Ευφυές σύστημα λέει… «αντίο μποτιλιάρισμα» στη Χαλκιδική

Ένα «ευφυές» σύστημα παρακολούθησης επιστρατεύει από φέτος η τροχαία Χαλκιδικής, ώστε να παρεμβαίνει άμεσα για την επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων και να παρέχει στους οδηγούς πληροφορίες για την κίνηση.

Ένα νέο σύμμαχο έχει πλέον η Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής, προκειμένου να «φιλοξενήσει» καλύτερα στους δρόμους της, τους χιλιάδες τουρίστες, κυρίως τις ημέρες του Σαββατοκύριακου, που επισκέπτονται τις παραλίες του νομού.

Πρόκειται για ένα «ευφυές» σύστημα παρακολούθησης της κυκλοφορίας, που δίνει τη δυνατότητα στη τροχαία, να προσαρμόζει τα μέτρα της σε συγκεκριμένα οδικά σημεία, ανάλογα με την κίνηση, αλλά και να παρέχει στους οδηγούς πληροφορίες για την κίνηση.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν σημεία που καταγράφουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα, σε πραγματικό χρόνο, στα όρια των νομών Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής στο Λάκκωμα, στη Γαλάτιστα, στον Πολύγυρο, στα Μουδανιά, στην Όλυνθο και στη Γερακινή. «Τα σημεία αυτά δια της παρακολούθησης του συστήματος μας δείχνουν πόσα αυτοκίνητα κινούνται, με τη ταχύτητα, πόση είναι η απόσταση μεταξύ των οχημάτων και προς τα πού έχουν προορισμό» σημειώνει στη Voria.gr ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής Κωνσταντίνος Παπουτσής.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το προηγούμενο Σάββατο στις 12.00 υπήρχε μια κίνηση περίπου 4.000 οχημάτων στο Λάκωμα, στα Μουδανιά προς Κασσάνδρα πηγαίναν 1.000, στο δεύτερο πόδι στην Όλυνθο πήγαιναν 300 οχήματα και τα 2.600 σταμάτησαν στο κομμάτι Καλλικράτεια- Μουδανιά. «Αυτό για μας σήμαινε ότι πρέπει να ενισχύσουμε με περισσότερη αστυνόμευση προς το συγκεκριμένο σημείο (Καλλικράτεια- Μουδανιά), όπου είχαμε περισσότερο κόσμο» σημείωσε ο κ. Παπουτσής.

Ενημέρωση των οδηγών

Το δεύτερο μέρος του συστήματος έχει να κάνει με την ενημέρωση των οδηγών. Ανάλογα με την εξέλιξη της κυκλοφορίας, η αστυνομική διεύθυνση δίνει γραπτές οδηγίες στους οδηγούς από δυο πίνακες ενημέρωσης, που είναι τοποθετημένοι στα Μουδανιά (ερχόμενος από την Ποτίδαια) και στη διασταύρωση Γερακινής. «Ενημερώνουμε με τους πίνακες τους οδηγούς για το ποια κατεύθυνση ενδείκνυται να ακολουθήσουν, ποιες είναι οι εναλλακτικές διαδρομές που έχουμε προσδιορίσει και μέσω των μέσων ενημέρωσης αν είναι η σωστή η ώρα αναχώρησης» υπογραμμίζει ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής.

Έτσι, εάν πχ σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης καταγράφεται αυξημένη κίνηση αυτοκινήτων στη Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, η αστυνομία ενημερώνει τον πίνακα της Γερακινής ότι ενδείκνυται η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη μέσω Πολυγύρου.

Στόχος των αστυνομικών αρχών της Χαλκιδικής είναι να αναπτυχθούν και άλλοι βρόγχοι παρακολούθησης και σε άλλα κομμάτια που απουσιάζουν, όπως στην κατεύθυνσης προς το Άγιο Όρος.

«Όλοι ξέρουμε ότι οι οδικοί άξονες της Χαλκιδικής είναι παλιοί, οπότε αν ξέρουμε τι κίνηση οχημάτων έχουμε, ποιες ώρες και προς ποια κατεύθυνση, μπορούμε να λειτουργήσουμε και προληπτικά με την έννοια τοποθέτησης τροχονόμων και κατασταλτικά, (άμεσα) αλλά και στα πλαίσια της αστυνόμευσης, όταν διαπιστώνεται είσοδος μεγάλου αριθμού οχημάτων» τόνισε ο κ. Παπουτσής.

Το ευφυές σύστημα παρακολούθησης κυκλοφορίας εφαρμόζεται πιλοτικά από φέτος το καλοκαίρι και είναι ο πρώτος νομός σε όλη τη χώρα που το εφαρμόζει.

ΠΗΓΗ: boria.gr

Exit mobile version