Εάν δεν ληφθεί κανένα µέτρο για την αντιµετώπισητων επιπτώσεων από την κλιµατική αλλαγή, τότε η ζηµιά για την ελληνική οικονοµία έως το2100 θα είναι 701 δισ.ευρώ – σε σταθερές τιµές του 2008.
Αυτό επισήµανε χθες ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης µε θέµα «Οι περιβαλλοντικές, οικονοµικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής στην Ελλάδα», που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της Τραπέζης της Ελλάδος στο Μέγαρο Μουσικής.
Σύµφωνα µε τους ειδικούς, η κλιµατική αλλαγή θα έχει επιπτώσεις στην άνοδο της στάθµης τηςθάλασσας, στη µεταβολήτων υδάτινων αποθεµάτων,στις βροχοπτώσεις στη γεωργίακαι τα δασικά οικοσυστήµατα, στις βροχοπτώσεις αλλά και στην υγεία των ανθρώπων.
Οπως επεσήµανε ο διοικητής της ΤΤΕ Γεώργιος Προβόπουλος,«οι επερχόµενες κλιµατικές αλλαγές επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την οικονοµία και τηνκοινωνία. Οµως το κόστοςαντιµετώπισης των αλλαγών αυτών είναι κατά πολύ µικρότερο από εκείνο που θα προκύψει αν αφήσουµετην κλιµατική αλλαγή να εξελιχθεί χωρίς καµία προληπτική παρέµβαση».
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. «Κλιµατική αλλαγή και πράσινη ανάπτυξη είναι δυο όψεις του ίδιου νοµίσµατος. Είναι οι δυο όψεις της προσπάθειας για µείωση της κατανάλωσης των φυσικών πόρων και διατήρησή τους στο σήµερα και αύριο», τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη. «Η ανάγκη για ένα νέο µακροχρόνιο ενεργειακό µοντέλο δεν σχετίζεται µόνο µε την εξασφάλιση κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της χώρας αλλά και µε τη δραστική µείωση των εκποµπών µέχρι το 2050, που για την Ε.Ε. θα ξεπεράσει το 80% µε έτος βάσης το 2005».
Από την πλευρά του,ο αντιπρόεδρος της Ν.∆. –και πρώην επίτροπος Περιβάλλοντος– Σταύρος ∆ήµας ανέφερε ότι «η άποψη που υποστηρίζουν αρκετοί ότι υφίσταται αντίφαση ανάµεσα στην οικονοµική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα την καταπολέµηση των κλιµατικών αλλαγών ήτανη παλιά αντίληψη. Εδώ καιλίγα χρόνια έχει αρχίσει να µεταβάλλεται προς µια περισσότερο σύγχρονη, βασισµένη σε αειφόραπρότυπα προσέγγιση».
ΠΗΓΗ: www.tanea.gr