Στα ύψη και πάλι η ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα

Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύθηκαν και πάλι στο κτίριο αντιδραστήρα του κατεστραμμένου από το σεισμό και το τσουνάμι πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα.

Όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου, Tokyo Electric Power Co (TEPCO), τα επίπεδα ακτινοβολίας ανήλθαν στα 600-700 μιλισίβερτ στον πρώτο όροφο του κτιρίου του αντιδραστήρα 1, και στα 280 μιλισίβερτ στο εσωτερικό της νότιας εισόδου του κτιρίου.

Ξεπερνούν, λοιπόν, κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια έκθεσης των εργαζομένων στην ακτινοβολία, που ανέρχονται στα 250 μιλισίβερτ ανά έτος.

Τις μετρήσεις πραγματοποίησαν 7 εργαζόμενοι της TEPCO και δύο αξιωματούχοι της κυβερνητικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, που εισήλθαν σήμερα στο κτίριο.

Ωστόσο σύμφωνα με την εταιρεία στους χώρους όπου οι εργαζόμενοι πρόκειται να εγκαταστήσουν ένα νέο σύστημα ψύξης και να ρυθμίσουν τους μετρητές, τα επίπεδα ακτινοβολίας ήταν από 10-70 μιλισίβερτ στον πρώτο όροφο και από 40 έως 100 μιλισίβερτ στον δεύτερο όροφο.

Μάλιστα, η TEPCO ανακοίνωσε ότι πρόκειται να γεμίσει το κέλυφος προστασίας που περιβάλει το κεντρικό σώμα του αντιδραστήρα με νερό για την ψύξη των ράβδων καυσίμου, προκειμένου να προστατεύσει τους εργαζόμενους.

Ραδιενεργό στρόντιο στο έδαφος

Η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε ραδιενεργό στρόντιο έως και 570 μπεκερέλ στροντίου 90 ανά χιλιόγραμμο ξηρού εδάφους σε δείγματα που ελήφθησαν από τρεις περιοχές της μονάδας, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τους αντιδραστήρες 1 και 2, σε βάθος εδάφους μέχρι και πέντε εκατοστά. Τα δείγματα ελήφθησαν στις 18 Απριλίου και το ποσό είναι περίπου 130 φορές υψηλότερο από το προ της κρίσης επίπεδο.

Ακόμη, στην ίδια περιοχή ανιχνεύθηκαν 4.400 μπεκερέλ ραδιενεργού στροντίου, 89 ανά χιλιόγραμμο ξηρού εδάφους.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι όταν οι άνθρωποι εισπνέουν στρόντιο, αυτό τείνει να συσσωρεύεται στα οστά και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

ΠΗΓΗ: www.enet.gr

Exit mobile version