Ελλάδα

Τι είναι ο ιός, trojan, worm, spyware, adware, malware;

By facebook

April 10, 2011

Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες τρόμου με τα παραπάνω ονόματα. Αλήθεια ποιές οι διαφορές μεταξύ virus-ιού, trojan horse, worm, spyware, adware, malware και τι ακριβώς είναι το καθένα;

Ας ξεκαθαρίσουμε το τοπίο βλέποντάς τα ένα ένα ξεχωριστά και επισημαίνοντας τα χαρακτηριστικά του. Βέβαια πολλά από αυτά τα κακόβουλα προγραμματάκια, δεν ανήκουν σε ένα μόνο είδος.

Τι είναι ο Ιός – Virus Είναι ένα πρόγραμμα που εισβάλει στον υπολογιστή μας. Σκοπός του είναι να βλάψει το σύστημά μας, ο κάθε ιός, με τον τρόπο του. Ένας ιός έχει την ιδιότητα να μεταδίδεται ταχύτατα μέσα στο ίδιο σύστημα. Συνυπάρχει σε πολλά αρχεία και πρωταρχικός του στόχος είναι η εξάπλωση του σε όσο περισσότερα είναι δυνατόν. Είναι πολύ εύκολο να μεταδoθεί σε άλλα συστήματα μέσω αντιγραφών.

Τι είναι το Trojan horse ή Backdoor Είναι ένα πρόγραμμα που μοναδικό σκοπό έχει, να ανοίξει κάποιο είσοδο στον υπολογιστή μας. Δηλαδή, είναι σαν να ανοίγει μία πόρτα, δίνοντας πρόσβαση σε αυτόν-αυτούς που το ελέγχουνε, ώστε να καταφέρουνε να μπούνε στον υπολογιστή μας, και να υποκλέψουν στοιχεία μας.

Τι είναι το Worm Είναι ένα πρόγραμμα που μολύνει τους υπολογιστές που είναι συνδεμένοι σε κάποιο δίκτυο. Αν ένας υπολογιστής το έχει και συνδεθεί σε ένα δίκτυο, θα μολυνθούν και όλοι οι υπόλοιποι υπολογιστές που είναι συνδεμένοι σε αυτό. Το worm απλά επιβαρύνει το δίκτυο με άχρηστη δραστηριότητα.

Τι είναι το Spyware Είναι ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του μολυσμένου υπολογιστή. Ένας υπολογιστής που έχει κολλήσει spyware, παρακολουθείται από κάποιο τρίτο άτομο και πιο συγκεκριμένα, αυτό το τρίτο άτομο μπορεί να δει και να καταγράψει όλες τις ενέργειες που γίνονται από τον υπολογιστή μας, πχ αυτά που πληκτρολογούμε.

Τι είναι τα Adware Είναι τα προγράμματα που κολλάμε και πολύ απλά μας φέρνουν με ύπουλο τρόπο διαφημίσεις στον υπολογιστή μας, χωρίς την έγκρισή μας. Καταναλώνουν την σύνδεση μας στο internet, περιορίζοντάς μας σε πιο χαμηλές ταχύτητες και εμφανίζουν συνέχεια διαφημίσεις, σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς την δική μας συγκατάθεση.

Τι είναι τα Malware Είναι όλα τα παραπάνω προγράμματα που προαναφέραμε. Είτε μπορούν να καταστρέψουν τον υπολογιστή μας, είτε να μας κατασκοπεύουν βλέποντας τι κάνουμε, είτε να μας ενοχλήσουν, είτε να μας προκαλέσουν οποιαδήποτε άλλη κακόβουλη ενέργεια στο σύστημά μας (να σβήσουν αρχεία συστήματος, κλπ).

Πως κολλάμε κάτι τέτοιο;

Οι πιο συνήθεις τρόποι να κολλήσουμε, είναι οι εξής:

  1. από αρχείο που μας έστειλαν σε email,
  2. από κατέβασμα λογισμικού από μη-ασφαλή πηγή
  3. από ένα USB flash drive (στικ),
  4. από αρχεία που μπορεί να μας στείλουν μέσω skype, messenger, κλπ
  5. από την επίσκεψη μας σε ήδη μολυσμένες ιστοσελίδες

Πως τα απομακρύνουμε; Αν είμαστε άτυχοι, τότε δεν μπορούμε να τα απομακρύνουμε χωρίς να χάσουμε τα δεδομένα μας. Αν πάλι είμαστε τυχεροί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικά προγράμματα για την απομάκρυνση τους.

Επειδή δεν θέλουμε να διαφημίσουμε κάποιο από αυτά, σας προτείνουμε σε κάθε περίπτωση να επικοινωνήσετε με έναν τεχνικό Η/Υ.

από secnews.gr