Ακυρώθηκαν 252 πτήσεις εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας

Διακόσιες πενήντα δύο πτήσεις ματαιώθηκαν σήμερα εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας που προκαλεί η έκρηξη του ηφαιστείου Γκρίμσβετν στην Ισλανδία και έχει επεκταθεί προς τον εναέριο χώρο της Σκωτίας και της βόρειας Ιρλανδίας.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι το ηφαιστειακό νέφος δεν θα προκαλέσει ολικό κλείσιμο του βρετανικού εναερίου χώρου παρά τη ματαίωση δεκάδων πτήσεων από και προς τη Σκωτία.

«Δεν θα υπάρξει κλείσιμο (του εναερίου χώρου)… έχουμε μεταβάλει τον τρόπο που λειτουργούμε, δεν θα κλείσουμε τον εναέριο χώρο», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ στο BBC.

Το ηφαιστειακό νέφος αναμένεται να φθάσει στη Σκανδιναβία απόψε, αλλά δεν αναμένεται να επηρεάσει τις αερομεταφορές, ανακοίνωσε η φινλανδική υπηρεσία αεροπορικών συγκοινωνιών Finavia.

«Το πιθανότερο είναι ότι το νέφος δεν θα είναι αρκετά πυκνό ώστε να εμποδίσει τις πτήσεις πάνω από τη Σκανδιναβία», δήλωσε εκπρόσωπος της Finavia.

Το πλέον ενεργό ηφαίστειο της Ισλανδίας, το Γκρίμσβετν, συνεχίζει να εκτοξεύει τέφρα στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας τη ματαίωση των πτήσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Σκωτία και μεταξύ πόλεων στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας.

Η νορβηγική υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας Avinor ανακοίνωσε τη διακοπή των πτήσεων από τις έξι σήμερα το πρωί από τα αεροδρόμια του Στάβανγκερ και του Χάουγκεζουντ και του Καρμέι, στη δυτική Νορβηγία.

«Δεν πιστεύαμε ότι η τέφρα θα φθάσει τόσο σύντομα, αλλά ισχυροί δυτικοί άνεμοι την μετέφεραν εδώ» δήλωσε ο επικεφαλής της Avinor.

Τα αεροδρόμια της δυτικής Νορβηγίας εξυπηρετούν τις πτήσεις των ελικοπτέρων της Statoil και άλλων πετρελαϊκών εταιρειών από και προς τις πλατφόρμες της Βόρειας Θάλασσας.

Σύμφωνα με την Avinor, οι προβλέψεις δείχνουν ότι εντός της ημέρας το νέφος της τέφρας θα επεκταθεί νοτιότερα.

Στο μεταξύ, η υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας της Δανίας Naviair ανακοίνωσε ότι ένα μικρό τμήμα του εναερίου χώρου της Δανίας έχει κλείσει.

Οι ισλανδικές αρχές άνοιξαν όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας από χθες το βράδυ, ανάμεσά τους και το μεγαλύτερο ισλανδικό αεροδρόμιο του Κεφλάβικ.

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

Exit mobile version