θέλαμε ωστόσο να συμμετέχουμε σε κάποια γενική συνέλευση, εάν υπήρχε η πιθανότητα να ακουστεί η φωνή μας. Το θέμα είναι ότι όλοι εμείς -και είμαστε πολλοί- που θέλουμε να συνεχίσουμε κανονικά τις σπουδές μας δεν έχουμε λόγο μέσα στο πανεπιστήμιο”.
Οι αντιδράσεις
Ημέρα κινητοποιήσεων ήταν η χθεσινή, ενώ νέες κινητοποιήσεις, με επίκεντρο το νομοσχέδιο και τη σύνοδο των πρυτάνεων που γίνεται στην Αθήνα, προετοιμάζονται σήμερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Χθες το απόγευμα μέλη του ΠΑΜΕ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έκαναν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα το πρωί πραγματοποιήθηκαν δύο διαφορετικές πορείες στο κέντρο της Αθήνας από μέλη φοιτητικών οργανώσεων, ενώ σήμερα το πρωί στις 11.30 έχει προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη μπροστά στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, που τελεί υπό κατάληψη, νέα συγκέντρωση.
Η στάση των καθηγητών
Στο μεταξύ, αναστάτωση έχει προκληθεί στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας στο ΑΠΘ εξαιτίας της διαφορετικής στάσης που καλούνται να ακολουθήσουν οι καθηγητές. Ορισμένοι από αυτούς αρνούνται να… διευκολύνουν τους φοιτητές μεταθέτοντας την εξεταστική και πιστεύουν ότι “οι διδάσκοντες οφείλουν να βρίσκονται στις αίθουσες των εξετάσεων, έτοιμοι για τη διεκπεραίωσή τους”. Άλλοι πάλι, κρίνοντας ότι η περίοδος αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον των πανεπιστημίων, διευκολύνουν την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων προκειμένου οι ίδιοι οι φοιτητές να λάβουν τις αποφάσεις τους.
Οι καταλήψεις
Μέχρι τώρα σχεδόν 100 τμήματα σε όλη τη χώρα, από την Κρήτη έως τον Έβρο, τελούν υπό κατάληψη, και όλα δείχνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε ξεκινούν οι προετοιμασίες για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, φοιτητές και εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στον δρόμο.
“Δεν είναι μόνο οι αλλαγές στην ανώτατη παιδεία που πυροδοτούν ένα έκρυθμο κλίμα. Οι νέοι σήμερα, με την παρούσα οικονομική κατάσταση, βρίσκονται σε αδιέξοδο, όπως και ολόκληρη η κοινωνία. Η αντίδραση έχει προαναγγελθεί και είναι αναμενόμενη”, εκτιμούν καλά πληροφορημένες πηγές.
Στο κλίμα αυτό αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί για μία ακόμη φορά στην ανώτατη εκπαίδευση, τα μόνα θύματα είναι οι ίδιοι οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Ψυχραιμότερες φωνές, που προσπαθούν να ακουστούν μέσα από τον… θόρυβο, εκτιμούν ότι “δεν πρέπει το πανεπιστήμιο να κλείσει”, ενώ οι φοιτητές που προετοιμάζονται να ταξιδέψουν από την επαρχία για να δώσουν εξετάσεις πληρώνουν, μαζί με τις οικογένειές τους, για μία ακόμη φορά το μάρμαρο.
Σήμερα Παρασκευή οι πρυτάνεις αναμένεται να πάρουν θέση σε βασικά σημεία τού νόμου, ενώ ορισμένοι από αυτούς ετοιμάζονται να προσφύγουν κατά των αντισυνταγματικών διατάξεων του νόμου. Όπως εκτιμά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ι. Χατζηδημητρίου, “τα χρονοδιαγράμματα που απαιτούνται για την εφαρμογή του νόμου είναι ασφυκτικά, ενώ σε ορισμένα σημεία απαιτούνται μεταβατικές διατάξεις”.
ΠΗΓΗ: www.makthes.gr