1. Μους από τυρί μασκαρπόνε με φρέσκες φράουλες
υλικά για 4 άτομα 500 γραμμ. φράουλες 250 γραμμ. τυρί μασκαρπόνε 8 φύλλα ή 2 κ. σούπας ζελατίνα, σε σκόνη 3 κ. σούπας κρύο νερό 4 κ. σούπας λικέρ φράουλα 250 ml λευκό αρωματικό κρασί (Μοσχοφίλερο ή ξηρό Μοσχάτο) 60 γραμμ. ζάχαρη άχνη 300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
εκτέλεση Βάζετε το νερό σε ένα μπολάκι, ρίχνετε τη ζελατίνα και την αφήνετε να μουλιάσει για 5 λεπτά. Προσθέτετε το μισό από το διάλυμα της ζελατίνας στο κρασί και το άλλο μισό στο λικέρ. Τα ρίχνετε χωριστά σε δύο κατσαρόλες τοποθετημένες σε εστία, σε μέτρια θερμοκρασία, και διαλύετε καλά τη ζελατίνα. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα βάζετε στο ψυγείο. Αναμειγνύετε το μασκαρπόνε με το λικέρ της φράουλας. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη σε σφιχτή σαντιγί, την αναμειγνύετε προσεκτικά με το μασκαρπόνε και την αφήνετε να παγώσει στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Κόβετε τις φράουλες σε φετούλες και τις μοιράζετε σε ατομικά μπολάκια, αφού κρατήσετε μερικές ολόκληρες για το σερβίρισμα. Τις περιχύνετε με το μείγμα κρασιού και ζελατίνας, μοιράζετε από πάνω τη μους μασκαρπόνε και διακοσμείτε με τις φράουλες που κρατήσατε. Σερβίρονται πολύ δροσερές.
….>>> (Δείτε παρακάτω και τις υπόλοιπες συνταγές για μους)
2. Μους βερίκοκο
υλικά για 8 άτομα 2 φύλλα ζελατίνας (10 γραμμ.) 500 γραμμ. βερίκοκα, πολτοποιημένα 100 γραμμ. ζάχαρη άχνη 300 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή ασπράδια από 2 αυγά, μικρά 20 γραμμ. ζάχαρη βερίκοκα για το γαρνίρισμα
εκτέλεση Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε λίγο κρύο νερό να μαλακώσουν. Ζεσταίνουμε 100 γραμμ. από τα πολτοποιημένα βερίκοκα και λιώνουμε μέσα σε αυτά τα φύλλα ζελατίνας, αφού τα στύψουμε με το χέρι. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο πολτό, τη ζάχαρη άχνη και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια με τη ζάχαρη έως ότου γίνει μια σφιχτή μαρέγκα. Ενσωματώνουμε στο μείγμα του βερίκοκου, ανακατεύουμε και γεμίζουμε οκτώ ποτήρια. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες για να σταθεροποιηθεί η μους. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα βερίκοκα.
3. Μους γιαούρτι με κορν φλέικς και κόκκινα φρούτα
υλικά για 5 άτομα 250 γραμμ. γιαούρτι σακούλας 50 γραμμ. μέλι 100 γραμμ. κρέμα γάλακτος 35% χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή κορν φλέικς διάφορα κόκκινα φρούτα (φράουλα, βατόμουρο, φραγκοστάφυλο) φρέσκα ή κατεψυγμένα
εκτέλεση Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το μέλι και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος – η παχύρρευστη μορφή είναι ένα στάδιο προτού η κρέμα γίνει σαvτιγί. Ανακατεύουμε ώσπου τα υλικά να ομογενοποιηθούν πολύ καλά. Σε ατομικά μπολ βάζουμε τα κορν φλέικς, αδειάζουμε από πάνω τη μους γιαουρτιού και τοποθετούμε τα μπολ στο ψυγείο. Σερβίρουμε με τα κόκκινα φρούτα.
4. Μους καφέ με φουντούκια
υλικά για 4-6 άτομα 250 ml κρέμα γάλακτος 1 λουβί βανίλια 2 κ.σ. φουντούκια, κοπανισμένα 2 κ.κ. ζελατίνα σε σκόνη 2 αυγά 125 γραμμ. ζάχαρη 2 ασπράδια αυγών 1 κ.κ. εσάνς βανίλιας 200 ml δυνατό καφέ φίλτρου ή εσπρέσο
Για τη διακόσμηση: Χτυπημένη σαντιγί και ολόκληρα φουντούκια
εκτέλεση Τοποθετείτε μια μικρή κατσαρόλα μέσα σε μια μεγαλύτερη με νερό που βράζει (μπεν μαρί) και ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος μαζί με το λουβί της βανίλιας, τον καφέ και τα φουντούκια. Διαλύετε τη ζελατίνα σε δύο κουταλάκια του καφέ κρύο νερό και τη ρίχνετε στην κατσαρόλα. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από το μπεν μαρί. Χτυπάτε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη σε ένα μπολ και τους ενσωματώνετε προσεκτικά στο μείγμα της κρέμας γάλακτος, χτυπώντας το με το σύρμα των αυγών. Βάζετε ξανά την κατσαρόλα στο μπεν μαρί και το αφήνετε να πήξει. Στη συνέχεια αφήνετε την κρέμα να κρυώσει και τη βάζετε στο ψυγείο έως ότου μισοπήξει. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη και την εσάνς της βανίλιας σε σφιχτή μαρέγκα. Αναμειγνύετε τα μείγματα και τα μοιράζετε σε μπολ παγωτού. Τα αφήνετε να κρυώσουν για λίγο στο ψυγείο και τα σερβίρετε διακοσμώντας τα με λίγη σαντιγί και φουντούκια.
5. Μους λεμόνι
υλικά 250 γραμμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά ξύσμα από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με το πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση του λεμονιού) 1½ φύλλο ζελατίνας (7,5 γραμμ.) 40 γραμμ. ζάχαρη 250 γραμμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
εκτέλεση Βάζουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το ξύσμα λεμονιού σε ένα μπολ και το αφήνουμε για 12 ώρες στο ψυγείο. Βγάζουμε από το ψυγείο και αδειάζουμε το περιεχόμενο σε μια κατσαρόλα. Μαλακώνουμε τα φύλλα ζελατίνας σε ένα μπολ με κρύο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη ζελατίνα και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε με το ειδικό θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής και, όταν η θερμοκρασία πέσει στους 35-40oC, προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά με πλαστική κουτάλα. Μοιράζουμε σε ατομικά μπολ ή σε ποτήρια και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Προαιρετικά γαρνίρουμε με ξύσμα λεμονιού ή με μία καραμελωμένη φέτα λεμονιού.
6. Μους λευκής σοκολάτας με λεμόνι
υλικά για 8 άτομα 200 ml χυμό λεμόνι 1½ φύλλο ζελατίνα (7,5 γραμμ.) 300 γραμμ. λευκή σοκολάτα, σε κυβάκια ξύσμα από 2 λεμόνια 500 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
εκτέλεση Μουλιάζουμε τη ζελατίνα σε μπολ με κρύο νερό. Χύνουμε σε μικρή κατσαρόλα τον χυμό λεμόνι και τη βάζουμε στη φωτιά. Όταν πάρει βράση, στραγγίζουμε τη ζελατίνα, τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενό της επάνω από τα κυβάκια της σοκολάτας. Ομογενοποιούμε καλά με πλαστική κουτάλα και, όταν η θερμοκρασία πέσει στους 35οC (απαραίτητο το θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής), προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και την παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας απαλά. Γεμίζουμε ατομικά ποτήρια ή μπολ της αρεσκείας μας. Τα βάζουμε στο ψυγείο έως ότου παγώσουν.
7. Μους σοκολάτα
υλικά για 6-8 άτομα 250 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά ξύσμα από 2 πορτοκάλια 400 γραμμ. κουβερτούρα γάλακτος, σε μικρά κομμάτια 250 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή φέτες από πορτοκάλια φρουί γλασέ
εκτέλεση Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προτού βράσει, το αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα, ανακατεύουμε πολύ καλά να λιώσει, αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία, ρίχνουμε την παχύρρευστη κρέμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Γεμίζουμε χαμηλά ποτήρια ή μπολ και τα αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσουν. Διακοσμούμε με τις φέτες φρουί γλασέ και σερβίρουμε.
8. Μους φέτας με φρέσκα σύκα
υλικά Για τη μους: 300 γραμμ. τυρί φέτα 60 γραμμ. ζάχαρη άχνη 70 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά 250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
Για τα σύκα: 500 γραμμ. σύκα 800 ml νερό 400 γραμμ. ζάχαρη 1 λωβό βανίλιας χυμός από 1 λεμόνι
εκτέλεσηΓια τη μους: Χτυπάμε στο μπλέντερ τη φέτα μαζί με τη ζάχαρη έως ότου γίνουν λεία κρέμα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγο ακόμη. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας απαλά με μια πλαστική κουτάλα. Μοιράζουμε τη μους σε ατομικά μπολ και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες έως ότου η μους πήξει και παγώσει.
Για τα σύκα: Πλένουμε τα σύκα και τα κόβουμε κάθετα στη μέση. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και την τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά και προσθέτουμε τα σύκα και το λωβό βανίλιας σχισμένο κάθετα στη μέση με ένα μαχαίρι ώστε οι σπόροι να πέσουν μέσα στο μείγμα. Βράζουμε για 15-20 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε το λεμόνι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει και με αυτή συνοδεύουμε τη μους φέτας.
9. Μους αμυγδάλου με καραμελωμένα αμύγδαλα
υλικά για 8 άτομα Για τη μους: 1½ φύλλο ζελατίνας (7 γραμμ.) 7 κρόκοι αβγού 150 γραμμ. ζάχαρη 80 ml λικέρ Amaretto 550 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα: 100 γραμμ. ζάχαρη 150 γραμμ. αμύγδαλο ανάλατο, χωρίς φλούδα (λευκό)
εκτέλεση Για τη μους: Μαλακώνουμε τη ζελατίνα σε κρύο νερό. Σε μπεν μαρί χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν. Αδειάζουμε το μείγμα στο μίξερ και το χτυπάμε στη γρήγορη ταχύτητα προσθέτοντας σιγά σιγά το Amaretto. Οταν το μείγμα κρυώσει, σταματάμε το χτύπημα. Βγάζουμε τη ζελατίνα από το κρύο νερό, τη στραγγίζουμε, τη λιώνουμε με 3 κουταλιές ζεστό νερό και την προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε με απαλές κινήσεις την παχύρρευστη κρέμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ατομικά μπολ και τα παγώνουμε στο ψυγείο.
Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα: Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και όταν κάψει ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να γίνει καραμέλα. Προσθέτουμε το αμύγδαλο και ανακατεύουμε με μία κουτάλα σιλικόνης ή κοκάλινη έως ότου ενωθεί με την καραμέλα. Απλώνουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα σε μία λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σπάμε σε κομμάτια και τα μοιράζουμε στα μπολ προτού σερβίρουμε τη μους.
10. Μους με γιαούρτι και ακτινίδια
υλικά για 4 άτομα 4 ακτινίδια 400 γραμμ. στραγγιστό γιαούρτι 100 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά 150 γραμμ. ζάχαρη 30 γραμμ. ζάχαρη άχνη 1 λάιμ (χυμός και ξύσμα) 1 κ.κ. κανέλα σε σκόνη (προαιρετικά) 4 μασουράκια κανέλλας
εκτέλεση Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε το γιαούρτι με 100 γραμμ. ζάχαρη. Χτυπάτε, χωριστά, την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την αναμειγνύετε προσεκτικά με το γιαούρτι. Μοιράζετε το μείγμα σε 4 μπολάκια και τα αφήνετε για 1 ώρα να παγώσουν στο ψυγείο. Ξεφλουδίζετε τα ακτινίδια και κόβετε τα δύο, κατά μήκος, σε φετούλες. Πολτοποιείτε τα άλλα δύο στο μπλέντερ μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα του λάιμ και τα βάζετε στο ψυγείο. Βγάζετε τα μπολάκια με το γιαούρτι από το ψυγείο και τα αναποδογυρίζετε προσεκτικά σε 4 πιάτα του γλυκού. Τους δίνετε ξανά το σχήμα τους και τα λειαίνετε με μια σπάτουλα. Στολίζετε την κάθε μους με μερικές φετούλες ακτινίδιου, ένα μασουράκι κανέλα και την πασπαλίζετε με λίγη άχνη. Γύρω της απλώνετε κυκλικά τη «σάλτσα» του ακτινίδιου που ετοιμάσατε στο μπλέντερ και, αν θέλετε, την πασπαλίζετε με λίγη κανέλλα.
• Σημ.: Αν η σάλτσα του ακτινίδιου είναι πολύ πηχτή, την αραιώνετε με ελάχιστο κρύο νερό.
—————————————————————————–
ΠΗΓΗ: http://www.homefood.gr/
—————————————————————————–