Επιστήμη / Τεχνολογία

Τα φάρμακα περιορίζουν τη μετάδοση του AIDS

By rockandroll7

May 13, 2011

Η θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα βοηθά τον ίδιο τον ασθενή, ταυτόχρονα όμως συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου. Αυτό το συμπέρασμα εξάγουν οι επιστήμονες από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 9 χώρες. Μάλιστα, οι ειδικοί κάνουν λόγο για έρευνα-σταθμό: κρίνουν ότι τα αποτελέσματά της είναι τόσο σημαντικά που θα πρέπει να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα, αν και αρχικά η μελέτη με την κωδική ονομασία «HPTN 052» αναμενόταν να ολοκληρωθεί το 2015.

«Αυτά τα νέα συμπεράσματα δείχνουν ότι η αντιρετροϊκή θεραπευτική αγωγή του ασθενούς- και το προτιμότερο είναι να ληφθεί γρήγορα-μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού HIV που προκαλεί το Έιτζ», επισήμανε ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών.

Τα ζευγάρια

Η έρευνα έγινε συνολικά σε 1.763 ζευγάρια, στα οποία μόνο ο ένας σύντροφος έχει Έιτζ και κατά 97% είναι ετεροφυλοφιλικά. Στα μισά από τα ζευγάρια ο ασθενής είχε χρησιμοποιήσει αμέσως αντιρετροϊκά φάρμακα. Στα υπόλοιπα, ο ασθενής περίμενε να αρχίσει τη θεραπεία σε μεταγενέστερο στάδιο της νόσου-πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν επίσης ενημερωθεί για τα μέτρα πρόληψης κατά του Έιτζ.

Οι ομάδες των ασθενών

Στην ομάδα των ασθενών που δεν είχε αρχίσει ακόμη τη θεραπεία, καταγράφηκαν 27 κρούσματα μετάδοσης του ιού. Μάλιστα, ο ιός αναγνωρίστηκε γενετικά και συνδέθηκε με τη νόσο του συντρόφου.

Στην ομάδα των ασθενών που είχε αρχίσει τη θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα, καταγράφηκε μόνο ένα κρούσμα μετάδοσης του ιού, που συνδέθηκε γενετικά με τον ιό του συντρόφου.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα στοιχεία αυτά και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς που παίρνουν αντιρετροϊκά φάρμακα έχουν ελάχιστες πιθανότητες να μεταδόσουν τον ιό.

Υπέρ της συνέχισης της χρήσης προφυλακτικών οι ειδικοί

Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και αν χορηγούνται αντιρετροϊκά φάρμακα, δεν θα πρέπει οι αρχές να σταματήσουν να προτείνουν τη χρήση προληπτικών μέσων όπως είναι τα προφυλακτικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ασθενείς που ακολουθούν τη συγκεκριμένη θεραπεία δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιό γιατί τα φάρμακα καταστέλλουν δραστικά τις ιδιότητές του στον οργανισμό, ώστε γίνεται και λιγότερο μεταδοτικός.

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr