Χαλκιδική

Στο σκαμνί 25 με βαριές κατηγορίες για το εργοστάσιο παραγωγής τσιγάρων στην περιοχή της Κασσάνδρας Χαλκιδικής

By rockandroll7

July 18, 2011

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ

Με βαριές κατηγορίες παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης 25 άτομα, μεταξύ των οποίων και τέσσερις αστυνομικοί, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα που είχε στήσει εργοστάσιο παραγωγής τσιγάρων στην περιοχή της Χαλκιδικής και έκανε εξαγωγές των φορτίων σε ευρωπαϊκές χώρες.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στους εμπλεκόμενους αποδίδονται κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, λαθρεμπορία, πλαστογραφία, ενώ ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος αντιμετωπίζει και κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας με συγκατηγορούμενό του έναν από τους αστυνομικούς, ο οποίος θα καθίσει στο εδώλιο για απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ωστόσο με το ίδιο βούλευμα αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η άρση της προσωρινής κράτησης του πρώην διοικητή του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου, ο οποίος αποφυλακίζεται έπειτα από περίπου εννιά μήνες. Αντίθετα στη φυλακή παραμένει ο πρώην προϊστάμενος του Τμήματος Ασφάλειας Κασσανδρείας.

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι οι αστυνομικοί παρείχαν πολύτιμες πληροφορίες στα μέλη του κυκλώματος, ώστε να αποφεύγουν τις διωκτικές αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου είχε ξεχωριστό κινητό τηλέφωνο για την απευθείας επικοινωνία του με τον «αρχηγό» του κυκλώματος, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης εταιρίας σεκιούριτι. «Μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία οργάνων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εντός του καταστήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής, καταλαβαίνοντας ότι θα ακολουθούσε η σύλληψή του, έσπευσε στην τουαλέτα και έριξε εντός της λεκάνης το πιο πάνω κινητό τηλέφωνο, το οποίο προηγουμένως είχε αποσυναρμολογήσει, ώστε αυτό να χαθεί στους σωλήνες της αποχέτευσης», αναφέρεται στο βούλευμα με το οποίο είχε αποφασιστεί η προφυλάκισή του, καθώς υπήρξε τότε διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα.

Ζημίες εκατομμυρίων…

Σύμφωνα με το βούλευμα που εκδόθηκε, από τη δράση του συγκεκριμένου κυκλώματος η ζημιά που υπέστη η καπνοβιομηχανία «Phillip Morris» είναι 5.630.000 ευρώ, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί για το ελληνικό Δημόσιο φτάνουν στα 4.782.758 ευρώ. Μάλιστα όπως επισημαίνεται, τα κέρδη για τα μέλη του κυκλώματος ήταν τουλάχιστον 640.000 ευρώ, καθώς υπολογίζεται ότι στα παράνομα εργοστάσια είχαν «παραχθεί» 10.000.000 λαθραία τσιγάρα. Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010 έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ και οκτώ δικαστικών λειτουργών υπό την εποπτεία εισαγγελέα οικονομικών εγκλημάτων. Το «εργοστάσιο», που βρισκόταν σε δασική περιοχή στη θέση «Κελί» κοντά στον επαρχιακό δρόμο Σίβηρης – Φούρκας, ήταν το δεύτερο που στήθηκε από τα μέλη του ίδιου κυκλώματος, καθώς το καλοκαίρι του 2010 οι προηγούμενες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσε η σπείρα τυλίχτηκαν στις φλόγες έπειτα από βραχυκύκλωμα. Μάλιστα τότε οι πυροσβέστες έφτασαν στο σημείο, έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι στην αποθήκη έκτασης 700 τ.μ. υπήρχαν παλέτες με χιλιάδες πακέτα λαθραίων τσιγάρων, καθώς και ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός παραγωγής και συσκευασίας.

Οι στενές σχέσεις που διατηρούσαν τα μέλη του κυκλώματος με τους αστυνομικούς περιγράφεται και στην περίπτωση όπου επιχειρήθηκε να «θαφτεί» μία απόπειρα ανθρωποκτονίας με δράστη τον «αρχηγό». Αφορμή στάθηκε ένα περιστατικό το καλοκαίρι του 2010, στην περιοχή της Καλλιθέας, όπου ο αρχηγός της σπείρας πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν άνδρα, έπειτα από προσωπικές διαφορές που είχε μαζί του, αλλά από το Τμήμα Ασφαλείας σχηματίστηκε δικογραφία για άσκοπους πυροβολισμούς!

ΠΗΓΗ: www.agelioforos.gr