Κοινωνία

Τέλος στους ΧΥΤΑ Σιθωνίας και Β. Χαλκιδικής (;)

By facebook

February 20, 2011

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Εφημερίδας “ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ”, κανένας νέος ΧΥΤΑ και επέκταση του ΧΥΤΑ Ανθεμούντα είναι τα νέα δεδομένα στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Χαλκιδικη, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Θύμιου Σώκου και των αιρετών της Χαλκιδικής. Ο ΧΥΤΑ Σιθωνίας φαίνεται πως κόλλησε στα γρανάζια της “Νατούρα”, γεγονός που οδηγεί σε αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού. “Θα πρέπει να αλλάξουμε το σχεδιασμό όπως αυτός έγινε πριν από 6 χρόνια”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σώκος.

Για το ΧΥΤΑ Σιθωνίας ο δήμαρχος Γιάννης Τζίτζιος ανέφερε ότι η απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος δεν αφήνει περιθώρια για χωροθέτηση ΧΥΤΑ στη Σιθωνία και μίλησε και ο ίδιος για την ανάγκη επανασχεδιασμού κάποιων πραγμάτων.

Η μη υλοποίηση του ΧΥΤΑ Σιθωνίας και η αλλαγή ρότας στο σχεδιασμό μπορεί να ακυρώσει και την κατασκευή ΧΥΤΑ στο δήμο Αριστοτέλη, σύμφωνα με το δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα.

Εκτός από την επέκταση και κατασκευή ΧΥΤΑ, όλοι κατανόησαν ότι προτεραιότητα έχει το σφράγισμα των χωματερών για να μην υποστούν οι δήμοι τις κυρώσεις. “Δευτερευόντως Θα πρέπει να δούμε τους σταθμούς μεταφόρτωσης”, ανέφερε ο αντι-περιφερειάρχης Γιώργος Γιάννης.

Ο κ. Πάχτας είπε ωστόσο ότι προϋπόθεση για να κλείσουν οι ΧΑΔΑ είναι να υπάρχουν χώροι όπου θα μεταφέρονται τα σκουπίδια. “Ο δήμος Πολυγύρου βάσει του σχεδιασμού και για τη μεταβατική περίοδο έπρεπε να υποδεχθεί τα σκουπίδια μας”, είπε. Και πρόσθεσε ότι επίσης η μεταφορά των απορριμμάτων στον Πολύγυρο πρέπει να γίνει περιφερειακά της Αρναίας. “Δεν μπορεί να περνάνε τα απορριμματοφόρα μέσα από τον ιστορικό οικισμό της Αρναίας. Στη συνέχεια θα δούμε και για τους άλλους οικισμούς, Παλαιοχωρίου και Νεοχωρίου”, ανέφερε.

Ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος δέχτηκε τη μεταφορά των σκουπιδιών από άλλους δήμους στον Πολύγυρο, αλλά μόνο ανταποδοτικά και εφόσον οριστούν τα τέλη αλλά και το κόστος του μηχανολογικού εξοπλισμού. “Μέλημα είναι να επεκταθεί και ο ΧΥΤΑ Ανθεμούντα με την παράλληλη κατασκευή εργοστασίου. Διαφορετικά ο Πολύγυρος δεν Θα υποδεχθεί σκουπίδια άλλων περιοχών, γιατί είναι οφθαλμοφανές ότι πάμε σε μια μόνιμη κατάσταση”, είπε με νόημα ο κ. Ζωγράφος.

Για το δήμαρχο Νέας Προποντίδας Δαμιανό Ιορδανίδη πρέπει να οριστούν επειγόντως σημεία μεταφόρτωσης των απορριμμάτων γιατί όπως είπε ειδικά το καλοκαίρι δεν θα μπορούν τα απορριμματοφόρα να μεταφέρουν στο ΧΥΤΑ Ανθεμούντα όλο τον όγκο των σκουπιδιών σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ανάλογη συνάντηση με τους αιρετούς του νομού Θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να οριστικοποιηθούν αποφάσεις.

εφημερίδα ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ τεύχος 682, 12/02/2011