Μία εβδομάδα σχεδόν μετά την ψήφιση του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, όλα ή μάλλον τα περισσότερα ανώτατα ιδρύματα βρίσκονται σε αναταραχή. Υπό κατάληψη τελεί ήδη η Αρχιτεκτονική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μία εβδομάδα σχεδόν μετά την ψήφιση του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, όλα, ή μάλλον τα περισσότερα, ανώτατα ιδρύματα βρίσκονται σε αναταραχή.
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ήδη τελεί υπό κατάληψη η Αρχιτεκτονική σχολή, ενώ, σε συνεννόηση με τους προέδρους των τμημάτων, οι φοιτητές ζητούν να αναβληθεί για λίγες ημέρες η εξεταστική περίοδος, στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι γενικές συνελεύσεις και να υπάρξει απόφαση για καταλήψεις.
Μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έχουν προχωρήσει από χθες σε κατάληψη του κτιρίου του Κέντρου Ερευνών του ΑΠΘ, ενώ υπό κατάληψη βρίσκονται η πρυτανεία Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου αναβλήθηκε για λίγες ημέρες η εξεταστική περίοδος, η Πάντειος και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών αναβλήθηκε η εξεταστική περίοδος μέχρι την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, για να γίνει γενική συνέλευση φοιτητών.
Αναβάλλεται η σύγκλητος
Αναβλήθηκε για μία τουλάχιστον εβδομάδα η σύγκλητος του ΑΠΘ, στην οποία κύριο θέμα συζήτησης θα ήταν η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση. Όπως εξήγησε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Παντής, η επιτροπή νομικών θα προβεί σε ενημέρωση, πιθανόν με ανοιχτές διαδικασίες, την ερχόμενη εβδομάδα, όταν λάβει το τελικό νομοσχέδιο.
Πάντως, το ποσό των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελεί μέρος της χρηματοδότησης του ΑΠΘ, θα εκταμιευθεί, όπως όλα δείχνουν, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πολλές από τις λειτουργικές δαπάνες του πανεπιστημίου.
Κρίσιμη συνεδρίαση των προέδρων ΤΕΙ
Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ όλης της χώρας προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Κρίσιμο θέμα στη συνάντηση θα είναι η αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα τεχνολογικά ιδρύματα, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού. Η μείωση των κονδυλίων για την πληρωμή των εκτάκτων έχει αποψιλώσει πολλά ΤΕΙ από προσωπικό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μη γίνουν ούτε τα βασικά μαθήματα.
ΠΗΓΗ: www.makthes.gr