Αναλύσεις της Greenpeace αποκαλύπτουν παρατυπίες και χρήση υπεραλιευμένων ειδών σε κονσέρβες τόνου στην Ελλάδα και άλλες 11 χώρες.
….>>>
Σύμφωνα με την έρευνα οι επιδόσεις της Ελλάδας κατατάσσονται στις χειρότερες, δεδομένου ότι στα 3 από τα 5 προϊόντα που αναλύθηκαν υπήρχαν παρατυπίες. Συγκεκριμένα, ο τόνος σε νερό μάρκας Toni που εισάγεται από την εταιρία Σκλαβενίτης αναγράφει ότι περιέχει κιτρινόπτερο τόνο. Οι αναλύσεις όμως έδειξαν ότι η μία από τις τρεις παρτίδες του προϊόντος που αναλύθηκαν περιέχει άλλο είδος τόνου (το οποίο δεν ήταν δυνατό να ταυτοποιηθεί), ενώ οι άλλες δύο περιέχουν δύο είδη τόνου μαζί στην ίδια κονσέρβα (κιτρινόπτερο και μεγαλόφθαλμο), κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Επίσης, το φιλέτο τόνου σε νερό του Carrefour βρέθηκε να περιέχει διαφορετικά είδη σε διαφορετικές παρτίδες, με αποτέλεσμα η σήμανσή του σε 2 από τις 3 κονσέρβες που αναλύθηκαν να είναι παραπλανητική. Τέλος, η τονοσαλάτα Μεξικάνα της εταιρίας ΑΒ Βασιλόπουλος βρέθηκε να περιέχει διαφορετικά είδη τόνου σε διαφορετικές παρτίδες του ίδιου προϊόντος (σε δύο κονσέρβες κιτρινόπτερο και στην τρίτη μεγαλόφθαλμο).
«Είναι φανερό από τις αναλύσεις της Greenpeace σε κονσέρβες τόνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό ότι η παγκόσμια βιομηχανία τόνου εξαπατά τους καταναλωτές σχετικά με τον τόνο που φτάνει στο πιάτο τους», δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace. «Στις κονσέρβες βρήκαμε πολλά ανήλικα άτομα ειδών τόνου που οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί σημαντικά. Αυτό αποδεικνύει ότι έχουν αλιευθεί με μη επιλεκτικές μεθόδους αλιείας και καθιστά απαραίτητο τα σούπερ μάρκετ να εξασφαλίσουν ότι ο τόνος που μας διαθέτουν δεν έχει αλιευθεί με τέτοιες μεθόδους, αν θέλουμε και αύριο να έχουμε τόνο στο πιάτο μας».
Η περίπτωση του τόνου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι συμβαίνει με τα ψάρια που φτάνουν στο πιάτο μας. Η Greenpeace τους τελευταίους μήνες διεξάγει έρευνα σχετικά με την πολιτική προμήθειας βιώσιμων αλιευμάτων των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα ανακοινωθούν την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010 στα γραφεία της οργάνωσης, σε συνέντευξη τύπου και προβολή βίντεο.
Η Greenpeace ζητάει
Από τα σούπερ μάρκετ να εξασφαλίσουν άμεσα ότι ο τόνος που προμηθεύονται δεν έχει αλιευθεί με τη χρήση συσκευών συνάθροισης ψαριών (FADs) και να αποκλείσουν απειλούμενα είδη όπως ο κιτρινόπτερος από την παραγωγή τους.
Από τους περιφερειακούς οργανισμούς διαχείρισης του τόνου να προχωρήσουν άμεσα στη διεθνή απαγόρευση της χρήσης συσκευών συνάθροισης ψαριών.
Πηγή: www.greenpeace.org