Επιστήμη / Τεχνολογία

Oι “Alaniarides” που… μάγεψαν τη Microsoft!

By facebook

July 20, 2011

Με μια τεράστια επιτυχία επέστρεψαν από τη Νέα Υόρκη δύο Ελληνες φοιτητές που συμμετείχαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό λογισμικού της Microsoft. Η ομάδα «Alaniarides» του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας παρουσίασε έναν «έξυπνο» ηλεκτρονικό ξεναγό που εντυπωσίασε τους κριτές και τους απέφερε το πρώτο βραβείο, αφήνοντας πίσω δεκάδες αντίστοιχες εφαρμογές από όλο τον κόσμο!

Οι δύο «αλανιάρηδες» φοιτητές του ΟΠΑ είναι ο Γιώργος Καρακατσιώτης και ο Βαγγέλης Πτερνέας, ενώ ο ηλεκτρονικός ξεναγός τους ονομάζεται «Touring Machine». Το πρωτοποριακό λογισμικό που δημιούργησαν τα δύο ταλαντούχα ελληνόπουλα ξεχωρίζει από άλλα προγράμματα του είδους χάρη στη δυνατότητά του να προσαρμόζεται στις ανάγκες στου χρήστη. Οπως εξηγεί στην «Espresso» ο Βαγγέλης Πτερνέας, «η εφαρμογή παράγει αυτόματα εξατομικευμένες ξεναγήσεις βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του εκάστοτε χρήστη».

Συγκεκριμένα, το «Touring Machine» αντλεί πληροφοριακό υλικό από το Διαδίκτυο και προσαρμόζει την ξενάγηση στην ηλικία και τα ενδιαφέροντα του χρήστη. «Σε ένα αρχαιολογικό μουσείο, για παράδειγμα, η ξενάγηση ενός μαθητή θα περιλαμβάνει κάποιες βασικές πληροφορίες, ενώ η ξενάγηση ενός αρχαιολόγου θα είναι πολύ πιο αναλυτική» σημειώνει ο ίδιος.

Παράλληλα, η εφαρμογή λαμβάνει υπόψη και άλλα δεδομένα, όπως είναι ο προσανατολισμός και η τοποθεσία του χρήστη στον χώρο, το ιστορικό της περιήγησής του κ.ά. Επίσης, έχει την ικανότητα να αποφεύγει την επανάληψη πληροφοριών, συγκρίνοντας τα εκθέματα που παρουσιάζονται με εκείνα που έχουν ήδη περιγραφεί. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι δίνεται στον χρήστη η αίσθηση μιας ζωντανής ξενάγησης, παρόμοια με αυτή που θα έκανε ένας κανονικός ξεναγός.

Με το «Touring Machine» οι δύο φοιτητές απέσπασαν την πρωτιά στην κατηγορία της διαλειτουργικότητας (αφορά τον συνδυασμό λογισμικού της Microsoft με ελεύθερο λογισμικό) ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε περισσότερους από 400 φοιτητές από 70 χώρες του κόσμου, που συμμετείχαν στους παγκόσμιους τελικούς του κορυφαίου διαγωνισμού τεχνολογίας. Ο Βαγγέλης Πτερνέας δεν κρύβει ότι αυτή είναι η «μεγαλύτερη χαρά» που του έχει δώσει έως σήμερα η ενασχόλησή του με την Πληροφορική, σημειώνοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα κρίθηκε στο νήμα.

Σε ό,τι αφορά το… περίεργο όνομα «Alaniarides» που έδωσαν στην ομάδα τους, εξηγεί ότι πρόκειται για λογοπαίγνιο-φόρο τιμής στον μεγάλο μαθηματικό και πατέρα της Πληροφορικής, Alan Turing.

από espressonews.gr