Από www.greekarchitects.gr
Η κατοικία Truffle κατασκευάστηκε με φυσικό τρόπο και είναι απόλυτα εναρμονισμένη με αυτή. (Ensamble Estudio)
To Truffle είναι μια κατοικία, η οποία κατασκευάστηκε με απόλυτα φυσικό τρόπο, γεννήθηκε σχεδόν από τη γη. Αρχικά δημιουργήθηκε ένας τεχνητός βράχος ο οποίος στη συνέχεια διαμορφώθηκε σε βιώσιμο χώρο, η κατασκευή μιμήθηκε στον τρόπο δόμησης του τις διαδικασίες σχηματισμού των ορυκτών και ενσωματώθηκε στο φυσικό περιβάλλον, ακολουθώντας τους φυσικούς νόμους του.
Οι αρχιτέκτονες έσκαψαν στο έδαφος, συσσωρεύοντας στην περίμετρο της τρύπας που δημιούργησαν το χώμα το οποίο είχε αφαιρεθεί με τη διάνοιξη της και δημιούργησαν ένα ανάχωμα χωρίς μηχανική υποστήριξη. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μπάλες από σανό και δημιούργησαν τον εσωτερικό όγκο, ουσιαστικά το καλούπι της κατασκευής, στο οποίο εκχύθηκε μπετόν που στη συνέχεια αποτέλεσε το περίβλημα της κατασκευής.
Αυτό που είχε όμως προς το παρόν δημιουργηθεί δεν ήταν αρχιτεκτονική αλλά ένας βράχος. Στη συνέχεια έγιναν στο βράχο αυτόν κάποιες τομές χρησιμοποιώντας μηχανήματα λατομείου και αποκαλύφθηκε το εσωτερικό της δομής. Το εσωτερικό αυτής της συμπαγούς άμορφης μάζας ήταν ένα μείγμα από χώμα και σανό το οποίο ήταν συμπιεσμένο λόγω της υδροστατικής πίεσης που του ασκήθηκε από το μπετόν. Ακολουθώντας τους νόμους της φύσης, για τη διαμόρφωση του χώρου εσωτερικά, άφησαν για ένα περίπου χρόνο ένα νεαρό μοσχάρι στο εσωτερικό του όγκου, το οποίο χρησιμοποίησε την 50μ³ κατασκευή σαν σπίτι του τρώγοντας και αδειάζοντας σταδιακά τον όγκο από το σανό. Τελικά το ζώο εγκατέλειψε ενήλικο πλέον τη σπηλιά και αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά ο χώρος.
Όταν ο όγκος από σανό και χώμα που υπήρχε στο εσωτερικό απομακρύνθηκε, αποκαλύφθηκε μια άμορφη μάζα από μπετόν. Η αρχιτεκτονική που αποκαλύφθηκε ήταν μια έκπληξη την οποία δημιουργούσε η ασάφεια ανάμεσα στο φυσικό και το τεχνητό και η περίπλοκη δομή που δημιουργούνταν από τα ίδια κατασκευαστικά στοιχεία, ανάμεσα στο άοπλο μπετόν, το χώμα και το σανό. Η γη και το μπετόν αποκαλύφθηκαν σε μια ανταλλαγή στοιχείων. Η γη έδωσε στο μπετόν την υφή και το χρώμα της, τη μορφή και την αίσθηση της, και το μπετόν έδωσε στη γη τη στιβαρότητα του και οδήγησε στη μορφοποίηση της.
Για τη διαμόρφωση του χώρου εσωτερικά χρησιμοποιήθηκε σαν πρότυπο το “Cabanon” του Le Corbusier με αναδιατύπωση του λειτουργικού προγράμματος και των διαστάσεων του. Αυτό που δημιουργήθηκε είναι το “Cabanon από Beton” ένας χώρος ευχάριστος να ζεις μέσα στη φύση, κατάλληλος για έμπνευση και ηρεμία.
Επιμέλεια : Χριστίνα Μαϊστρέλη
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Ensamble Estudio, Madrid
Τόπος: Spain – Laxe.
ΠΗΓΗ: www.greekarchitects.gr