Επιστήμη / Τεχνολογία

Θεσσαλονίκη2 / Ένα πολεοδομικό πείραμα

By rockandroll7

March 02, 2011

Το αρχιτεκτονικό γραφείο “oiio” του αρχιτέκτονα Ιωάννη Οικονόμου μαζί με τον αρχιτέκτονα Φώτη Σαγώνα, διοργανώνουν ένα εξαιρετικό πολεοδομικό πείραμα για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Μέρος μπορεί να λάβει οποιοσδήποτε άσχετα με την ειδικότητα του, με ένα απλό κείμενο, εκφράζοντας απλά τις ιδέες του και τις παρεμβολές του για τον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, διαλέγοντας ένα σημείο από τον χάρτη που δίνεται από τους δημιουργούς του project “Θεσσαλονίκη2”.

Το Thessaloniki2 είναι μια προσπάθεια να φτιάξουμε την θεσσαλονίκη ξανά ξεχνώντας ότι μας δεσμεύει, ξεκινωντας από την αρχή. Για τον λόγο αυτό μια ιπτάμενη πλατφόρμα τοποθετείται πάνω από την Θεσσαλονίκη έτοιμη να σας υποδεχτεί. Μια φόρμα επικοινωνίας σας επιτρέπει να αποκτήσετε την δική σας θέση στην νέα Θεσσαλονίκη.

Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να συμμετέχει ακολουθόντας τις οδηγίες που δίνονται στην ιστοσελίδα του αρχιτεκτονικού γραφείου σε αυτόν το σύνδεσμο: http://www.oiio.gr/Thessaloniki2/Thessaloniki2/home.html

Η Θεσσαλονίκη2 είναι μια απόπειρα επαναπροσδιορισμού της Θεσσαλονίκης βασισμένη στην επιθυμία των κατοίκων της. Για το λόγο αυτό ως πεδίο δράσης επιλέγεται μια πλατφόρμα, η οποία αιωρείται πάνω από τη Θεσσαλονίκη αποδεσμευμένη από τους περιορισμούς του συμβατικού αστικού ιστού. Η Θεσσαλονίκη2 δεν ακολουθεί καμία πολεοδομική νομοτέλεια. Υπακούει μοναχά στις επιθυμίες των κατοίκων της. Η μορφή της προκύπτει μέσα από μια διαδικασία συγκέντρωσης επιθυμιών, η οποία δεν δεσμεύεται από κανενός είδους θεσμικό περιορισμό. Προκύπτει έτσι ένα ανάποδο σύστημα σχεδιασμού της πόλης, το οποίο χρησιμοποιεί ως μοναδικό εργαλείο την αντίληψη των κατοίκων για την πόλη απαλλαγμένη από τους ενδοιασμούς της πραγματικότητας. Οι επιθυμίες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης διοχετεύονται μέσα από μια φόρμα επικοινωνίας στους αρχιτέκτονες, οι οποίοι στις επόμενες 24 ώρες αναλαμβάνουν να τις μορφοποιήσουν και να τις τοποθετήσουν στην αιωρούμενη πλατφόρμα. Όταν η Θεσσαλονίκη2 διαμορφωθεί θα παρουσιασθεί σε έκθεση, κουβαλώντας πάνω της όλες τις μορφοποιημένες επιθυμίες. Μέσα από την ανάποδη διαδικασία σχηματισμού και την ελευθερία της η Θεσσαλονίκη2 συνιστά τελικά ένα καθρέφτη, μέσα στον οποίο μπορούμε να ατενίσουμε τη Θεσσαλονίκη που επιθυμούμαι.

© 2011 oiio architecture office and fotis sagonas, all rights reserved. Thessaloniki2®

www.oiio.gr