Κόσμος

Σχεδιαστική γκάφα από τη Νέα Ζηλανδία

By rockandroll7

April 19, 2011

Από designmag

Σε δύο περίπου εβδομάδες η υφήλιος θα βιώσει ένα σημαντικό κοινωνικό γεγονός: το γάμο του Πρίγκιπα William της Ουαλίας (μελλοντικού Βασιλιά της Μ. Βρετανίας) με την εκλεκτή της καρδιάς του Kate Middleton. Όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιστάσεις μια ολόκληρη βιομηχανία αναμνηστικών αντικειμένων έχει στηθεί γύρω από το γεγονός, ώστε να αποφέρει έσοδα σε κάθε είδος και μέγεθος επιχείρησης. Από αναμνηστικά νομίσματα και γραμματόσημα, μέχρι φλυτζάνια, αφίσσες και… χαλιά, όλα είναι διαθέσιμα με τις εικόνες των νεαρών μελλόνυμφων.

Στην άλλη γωνιά του κόσμου μας, υπάρχει ένα νησιωτικό κρατίδιο που ακούει στο όνομα “Niue”. Στα ελληνικά η προφορά του ονόματος δεν είναι ξεκάθαρη. Από την ελληνική έκδοση της wikipedia αντιγράφουμε: «Το Νιούε, ή Νιού, ή Νιούι είναι μια χώρα που βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό 2100χλμ βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας με καθεστώς ελεύθερης σχέσης μαζί της από το 1901. Είναι το μεγαλύτερο κοραλλιογενές νησί στον κόσμο με έκταση 260 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 1.444 (εκτ. 2008). Η οικονομία του νησιού βασίζεται στον τουρισμό, την εμπορία γραμματοσήμων και την παραγωγή τροπικών φρούτων»…«Το πολίτευμα είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και υπάρχει πολυκομματισμός στα πλαίσια του καθεστώτος της χώρας (αυτοδιοικούμενη κτήση). Στα εξωτερικά ζητήματα ασκεί ρόλο, σε συνεννόηση με το Νιούε, η Νέα Ζηλανδία. Το νησί είναι καθολικά αρμόδιο για την εσωτερική πολιτική του. Με βάση τη Συνταγματική Πράξη του 1974, Αρχηγός Κράτους είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία εκπροσωπείται από τον εκάστοτε Γενικό Διοικητή της Νέας Ζηλανδίας…»

Εφόσον λοιπόν, η οικονομία του νησιού βασίζεται στην εμπορία γραμματοσήμων, όπως είναι φυσιολογικό οι αρμόδιες υπηρεσίες φρόντισαν για την κυκλοφορία μιας αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων με θέμα το βασιλικό γάμο. Μια και στο νησί δεν υπάρχει σχεδιαστική υπηρεσία, το σχεδιασμό των γραμματοσήμων ανέλαβε, όπως γίνεται πάντα στις περιπτώσεις αυτές, το ανάλογο τμήμα των ταχυδρομείων της Νέας Ζηλανδίας. Και κάπου εδώ ξεκινούν τα προβλήματα.

Το σχεδιαστικό τμήμα είχε την ιδέα να φτιάξει ένα “διπλό γραμματόσημο”, όπως συχνά συμβαίνει, και να τοποθετήσει στη μια μεριά την Kate Middleton και στην άλλη τον Πρίγκιπα William. Αφού κυκλοφόρησε το γραμματόσημο όμως, κάποιος παρατήρησε ότι τελικά αυτό δεν ήταν και η καλύτερη ιδέα: Μπορεί εύκολα να “χωριστεί” το ζευγάρι, με ό,τι συμβολικό ή καρμικό αυτό συνεπάγεται. Κάποιοι άλλοι παρατήρησαν δε, ότι δεν ήταν και πολύ ευγενικό να “τιμάται” η μελλοντική βασίλισσα φθηνότερα απ’ ότι ο καλός της (2,40 δολάρια Νέας Ζηλανδίας, έναντι 3,40).

Προσπαθώντας να μαζέψουν τα “αμάζευτα” οι υπεύθυνοι των ταχυδρομείων της Νέας Ζηλανδίας απάντησαν ότι εφόσον πρόκειται για αναμνηστική και άρα συλλεκτική έκδοση, σπάνια κάποιος θα διάλεγε να χωρίσει τα δύο γραμματόσημα ώστε να τα χρησιμοποιήσει πάνω σε πραγματικά γράμματα. Ο δε πρωθυπουργός του Niue δήλωσε ότι ελπίζει πως ο “ντόρος” που έχει δημιουργηθεί θα βοηθήσει τουριστικά το νησί του, αφού κάποιοι θα θελήσουν να γνωρίσουν από κοντά τη χώρα που γέννησε τα συγκεκριμένα γραμματόσημα…

Πηγή: www.designmag.gr