Σε εξέλιξη η διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Κανκούν

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Σε εξέλιξη η διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Κανκούν


Σε εξέλιξη βρίσκεται η διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών στο Κανκούν του Μεξικό (UNFCCC, COP-16), που άρχισε τις εργασίες της από τις 29 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου 2010, με τη συμμετοχή της ελληνικής αποστολής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ο κεντρικός στόχος της διάσκεψης είναι η επίτευξη μιας παγκόσμιας και συνεκτικής συμφωνίας συνέχισης του Πρωτοκόλλου του Κιότο και παρόλο ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στην επίτευξή της, γίνεται μια προσπάθεια για την επανεύρεση της εμπιστοσύνης στη διαπραγμάτευση μεταξύ κρατών που διαφώνησαν σε έντονους τόνους στην αντίστοιχη περσινή διάσκεψη στη Κοπεγχάγη.
Εκτός της εξασφάλισης εμπιστοσύνης, οι δυσκολίες εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, σε διάσταση απόψεων για διάφορα θέματα όπως η άρνηση ορισμένων χωρών να αποδεχθούν δεύτερη περίοδο συμμόρφωσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο, διαφορετικές απόψεις για τη νομική μορφή της νέας συμφωνίας, κ.λπ.
Η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην  διασφάλιση της περαιτέρω προόδου σε όλα τα επιμέρους θέματα και στην  απάλειψη των διαφωνιών σε διάφορα σημεία στα οποία υπήρχαν διαφωνίες από την Κοπεγχάγη.
Η ελληνική πλευρά εστιάζει επίσης, στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των μεσογειακών κρατών σε θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ως συνέχεια της διοργάνωσης της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, όπου υπεγράφη (στις 22-10-2010) και η Διακήρυξη για τη Συνεργασία των Μεσογειακών Κρατών για την Κλιματική Αλλαγή.
Πηγή: www.ypeka.gr
Exit mobile version