Μικρότερης διάρκειας τα φετινά «Δημήτρια» λόγω κρίσης

Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει επίσημα στις 12 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί 25 Οκτωβρίου

Το πρόγραμμα των φετινών 46ων Δημητρίων παρουσίασε σήμερα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στην CASA BIANCA, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, και τα μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής.

Το μεγάλο φεστιβάλ της πόλης θα έχει περιορισμένη διάρκεια φέτος, αφού θα ξεκινήσει επίσημα στις 12 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 Οκτωβρίου, ωστόσο δεν θα χάσει τη λάμψη του, αφού υπόσχεται να είναι ελκυστικό, με έντονη τη συμμετοχή του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού.

Στα φετινά Δημήτρια οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα αποτελούν παραγωγές και από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και θα φιλοξενούνται και σε άλλες πόλεις, ενώ δεν θα υπάρξουν προσκλήσεις και η τιμή των εισιτήριων θα είναι πολύ χαμηλή.

Ανάμεσα στις κυριότερες εκδηλώσεις των Δημητρίων συγκαταλέγονται οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου Κρακοβίας, της Ορχήστρας  δωματίου του Τελ Αβιβ, η νέα και ήδη καταξιωμένη διεθνώς  Ορχήστρα Λαχανικών της Βιέννης, χορός από τις δύο πιο πρωτοπόρες χώρες στον τομέα αυτό, το  Ισραήλ και το Βέλγιο, ο θεατρικός Μαραθώνιος, τα αφιερώματα  στη Ροζα Εσκενάζυ, τον Ιωάννη Ξενάκη, τον Ελύτη και τον διεθνώς αναγνωρισμένο συγγραφές στον Φίλιππο Τσιτσόπουλο.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για τα 46α Δημήτρια, ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στην προσπάθεια  της Δημοτικής αρχής να αναπτυχθεί και να αναδειχτεί ο πολιτισμός της πόλης, τονίζοντας την ιστορικότητα και τη σημασία του θεσμού.

«Τα 46α Δημήτρια εντάσσονται σε ένα ιδεατό Διαδημοτικό πλαίσιο. Η αντίληψή μας είναι ότι ο κεντρικός Δήμος και οι υπόλοιποι Δήμοι μπορούν και πρέπει να συνεργάζονται και σε θέματα πολιτισμού, ώστε το αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων αυτών να είναι το βέλτιστο για όλη την πόλη και για τον κάθε Δήμο ξεχωριστά», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης, συνεχίζοντας ότι «Το μήνυμα, είναι ότι τα Δημήτρια ανήκουν στην πόλη και είναι ένα βήμα για την ανάδειξη νέων ανθρώπων».

Αναφερόμενος στον μικρότερο προϋπολογισμό των εκδηλώσεων, λόγω οικονομικής κρίσης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης επεσήμανε ότι μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού των φετινών Δημητρίων αποτελεί χορηγία του ιδιωτικού τομέα, ενώ παράλληλα ζήτησε το σεβασμό του κοινού απέναντι στους κανόνες της ελεύθερης εισόδου και της ώρας προσέλευσης  στις εκδηλώσεις και στις συναυλίες, καθώς αρκετές εξ αυτών θα γίνουν σε αρχαιολογικούς χώρους και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν θέσει συγκεκριμένα όρια ως προς τον αριθμό των θεατών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Αντιδήμαρχου Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας, ο οποίος δήλωσε ότι: «Κάθε μεγάλο και διεθνώς ανταγωνιστικό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού έχει μια καλλιτεχνική διεύθυνση. Μεταβατικό στάδιο για να δούμε πως μπορεί να λειτουργήσει και στη δική μας περίπτωση. Επιλέξαμε ανθρώπους που έχουν ζήσει και δημιουργήσει στην πόλη, με αναγνωρισμένο έργο και με απήχηση στο κάθε ηλικίας κοινό της πόλης».

Επίσης, ο κ. Πέγκας αναφέρθηκε και στα οικονομικά στοιχεία, τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός περιορίστηκε στο ένα τρίτο του περσινού (στα 300.000 ευρώ φέτος σε σχέση με 1.150.000 ευρώ το 2010), ενώ τόνισε την ιδιαίτερη σημασία των χορηγιών, αφού όπως είπε «κάθε επιχορήγηση και χορηγία που έρχεται είναι χρήματα δεν πάνε στα ταμεία του Δήμου να χαθούν, αλλά διοχετεύονται κατευθείαν στην τοπική αγορά»

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού τόνισε τη σημασία του εθελοντισμού, καλώντας τους δημότες να συμβάλλουν ενεργά στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο στον πολιτισμό της πόλης.

ΠΗΓΗ: boria.gr

Exit mobile version