Ελλάδα

Αλυτο το θέμα με τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη

By rockandroll7

July 05, 2011

Δεν φάνηκε να βρέθηκε λύση για να καθαρίσει η Θεσσαλονίκη από σκουπίδια στη συνεδρίαση του σημερινού δημοτικού συμβουλίου, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πλέον ορατό το ζήτημα προβλημάτων υγιεινής από τους σωρούς σκουπιδιών που έχουν στοιβαχτεί γύρω από τους κάδους απορριμμάτων.

«Τί εννοούσατε στις 31 Δεκεμβρίου του 2010 ότι μέχρι το καλοκαίρι η Θεσσαλονίκη να ξαναγίνει καθαρή πόλη. Πλέον τίθεται θέμα υγιεινής. Μας ζητήσατε να εγκρίνουμε έκτακτα κονδύλια για ανταλλακτικά επιδιόρθωσης απορριματοφόρων. Τί έγινε; Αγοράστηκαν ανταλλακτικά; Πόσα αυτοκίνητα από 1.1. 2011 επισκευάστηκαν, βγήκαν έξω και μαζεύουν σκουπίδια; Είδαμε δημοσιεύματα για εργάτη…15 χρόνων. Θέλουμε να ξέρουμε αν ο δήμος συμβάλλεται με ιδιώτες για αποκομιδή απορριμάτων και αν ελέγχει ποιοι χρησιμοποιούνται ως εργάτες και εάν τελικά χρησιμοποιούνται ανήλικα παιδιά για να μαζεύουν τα σκουπιδια της Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

….>>> (Δείτε το υπόλοιπο θέμα παρακάτω)

Μπουτάρης: «Ξεκινάμε την αποκομιδή»

«Ξεκινάμε την αποκομιδή των σκουπιδιών και ελπίζουμε να πάμε καλά και ο κόσμος να στηρίξει την προσπάθειά μας. Πράγματι ειίπα ότι από το καλοκαίρι θα καθαρίσει η πόλη, απάντησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας ότι «το πρώτο εξάμηνο είχαμε να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα να βάλουμε υπηρεσίες να δουλεύουν με νέες διαδικασίες και το δεύτερο εξάμηνο εξακολουθώ να πιστεύω ότι ένα σύστημα που είναι σαθρό και δεν επιδέχεται βελτίωση το κάνεις μπαϊ-πας ή το καταργείς» αναφερόμενος στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου για την καθαριότητα.

Εκανε λόγο για  «κουρελαρία» και ότι «όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις στο σύστημα, ώστε τα σκουπίδια στα πάρκα να μην τα πάνε βόλτα οι του Πρασίνου στους άλλους της Καθαριότητας. αυτά είναι αστείες ιστορίκες. Τέτοιες τακτικές πρέπει να κοπούν με το μαχαίρι.και κάποιοι θα ματώσουν», είπε.

Για τα απορριματοφόρα, απάντησε ότι «έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι επισκευάσιμα και ποια όχι. Ποια μπορούμε να κάνουμε εμείς ποια θα σταλλούν αλλού για επισκευές. Βγήκαν διαγωνισμοί για ανταλλακτικά, εξωτερικές επισκευές, κάναμε συζήτηση με την ΕΛΒΟ για να αναλάβει μεγάλο μέρος της δουλειάς. Αν είμασταν ευνομούμενο και όχι καχύποπτο κράτος θα κάναμε αμέσως συμφωνία με την ΕΛΒΟ, αλλά οι διαδικασίες προβλέπουν άλλα».

«Ο ανήλικος ήταν γιος ιδιοκτήτη ιδιωτικού απορριματοφόρου»

Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη σχετικά με το δημοσίευμα για ανήλικο οδοκαθαριστή σε ιδιωτικό απορριματοφόρο που μάζευε σκουπίδια στην πόλη «το απορριμματοφόρο ανήκει στη ΜΕΛ, εταιρία χαρτιού, ο ιδιοκτήτης είχε το γιο του επάνω. Αν δουλέυει ένας ανήλικος, ο δήμος δεν μπορεί να το ελέγξει. Ας πάνε στην Επιθεώρηση Εργασίας, και εκεινη να αποφασίσει αν θα τιμωρήσει ή όχι»

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το φαινόμενο δεν είναι σημερινό. «Στη Θεσσαλονίκη έχουμε τους παλιατζήδες που κάνουν τη δουλειά της ανακύκλωσης. Στα οχήματά τους υπάρχουν και ανήλικοι εργαζόμενοι.  Οι παλιατζήδες λένε ότι είναι τα παιδιά τους. Ε, βρες άκρη…», είπε.

«Οχι» Μπουτάρη στο μνημόνιο

«Ούτε εγώ είμαι υπέρ του μνημονίου, διότι είναι αποθέωση της τραπεζικής κεφαλαιοκρατικής αντίληψης της ΕΕ όσον αφορά στην εκτίμηση του χρήματος. Η ΕΕ θέλει να εξασφαλίσει τα χρήματα που έχει δώσει και εμείς δεν κάναμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο δήμαρχος. Ωστόσο, επισήμανε στους δημοτικούς συμβούλους και τους επικεφαλείς των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων ότι «καλό θα ήταν να ασχολούμαστε με θέματα του δήμου, και όχι γενικότερα για το μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Αν θέλετε ας κάνουμε μια ξεχωριστή συνεδρίαση για αυτό το θέμα».

ΠΗΓΗ: www.agelioforos.gr