Παράνομες οι βίλες, που έχτισε η εταιρία «Σάνη», στην Κασσάνδρα, Χαλκιδικής

Συμβούλιο της ΕπικρατείαςΚόλαφος η απόφαση της Ολομελείας του ΣΤΕ για την εταιρία «ΣΑΝΗ» των αδερφών Ανδρεάδη, με την οποία κρίθηκαν παράνομες οι βίλες που χτίσανε στο δάσος της Κασσάνδρας την περίοδο 1995- 1998. Συγκεκριμένα η απόφαση σηματοδοτεί την κατεδάφιση των 22 κατοικιών, καθώς οι οικοδομικές άδειες, σύμφωνα με τις οποίες ανεγέρθηκαν, κρίθηκαν αμετάκλητα παράνομες.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία «Σάνη» κατά τα έτη 1995 – 1998 κατασκεύασε βίλες και συγκρότημα πολυτελών κατοικιών μέσα σε παραθαλάσσια δασική έκταση 2.233 στρεμμάτων στην περιοχή Σταυρονικήτα Χαλκιδικής. Ακολούθως, η εταιρεία πώλησε τα ακίνητα αυτά σε ιδιώτες.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει εκπρόσωποι δύο οικολογικών οργανώσεων από τη Θεσσαλονίκη και εκπρόσωπος της κοινότητας Νέας Φώκαιας, ζητώντας να ακυρωθούν οι οικοδομικές άδειες, που εξέδωσε το πολεοδομικό γραφείο Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, την τριετία 1995 – 1998, και με τις οποίες επετράπη στην «Σάνη» να χτίσει βίλες και το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών.

Όμως, τόσο η Ολομέλεια του ΣτΕ, όσο και το Ε΄ Τμήμα, με σειρά αποφάσεων τους (533 – 535/2003 κ.λπ.), ακύρωσαν ως παράνομες τις οικοδομικές άδειες, που επέτρεψαν την ανέγερση στην επίμαχη περιοχή.

Ακολούθως, ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες των πολυτελών κατοικιών προσέφυγαν εκ νέου στο ΣτΕ και ζητούσαν την τριτανακοπή των σε βάρος τους αποφάσεων της Ολομέλειας.

Ωστόσο, με τις τρεις αποφάσεις της η Ολομέλεια του Συμβουλίου έκρινε ότι η οικοπεδοποίηση και γενικότερα η χρησιμοποίηση για οικιστικούς σκοπούς ιδιωτικών ή δημόσιων δασών, που συνεπάγεται εξάλειψη της δασικής μορφής τους, απαγορεύεται από το Σύνταγμα, όπως επίσης και ότι η οικιστική αξιοποίηση δεν συνιστά λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος ο οποίος θα δικαιολογούσε, κατ’ αρχήν, τη μεταβολή του προορισμού του δάσους.

Τι ισχυριζόταν η εταιρία:

Οι ιδιοκτήτες του «ΣΑΝΗ» είχαν προσκομίσει στο απολογητικό τους υπόμνημα πως ο πατέρας τους, Αναστάσιος είχε αγοράσει την εν λόγω έκταση από τη Μονή Σταυρονικήτα το 1961 και σύμφωνα με το βασιλικό διάταγμα του 1965 επιτρεπόταν η κατάτμηση ενός τμήματος του δασοκτήματος και προέβλεπε ότι αργότερα θα μπορούσε να εκδοθεί ρυμοτομικό σχέδιο, ώστε να χτιστεί υπό προϋποθέσεις, δεν έγιναν δεκτές οι αιτιάσεις τους από την Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου. Και αυτό, επειδή τέτοιο ρυμοτομικό διάταγμα δεν εκδόθηκε ποτέ.

Την υπόθεση έφερε στο φως και την υποστήριξε μέχρι τέλους ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων, ο οποίος επέμενε και δικαιώθηκε ότι «το δάσος πρέπει να παραμείνει δάσος».

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως ο Ανδρέας Ανδρεάδης είναι προσωπικός φίλος του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, καθώς κι ότι τη νομική εκπροσώπηση και υπεράσπιση της ΣΑΝΗ ΑΕ στο ανώτατο δικαστήριο, πριν ακόμα γίνει υπουργός με τη ΝΔ το 2004, είχε αναλάβει ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΑΝΗ ΑΕ, εταιρείας Αναπτύξεως και Τουρισμού στην οποία ανήκει το Sani Resort και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Το Sani είναι μια από τις σημαντικότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη Ελλάδα. Αυτό μεταφράζεται με μια τεράστια έκταση 1.811.584 τ.μ. στη Χαλκιδική με εκπληκτική θέα στο Αιγαίο και στον Όλυμπο. Η Σάνη Α.Ε ελέγχει τις μονάδες Sani Beach Hotel, Sani Beach Club, Porto Sani Village μαρίνα και SanniVilas.

από kentrinews.gr

Exit mobile version