Ελλάδα

Καλοκαιρινό καψόνι από τους ταξιτζήδες

By rockandroll7

July 30, 2011

Σε ζούγκλα μετέτρεψαν πολλούς δρόμους χτες οι ιδιοκτήτες ταξί μετά το ναυάγιο της συνάντησής τους με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση. Στη Θεσσαλονίκη επιφύλασσαν ένα καλοκαιρινό καψόνι σε χιλιάδες πολίτες που προσπάθησαν να μεταβούν στη Χαλκιδική με το αυτοκίνητό τους, ενώ στην Αθήνα απλώς προκαλούσαν μποτιλιαρίσματα κινούμενοι με πολύ χαμηλές ταχύτητες…

Αμέσως μόλις η αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι ο υπουργός δε δεσμεύτηκε για τίποτα, σε αρκετές περιοχές της χώρας οι αυτοκινητιστές προχώρησαν στο κλείσιμο εθνικών οδών, ενώ τονίστηκε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν επ’ αόριστον. Από την πλευρά του πάντως το υπουργείο ανακοίνωσε πως η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί θα προχωρήσει κανονικά, ενώ αναμένονται οι προτάσεις όλων των φορέων έως το τέλος Αυγούστου.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), Θύμιος Λυμπερόπουλος, η ομοσπονδία πρότεινε στον υπουργό να υπάρξει πληθυσμιακή αναλογία στην έκδοση των αδειών, να διατηρηθούν οι έδρες των ταξί στην περιφέρεια, να μην παραχωρηθεί έργο σε άλλους φορείς, αλλά και να σταματήσει η Πολιτεία να μιλάει για «μαύρο χρήμα» στις μεταβιβάσεις των αδειών. Παράλληλα, ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους συναδέλφους του να αποφεύγουν τα έκτροπα κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους, που, όπως φαίνεται, συνεχίζονται επ’ αόριστον. Μάλιστα, η συνάντηση με τον υπουργό Γ. Ραγκούση ξεκίνησε με αρκετή καθυστέρηση, γεγονός που φαίνεται πως εξόργισε τους ιδιοκτήτες ταξί και υπήρξε πρόθεση ακόμη και για αποχώρηση. Οπως έλεγαν οι αυτοκινητιστές, η καθυστέρηση ήταν εσκεμμένη, ώστε να ολοκληρωθεί η ομιλία του πρωθυπουργού στην Αρτα χωρίς κινητοποιήσεις των ταξιτζήδων, καθώς δε θα γνώριζαν το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον υπουργό.

Μετά τη συνάντηση το υπουργείο με ανακοίνωσή του τόνιζε ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί θα προχωρήσει κανονικά, με κανόνες που θα διέπουν όλες τις πλευρές του, από την έκδοση της άδειας έως την εκπαίδευση των οδηγών και τις νέες μορφές και υπηρεσίες ταξί. «Το υπουργείο, αφού, όπως συμφωνήθηκε, παραλάβει το προσεχές διάστημα τις προτάσεις και των τουριστικών επιχειρήσεων, προγραμματίζει πριν από το τέλος Αυγούστου να δώσει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τις προτάσεις του, οι οποίες διαμορφώνονται λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων των μερών και βεβαίως το γενικό συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών-χρηστών διασφαλίζοντας σε όλα τα μέλη εύλογο χρόνο για να εκφράσουν τα σημεία στα οποία συμφωνούν ή διαφωνούν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Θεσσαλονίκη

Απίστευτο καλοκαιρινό καψόνι για χιλιάδες εκδρομείς και παραθεριστές Ελληνες και ξένους επιφύλασσαν χτες το απόγευμα οι ιδιοκτήτες ταξί της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία προς τα Ν. Μουδανιά κλείνοντας όλα τα ρεύματα εξόδου. Η κινητοποίησή τους προκάλεσε κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, καθώς χτες ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου αλλά και των αδειούχων του Αυγούστου, με αποτέλεσμα χιλιάδες οδηγοί να εγκλωβιστούν για ώρες στα οχήματά τους και να χρειαστούν έως και τρεις ώρες για μία απόσταση που κανονικά διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Χάος επικράτησε και σε όλους τους υπόλοιπους δρόμους, όπου η Τροχαία εξέτρεπε την κυκλοφορία.

Η πορεία των περίπου 400 οχημάτων -πολλά από τα οποία δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας- ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα από το ύψος του εμπορικού κέντρου «Mediterranean Cosmos» με ταχύτητες που δεν ξεπερνούσαν τα 15-20 χλμ./ώρα. Λίγο νωρίτερα, οι ταξιτζήδες είχαν παρατάξει τα οχήματά τους στο πλακόστρωτο της πλατείας του Λευκού Πύργου.

Το κομβόι των οχημάτων έφτασε στον προορισμό του λίγο πριν από τις 8 χτες το βράδυ και στη συνέχεια οι ταξιτζήδες επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη χωρίς να κλείσουν αυτήν τη φορά τα ρεύματα εισόδου. Οι ιδιοκτήτες των ταξί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επαναλάβουν και σήμερα αντίστοιχες κινητοποιήσεις. «Εχουμε αγώνα μπροστά μας και θα πολεμήσουμε με κάθε μέσο. Κατανοούμε το γεγονός ότι ο κόσμος ταλαιπωρείται και δυσανασχετεί από τις κινητοποιήσεις μας, αλλά αυτές είναι απόρροια της ταλαιπωρίας που υφιστάμεθα κι εμείς από τον υπουργό Μεταφορών», δήλωσε στον «Α» ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης, ο «Ερμής», Κωνσταντίνος Γιαννακάκης.

Δικογραφία

Για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των Θεσσαλονικέων, αλλά και των τουριστών, δυνάμεις της Τροχαίας προσπαθούσαν χτες το απόγευμα να ρυθμίσουν την κυκλοφορία ενημερώνοντας τους οδηγούς για τα εναλλακτικά δρομολόγια που μπορούσαν να ακολουθήσουν, προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους. Μάλιστα, η Τροχαία Θεσσαλονίκης πρόκειται να σχηματίσει δικογραφία εναντίον των ιδιοκτητών ταξί για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Τέμπη

Σε ολιγόλεπτο αιφνιδιαστικό αποκλεισμό των Τεμπών προχώρησαν χτες λίγο μετά τις 8 το βράδυ περίπου 50 ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι παρέμεναν από νωρίς παρατεταγμένοι στα παλιά διόδια των Τεμπών. Στη Αθήνα σε πολλούς δρόμους προκλήθηκαν μποτιλιαρίσματα εξαιτίας της τακτικής των ταξιτζήδων να κινούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες μπλοκάροντας την κυκλοφορία…

Παρεμβάσεις

Στο θέμα παρενέβη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από την Αρτα, όπου περιόδευε. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε σύνεση και υπευθυνότητα για να σταματήσει η ταλαιπωρία της ελληνικής κοινωνίας και απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας ότι «έχει τεράστιες ευθύνες γιατί κάλυψε με τη στάση του τις κινητοποιήσεις που προκάλεσαν ζημιά στον τουρισμό και τώρα προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών του».

Για ασυνέπεια, ανευθυνότητα και διαρκές «ράβε, ξήλωνε» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος τόνισε: «Η ασυνέπεια, η ανευθυνότητα και το διαρκές “ράβε, ξήλωνε” της κυβέρνησης σ’ ό,τι αφορά τα ταξί δεν μπορεί να συνεχίζονται άλλο. Καλώ τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα για να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος με κανόνες που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Καλώ, ταυτόχρονα, τους οδηγούς ταξί να αντιπαρατάξουν υπευθυνότητα στην κυβερνητική ανευθυνότητα και να αναστείλουν άμεσα όλες τις κινητοποιήσεις τους».

ΠΗΓΗ: www.agelioforos.gr