Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων με LEGO

Εκτιμάται ότι κοστίζει περισσότερο από τον πίνακα της Mona Lisa του DaVinci, τον πιο ακριβό πίνακα του κόσμου. Κατασκευάστηκε πριν από 2100 περίπου χρόνια και σκοπός του ήταν να υπολογίζει τις φάσεις της σελήνης. Αποτελεί τον ΠΡΩΤΟ μηχανικό υπολογιστή, ο δεύτερος αντίστοιχης λεπτομέρειας κατασκευάστηκε μετά από 1700 χρόνια..

Λέγεται ότι κατασκευάστηκε στη Ρόδο, η οποία εκείνο τον καιρό ήταν κέντρο Αστρονομίας και Μηχανικών επιστημών. Πιστεύεται επίσης ότι σχεδιάστηκε από τον Ύπαρχο, τον μεγαλύτερο αρχαίο Αστρονόμο-επιστήμονα, μιας και η συσκευή χρησιμοποιεί τη θεωρία του για τις κινήσεις της σελήνης. Τέλος, υπάρχει η θεωρία ότι μεταφερόταν με πλοίο προς τη Ρώμη ως δώρο για τον Καίσαρα, σε εκείνη την εποχή αναφερόμαστε! (Άρθρο του περιοδικού Nature)

Χρειάστηκαν πάνω από 70 χρόνια ώστε αυτό το τμήμα σκουριάς να αναλυθεί με ακτίνες Χ για να καταλάβουν οι επιστήμονες πως λειτουργεί. Έχει κατασκευαστεί ένας μηχανισμός που κάνει την ίδια δουλειά και βρίσκεται στο μουσείο της Ακρόπολης και ένας ακόμα κατασκευάστηκε από LEGO από δύο επιστήμονες που μας αναλύουν τη λειτουργία του.

Πηγή: http://odysonline.gr

Exit mobile version