Οι Βρετανίδες που αναζητούν δωρητή σπέρματος, σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να τον επιλέγουν με βάση χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, τα ενδιαφέροντά του, ακόμα και το γούστο του στη μόδα!
Τον σχετικό, διαδικτυακό κατάλογο ετοιμάζει η Τράπεζα Σπέρματος του Λονδίνου, η οποία ήδη παραθέτει στοιχεία για τα χόμπι και το επάγγελμα κάθε δωρητή.
Σύντομα, στην βάση δεδομένων θα υπάρχουν έγγραφες δηλώσεις από κάθε άντρα που θα εξηγούν γιατί δώρισε το σπέρμα του, συν αξιολογήσεις του προσωπικού της Τράπεζας για την εμφάνισή του.
Στόχος της Τράπεζας είναι να δημιουργηθεί στο εγγύς μέλλον ένας αναλυτικός κατάλογος, που θα επιτρέπει στις γυναίκες να διαλέγουν τον υποψήφιο «πατέρα» του παιδιού τους, καθισμένες αναπαυτικά στον καναπέ του σπιτιού τους – κοντολογίς, δίχως να χρειάζεται καν να πάνε στην Κλινική, είπε η δρ Καμάλ Αχούγια, εκπρόσωπος της Τράπεζας.
Με βάση τον βρετανικό νόμο, οι κλινικές δεν απαιτείται να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες για τους δότες σπέρματος, ενώ δεν πρέπει να δώσουν στοιχεία που θα αποκαλύψουν την ταυτότητά τους.
Αρκετές Τράπεζες Σπέρματος της χώρας έχουν καταλόγους με τα βασικά σωματικά χαρακτηριστικά των δοτών, και μερικές δίνουν πληροφορίες για το επάγγελμα και τα χόμπι τους.
Ο νέος κατάλογος όμως πάει την παροχή πληροφοριών ένα βήμα παραπέρα. Έναυσμα για τη δημιουργία του αποτελούν στατιστικές που δείχνουν πως ο αριθμός των δοτών σπέρματος αυξάνεται – το 2005 λ.χ. οι δότες ήταν μόλις 251, ενώ το 2008 έφτασαν σχεδόν τους 400.
Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας Σπέρματος του Λονδίνου, οι περισσότεροι άντρες προσφέρουν το σπέρμα τους για αλτρουιστικούς λόγους και κατανοούν το δικαίωμα των παιδιών που θα γεννηθούν να γνωρίσουν τους «γονείς» τους.
Η βρετανική Υπηρεσία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (HFEA) εξετάζει αυτή την περίοδο το αν θα πρέπει να πληρώνονται οι δωρητές για τις υπηρεσίες τους – προς το παρόν, τους δίνεται ένα συμβολικό ποσόν για να καλυφθούν τα έξοδα και η απώλεια εισοδήματος για την ημέρα που θα πάνε για τη δωρεά.
Υπάρχουν επίσης αρκετές φωνές που ζητούν να γίνεται προσεκτικός έλεγχος της υγείας των δωρητών, καθώς στις ΗΠΑ καταγράφηκε περιστατικό δωρητή που μόλυνε 9 από τα «παιδιά» του με μια θανατηφόρο, γενετική ασθένεια της καρδιάς. Ένα από τα παιδιά πέθανε σε ηλικία μόλις 2 ετών
από greek-radar.gr