Δικαστήριο παίρνει το μέρος της Greenpeace

Εχθές αντί ο δικαστής να διατάξει περιοριστικά μέτρα κατά της δράσης της Greenpeace, ζήτησε αυτό που ζητάμε κι εμείς από την εταιρία Cairn: να δημοσιοποιήσει το Έκτακτο Σχέδιο Αντιμετώπισης που οφείλει να έχει σε περίπτωση διαρροής πετρελαίου στη θάλασσα.

Χθες η δράση μας μεταφέρθηκε από την πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική στα δικαστήρια της Ολλανδίας, καθώς η Cairn ζήτησε αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ για κάθε μέρα που την εμποδίζουμε από το να ξεκινήσει τις επικίνδυνες εξορύξεις πετρελαίου στην Αρκτική. Ο δικαστής όμως έκανε την ανατροπή! Αντί να διατάξει περιοριστικά μέτρα κατά της Greenpeace, ζήτησε από την Cairn αυτό που ζητάμε και εμείς τόσο καιρό: να δημοσιοποιήσει το Έκτακτο Σχέδιο Αντιμετώπισης που απαιτείται σε περίπτωση διαρροής πετρελαίου στη θάλασσα.

Αυτό αποτελεί την απόλυτη δικαίωση της δράσης των 18 ακτιβιστών μας, που βρίσκονται στη φυλακή από το προηγούμενο Σάββατο, όταν και σκαρφάλωσαν στην εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου Leiv Eriksson για να ζητήσουν αυτό το “μυστικό έγγραφο” που οφείλει να δημοσιοποιήσει η Cairn.

Ο δικαστής, που θα εκδόσει την τελική του απόφαση αύριο, έκανε αναφορά στο ατύχημα της BP στον κόλπο του Μεξικού λέγοντας πως η αμέλεια της εταιρίας να συμπεριλάβει στα σχέδια της μία δεύτερη βαλβίδα, της κόστισε δισεκατομμύρια δολλάρια, κάτι που θα μπορούσε να είχε ανατραπεί αν τα σχέδια είχαν μελετηθεί ενδελεχώς. Συνέχισε λέγοντας πως η ασφάλεια τέτοιων επικίνδυνων επιχειρήσεων είναι κάτι που αφορά όλο τον κόσμο και με το να είναι διάφανη μια εταιρία με το Έκτακτο Σχέδιο Αντιμετώπισης, δίνει την ευκαιρία στο να εξεταστεί περαιτέρω και να γίνει πιο αποτελεσματικό. Στην πραγματικότητα, ρώτησε την εταιρία: “Γιατί δεν δημοσιοποιείτε το έγγραφο αυτό τώρα;” Οι δικηγόροι της Cairn απάντησαν ότι κάτι τέτοιο δεν τους επιτρέπεται από τη συμφωνία που έχουν κάνει με την κυβέρνηση της Γροιλανδίας, κάτι που σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace αποδεικνύεται ψευδές!

Τέλος, ο δικαστής εξέφρασε τις ανησυχίες του για το κατά πόσο μία μικρή πετρελαϊκή εταιρία όπως η Cairn, θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο κόστος πιθανής διαρροής πετρελαίου στη θάλασσα της Αρκτικής. Οι δικηγόροι της Cairn τον διαβεβαίωσαν ότι η εταιρία θα μπορέσει να επιβιώσει σε μια τέτοια περίπτωση, προκαλώντας την ανταπάντηση του δικαστή ότι η ανησυχία δεν αφορά στο οικονομικό μέλλον της εταιρίας, αλλά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός τέτοιου ατυχήματος και στο κόστος αντιμετώπισης του!

H Greenpeace τονίζει ότι η αντιμετώπιση της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού κόστισε στη BP περισσότερα από $40bn, ενώ κατά την επιχείρηση αντιμετώπισης της διαρροής χρησιμοποιήθηκαν 6.500 πλοία. Μία αντίστοιχη διαρροή στη θάλασσα της Αρκτικής θα χρειάζονταν χρόνια για να σταματήσει, εξαιτίας των ακραίων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και θα είχε πολύ μεγαλύτερο κόστος αντιμετώπισης, πέραν των δυνατοτήτων μιας μικρής πετρελαϊκής εταιρείας όπως η Cairn.

Προκειμένου να προστατέψουμε την Αρκτική, και κατά συνέπεια όλον τον πλανήτη, πρέπει να σταματήσουμε να κυνηγάμε και την τελευταία σταγόνα πετρελαίου στον πλανήτη, να εκμεταλλευτούμε τα μεγάλα περιθώρια που έχουμε για εξοικονόμηση ενέργειας και να στραφούμε σε ένα καθαρό και ασφαλές ενεργειακό μέλλον που θα στοχεύει σε 100% καθαρή ενέργεια έως τα μέσα του αιώνα.

από greenpeace.org

Exit mobile version