Υπό εξαφάνιση 40 είδη ψαριών στη Μεσόγειο

Περισσότερα από 40 είδη ψαριών μπορεί να εξαφανιστούν από τη Μεσόγειο μέσα στα επόμενα χρόνια, απειλούμενα από την υπεραλίευση, τη μόλυνση και την απώλεια των βιοτόπων τους, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Διεθνή Ενωση για την Προστασία της Φύσης, IUCN.

Συγκεκριμένα σχεδόν τα μισά είδη καρχαρία και σαλαχιού της Μεσογείου και τουλάχιστον 12 είδη οστεϊχθύων απειλούνται με εξαφάνιση.

Η αλιεία στη Μεσόγειο διέπεται από συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και ειδικούς νόμους των 21 κρατών που βρέχονται από τη Μεσόγειο.

Για τη μελέτη της IUCN που ξεκίνησε το 2007 συνεργάστηκαν 25 ειδικοί επιστήμονες και είναι η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε μια αξιολόγηση όλων των εγχώριων ειδών των ψαριών σε μια τόσο εκτεταμένη θαλάσσια περιοχή.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, πέρα από την υπεραλίευση, πολλά είδη απειλούνται επειδή τυχαία παγιδεύονται και θανατώνονται, χωρίς μάλιστα να έχουν καμία εμπορική αξία. Επίσης διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία παρά μόνο για το ένα τρίτο των ψαριών της Μεσογείου.

Κ.ΤΖ. (Πηγή: Ασοσιέιτεντ Πρες)
——————————————————-
Πηγή: www.enet.gr
——————————————————-
Exit mobile version