Όταν η τέχνη βάζει στόχο να βοηθήσει τη φύση, το αποτέλεσμα είναι φαντασμαγορικό, όπως ακριβώς συμβαίνει στο μουσείο του Μεξικό, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο μουσείο του κόσμου.
Τετρακόσια αγάλματα που φιλοτέχνησε ο Βρετανός γλύπτης Τζέισον ντεΚερ Τέιλορ έχουν καταποντιστεί στην καρδιά του εθνικού θαλάσσιου πάρκου του Κανκούν όχι απλώς για να κοσμήσουν τον βυθό, αλλά για να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία νέων κοραλλιογενών υφάλων.
Οι τεχνητοί ύφαλοι-γλυπτά που παρουσιαστήκαν, όχι τυχαία, δύο μέρες πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, τον Νοέμβριο στο Κανκούν, αναπαριστούν ανθρώπους σε πραγματικό μέγεθος.
«Τα πρόσωπα των ντόπιων με ενέπνευσαν. Ανάμεσα στις τετρακόσιες φιγούρες, βρίσκεται ο Λάκι, ένας Μεξικανός ξυλουργός, η Ροζάριο, μια 85χρονη καλόγρια και ο 3χρονος Σαντιάγκο. Υπάρχει, επίσης, ένας δάσκαλος γιόγκα, ένας ακροβάτης και ένας ψαράς.
Ο τρόπος που έχουν τοποθετηθεί -το ένα σχεδόν αγκαλιάζει το άλλο- υποδεικνύει το γεγονός πως όλοι μαζί βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ σοβαρά ερωτήματα που αφορούν το περιβάλλον, αλλά και την επίδρασή μας πάνω στη φύση», εξηγεί ο Τζ. Τέιλορ.
Ελπίδα για το οικοσύστημα
Το έργο δεν αποτελεί μόνο μια πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά προσπαθεί να αντισταθμίσει την απώλεια των φυσικών υφάλων στην περιοχή.
Τα τετρακόσια αγάλματα που βρίσκονται στον πυθμένα του πάρκου αποτελούν την τρίτη φάση ενός έργου που ξεκίνησε το 2009, όταν αρχικά καταποντίστηκαν τρία γλυπτά-ύφαλοι.
Και στα τρία έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται κοράλλια, γεγονός ενθαρρυντικό για τους υπεύθυνους του πάρκου, οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επιβάρυνση που δέχεται το οικοσύστημα.
Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 750.000 άνθρωποι επισκέπτονται το υποθαλάσσιο πάρκο, με αποτέλεσμα οι φυσικοί ύφαλοι να κινδυνεύουν από τους αδαείς επισκέπτες.
Με την τοποθέτηση των γλυπτών, οι επιστήμονες ευελπιστούν πως οι φυσικοί ύφαλοι της περιοχής θα καταφέρουν να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση. «Η παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση μπορεί να τη βοηθήσει και να της δώσει ώθηση, όχι μόνο να την καταστρέψει. Καθώς οι επιστήμονες προβλέπουν πως μέχρι το 2050 το 80% των κοραλλιογενών υφάλων θα έχει καταστραφεί, θέλω μέσω του έργου μου να δείξω πως ο άνθρωπος μπορεί να συμβιώσει με τα οικοσυστήματα γύρω του», τονίζει ο γλύπτης.
Το μεγαλύτερο στον κόσμο
Ο τεχνητός ύφαλος που ονομάζεται «Σιωπηλή εξέλιξη» βρίσκεται σε βάθος οχτώ μέτρων και δημιουργήθηκε μέσα σε 18 μήνες. Τα υλικά επιλέχθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε από τη μια να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον και από την άλλη να μπορούν να υποστηρίξουν την ζωή που θα αναπτυχθεί πάνω τους.
Για την κατασκευή των αγαλμάτων χρησιμοποιήθηκαν 120 τόνοι τσιμέντου, άμμου και χαλικιού, 4 χιλιόμετρα φάιμπεργκλας, 400 κιλά σιλικόνης, 13.000 χιλιόμετρα ειδικής κολλητικής ταινίας και 120 ώρες εργασίας κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Τα αγάλματα καταλαμβάνουν έκταση 420 τετραγωνικών μέτρων και ζυγίζουν συνολικά 180 τόνους. Αν και ο Τέιλορ έχει σχεδιάσει το πρώτο στον κόσμο υποθαλάσσιο μουσείο, που βρίσκεται στην Καραϊβική, με αυτό το έργο -όπως δηλώνει- έχει ξεπεράσει τον εαυτό του. Πάντως, για να δει ο επισκέπτης το θεαματικό έργο του γλύπτη από κοντά, μπορεί είτε να λάβει μέρος στις καταδύσεις που διοργανώνει το πάρκο ή απλώς να χρησιμοποιήσει το καραβάκι με τη γυάλινη καρίνα.
από real.gr