Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς, εκφράζουν την αγανάκτηση τους για τις τελευταίες αλλαγές που επιχειρεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, για το οποίο έχουν ήδη από τις αρχές Αυγούστου εκφράσει την αντίθεση τους με κοινή επιστολή τους προς όλους τους βουλευτές.
Το σχέδιο νόμου θέτει τα πράγματα σε λάθος βάση και θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον. Αναιρεί επίσης τις ήδη ανεπαρκείς προσπάθειες για χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση στην Ελλάδα. Οι επιπλέον αλλαγές που αφορούν τη μείωση των προστίμων για τις περισσότερες κατηγορίες αυθαιρεσιών αποδεικνύουν ότι ο στόχος είναι καθαρά εισπρακτικός.
Ούτε σε καιρούς οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να εισπραχθούν τα πρόστιμα που αναλογούν σε σοβαρές και μαζικές παρανομίες που έχουν υποβαθμίσει την ύπαιθρο και θα κοστίσουν κοινωνικά και περιβαλλοντικά στις μελλοντικές γενιές.
Η Κυβέρνηση, με μεγάλη ευθύνη και του ίδιου του Υπουργού ΠΕΚΑ, επιδιώκει τη νομιμοποίηση καταπατήσεων και αυθαιρεσιών εις βάρος του φυσικού μας πλούτου και την επιδείνωση σημαντικών περιβαλλοντικών κεκτημένων, όπως η δασική νομοθεσία.
Αν ο πραγματικός στόχος ήταν η είσπραξη από τα αυθαίρετα και η χάραξη «κόκκινης γραμμής», τότε το ΥΠΕΚΑ θα προχωρούσε σε αυστηρή και άμεση επιβολή προστίμων στους αυθαιρετούχους, σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και σε επιτάχυνση του πολεοδομικού σχεδιασμού που εδώ και δεκαετίες χωλαίνει αδικαιολόγητα, δίνοντας κίνητρο για παρανομίες. Θα διασφάλιζε επίσης όρους ουσιαστικής προστασίας του φυσικού μας πλούτου, ως πολύτιμης δημόσιας περιουσίας και κρίσιμης υποδομής για την προσαρμογή της χώρας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν αγωνιώδη έκκληση για αναστροφή της διαφαινόμενης ισχυρής τάσης του ΥΠΕΚΑ για ανοχή στην περιβαλλοντική παραβατικότητα και νομιμοποίησης μιας επόμενης γενιάς αυθαιρέτων.
Είναι διεθνώς πλέον αποδεκτό ότι το περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι είναι τα πιο σημαντικά δομικά στοιχεία για μια πραγματικά βιώσιμη οικονομία και κοινωνική ευημερία. Δυστυχώς, αυτή την πραγματικότητα δείχνει πλέον να αγνοεί ο εξ ορισμού πολιτικός ταγός της προστασίας του περιβάλλοντος, δηλαδή το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
ΠΗΓΗ: www.econews.gr