Οι κακές συνήθειες που βλάπτουν τα δόντια μας

Τι πρέπει να αποφεύγουμε για να έχουμε ένα πιο υγιές χαμόγελο, με γερά και λευκά δόντια.

Η υγιεινή του στόματος είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού, εκτός από το όμορφο χαμόγελο που μας χαρίζει, βοηθά και στην αποφυγή των επισκέψεων στον οδοντίατρο. Πέρα όμως από το καθημερινό βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε και ορισμένες κακές συνήθειες, οι οποίες αποδεικνύονται αρκετά επιζήμιες για τα δόντια μας.

Πολλοί χρησιμοποιούν το στόμα και τα δόντια για πολλά διαφορετικά πράγματα, εκτός από το μάσημα τροφών και συχνά επιδίδονται σε ορισμένες συνήθειες που είναι επιβλαβείς για την στοματική υγεία. Δείτε λοιπόν τι πρέπει να αποφεύγετε:

Τα δόντια δεν είναι εργαλεία: Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε τα δόντια μας για να ανοίξουμε πλαστικές συσκευασίες, μπουκάλια και ένα σωρό άλλα. Όμως αυτά υπάρχουν για να μασάμε την τροφή μας. Χρησιμοποιώντας τα ως εργαλεία αυξάνουμε τις πιθανότητες να τα ραγίσουμε ή και να τα σπάσουμε, ακόμη και να στραβώσουμε το σαγόνι μας, λόγω της άνισης φθοράς των δοντιών. Καλύτερα λοιπόν να χρησιμοποιούμε εργαλεία όπως ψαλίδια και μαχαίρια, για να κάνουμε διάφορες μικροδουλειές.

Παγάκια: Πολλοί συνηθίζουμε να δαγκώνουμε τα παγάκια, ιδιαίτερα αυτά που μένουν όταν τελειώνουμε ένα παγωμένο ποτό ή αναψυκτικό. Η σκληρότητα και χαμηλή θερμοκρασία τους όμως, μπορεί να βλάψουν τα δόντια μας, χαλώντας το σμάλτο τους ή δημιουργώντας ρωγμές. Μερικές φορές μάλιστα η ζημιά μπορεί να είναι τόση, που να χρειαστεί να επισκεφτούμε οδοντίατρο.

Σκληρά αντικείμενα: Πολλοί, ασυναίσθητα κυρίως, μασάνε σκληρά αντικείμενα όπως μολύβια και στυλό, κάτι που επίσης μπορεί να προκαλέσει μεγάλη φθορά στα δόντια. Όπως και τα παγάκια, τα αντικείμενα αυτά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα δόντια σας και να χρειαστεί παρέμβαση του οδοντιάτρου.

Νύχια: Το φάγωμα των νυχιών, εκτός από προβλήματα στα νύχια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στα δόντια. Όπως όλα τα σκληρά αντικείμενα, έτσι και τα νύχια, αυξάνουν τις πιθανότητες να ραγίσουν ή να σπάσουν κάποιο δόντι. Παράλληλα, μικρόβια και βακτήρια που βρίσκονται κάτω από τα νύχια, μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση στα ούλα και τερηδόνα.

Χυμός λεμονιού: Το κιτρικό οξύ που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή όπως τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, έχει την ιδιότητα να «κλέβει» σημαντικά μεταλλικά στοιχεία από το σμάλτο των δοντιών και έτσι μπορεί να διαβρώσει την επιφάνειά τους. Η διάβρωση στη συνέχεια προκαλεί ευαισθησία σε κρύα ποτά και τρόφιμα, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες να σπάσει ένα δόντι. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να αποφεύγουμε αυτά τα φρούτα, αλλά να μην κρατάμε τους χυμούς τους για πολλή ώρα στο στόμα.

Σκληρό βούρτσισμα: Υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη από πολλούς, ότι το σκληρό βούρτσισμα κάνει τα δόντια πιο λαμπερά και καθαρά. Όταν όμως τα βουρτσίζουμε με ένταση με μια σκληρή οδοντόβουρτσα, το προστατευτικό σμάλτο τους φθείρεται, προκαλώντας τους ευαισθησία ή βλάπτοντας τα ούλα. Προτιμήστε λοιπόν μια μαλακή οδοντόβουρτσα και απαλές κινήσεις, για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα και ένα πιο λευκό χαμόγελο.

Τρίξιμο δοντιών: Το χρόνιο πρόβλημα του τριξίματος των δοντιών, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, όπως το σπάσιμο και ράγισμά τους, πόνους στο σαγόνι, πονοκέφαλο και πονόδοντο. Συνήθως το τρίξιμο των δοντιών εκδηλώνεται λόγω αυξημένου επιπέδου στρες, οπότε η καλύτερη λύση είναι να βρείτε και να αντιμετωπίσετε τα αίτια του στρες. Εάν έχετε αυτό το πρόβλημα στον ύπνο σας, μπορείτε να αποτρέψετε τη φθορά, φορώντας ένα ειδικό μασελάκι.

Λευκό κρασί: Πολλοί προτιμούν το λευκό κρασί γιατί εσφαλμένα πιστεύουν ότι δεν αφήνει στίγματα στο δόντια όπως το κόκκινο. Στην πραγματικότητα όμως το λευκό κρασί προκαλεί πιο μόνιμα προβλήματα από το κόκκινο, λόγω της υψηλότερης οξύτητάς του, η οποία βλάπτει το σμάλτο των δοντιών, κάνοντάς τα έτσι πιο αδύναμα και ευαίσθητα, ενώ τους δίνει ένα κίτρινο χρώμα. Για καλύτερη προστασία, ξεπλένετε το στόμα σας με νερό, αφού πιείτε κρασί και συνοδεύστε το με τυρί, που εξισορροπεί την οξύτητα του κρασιού.

Υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών: Η υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών με ανθρακικό, είναι το κύριο αίτιο της ανάπτυξης τερηδόνας. Δεν είναι όμως μόνο η ζάχαρη που ευθύνεται γι’ αυτό, αλλά και τα οξέα που περιέχουν και κάνουν τα δόντια πιο αδύναμα και επιρρεπή στις φθορές. Για αυτό το λόγο ακόμα και τα διαιτητικά αναψυκτικά, είναι βλαβερά για τα δόντια.

Πιπίλισμα του αντίχειρα: Αυτή η συνήθεια είναι συχνό φαινόμενα κυρίως στα παιδιά. Το πιπίλισμα του αντίχειρα όμως μπορεί να επηρεάσει τη διάταξη των δοντιών, κάνοντας τα πάνω δόντια να κατευθύνονται προς τα έξω και τα κάτω προς τα μέσα. Για τη διόρθωση της διάταξής τους, μπορεί να χρειαστεί ορθοδοντική θεραπεία.

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

Exit mobile version