Κόσμος

ΑΤΕ και Eurobank απέτυχαν στο στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής

By facebook

July 15, 2011

ΑΤΕ και Eurobank απέτυχαν στο στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, αναφέρει το Bloomberg. Οκτώ από τις ενενήντα τράπεζες που έλαβαν μέρος στο τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής απέτυχαν, πέφτοντας κάτω από το όριο κεφαλαιακής επάρκειας του 5% (CT1R) και εμφανίζοντας συνολικό έλλειμμα 2,5δισ. ευρώ. Από τις τράπεζες αυτές, δύο ήταν ελληνικές, πέντε ήταν ισπανικές και μία αυστριακή.

20 τράπεζες έπεσαν κάτω από το όριο του 5% στο επίπεδο Tier 1 για τη διετή περίοδο της δοκιμής, με συνολικό έλλειμμα 26,8 δισ. ευρώ.

Δεκαέξι τράπεζες είχαν κεφαλαιακή επάρκεια (CT1R) μεταξύ 5% και 6%.

Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή εξέδωσε επίσημη σύσταση ώστε οι τοπικές ρυθμιστικές αρχές να απαιτήσουν από τις τράπεζες που έπεσαν κάτω από το όριο του 5% να προχωρήσουν σε άμεση ανακεφαλαιοποίηση. Επίσης, συνιστά στις τράπεζες που περάσαν, όμως βρίσκονταν κοντά στο όριο του 5%, να προχωρήσουν σε βήματα που θα οδηγήσουν σε ενίσχυση των κεφαλαίων τους.

Νωρίτερα, το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι καθυστερεί σημαντικά να αναδιαμορφώσει το τραπεζικό της σύστημα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που έχουν κάνει πολλά βήματα από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, ο φόβος για μετάδοσης της ελληνικής κρίσης χρέους σε μεγαλύτερες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία αποθαρρύνει τους επενδυτές οδηγώντας σε ιστορικά χαμηλή απόδοση των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών.

από skai.gr