Κόσμος

Με µικρότερους εγκεφάλους τα πουλιά που ζουν στην περιοχή του Τσερνόµπιλ

By rockandroll7

April 18, 2011

Mικρότερος τουλάχιστον κατά 5% είναι ο εγκέφαλος των πουλιών που ζουν στην απαγορευµένη ζώνη 30 χιλιοµέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόµπιλ. Σε αυτό το συµπέρασµα κατέληξε µεγάλη έρευνα από οµάδα νορβηγών, γάλλων και αµερικανών επιστηµόνων.

Στη ζώνη αυτή οι άνθρωποι κυκλοφορούν µόνο µε ειδική άδεια ενώ έχουν αποµακρυνθεί όλοι οι µόνιµοι κάτοικοι από την άνοιξη του 1986 όταν εξερράγη ο αντιδραστήρας 4 εκτοξεύοντας ραδιενέργεια σε όλο το βόρειο ηµισφαίρειο. Να σηµειωθεί ότι τα νεαρότερα πουλιά, κάτω του ενός έτους, έχουν ακόµα µικρότερο εγκέφαλο από τα µεγαλύτερα σε ηλικία, γεγονός που σηµαίνει ότι πολλοί νεοσσοί δεν επιβιώνουν λόγω µικρού εγκεφάλου. Στη µεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ για τη χλωρίδα και πανίδα της απαγορευµένης ζώνης του Τσερνόµπιλ οι ίδιοι επιστήµονες είχαν ανακαλύψει πέρυσι ότι στην περιοχή µειώνεται ο πληθυσµός των θηλαστικών και η ποικιλία των εντόµων. πέτυχαν µάλιστα να κάνουν προβλέψεις για τον βαθµό επικινδυνότητας της ραδιενέργειας σε διάφορα είδη παρακολουθώντας πόσο συχνά ανανεώνονται τµήµατα του DNA τους. Φέτος η οµάδα των ειδικών µελέτησε 550 πουλιά από 48 διαφορετικά είδη.

οι επιστήµονες δεν είναι σίγουροι ποιος είναι ο µηχανισµός που µειώνει το µέγεθος του εγκεφάλου των πουλιών. Η επικρατέστερη θεωρία είναι πως η έκθεση στη ραδιενέργεια αναγκάζει τον οργανισµό να χρησιµοποιήσει όλα του τα αποθέµατα αντιοξειδωτικών για να αντιµετωπίσει τη µόλυνση σταµατώντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Πηγή: www.tanea.gr