Όσοι πίνουν καθημερινά τρία ή περισσότερα κουτάκια μπύρα, διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου, σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν ή προτιμούν κρασί ή άλλα ποτά, σύμφωνα με μία νέα, ευρωπαϊκή μελέτη.
Όπως έδειξε, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 75% αλλά, αν συνυπάρχει με μια συγκεκριμένη γενετική μεταλλαγή – την οποία φέρει το 20% των Ευρωπαίων και που σχετίζεται με το μεταβολισμό του αλκοόλ – είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Η μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μελέτης του Καρκίνου (AARC).
Όπως είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Έρικ Ντούελ, επιδημιολόγος στο Καταλανικό Ίδρυμα Ογκολογίας στη Βαρκελώνη, είναι η πρώτη φορά που συσχετίζεται η συγκεκριμένη γενετική μεταλλαγή με τον κίνδυνο αναπτύξεως γαστρικού καρκίνου, συνεπώς το εύρημα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες για να θεωρηθεί οριστικό.
Ωστόσο, είναι σαφές πως και μόνη της η υπερκατανάλωση μπύρας αρκεί για να αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος.
Η επίμαχη μεταλλαγή ονομάζεται rs1230025 και ανήκει σε μια ομάδα τριών γονιδίων τα οποία σχετίζονται με τον μεταβολισμό του αλκοόλ.
Ο καρκίνος του στομάχου αποτελεί παγκοσμίως την δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνου, αλλά η συχνότητά του στη Δύση είναι μειωμένη σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Αυτού του είδους οι διαφορές κάνουν τους επιστήμονες να εικάζουν ότι καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή του παίζει η υπερκατανάλωση αλκοόλ, η οποία είναι εξαιρετικά συχνή σε πολλές μη δυτικές χώρες.
Ο δρ Ντούελ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από την μελέτη EPIC, που συμπεριέλαβε 521.000 εθελοντές, ηλικίας 35 έως 70 ετών, από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Κύριος στόχος της μελέτης τους ήταν η διερεύνηση της μεταλλαγής, αλλά τα στοιχεία τους έδειξαν πως και από μόνη της η αυξημένη κατανάλωση μπύρας αυξάνει πολύ τον κίνδυνο γαστρικού καρκίνου.
Η συγκεκριμένη μεταλλαγή είναι εξαιρετικά συχνή – κατά τον δρα Ντουέλ την φέρει το 20% των Ευρωπαίων.
από tanea.gr