Μια σύντομη ιστορική αναδρομή των Μουδανιών.

Μουδανιά (τουρκ. Mudanya). Πόλη (53.965 κατ. το 2000) της Τουρκίας, στην επαρχία Μπούρσα (Προύσα). Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Μικράς Ασίας, στις ακτές της Προποντίδας, και θεωρείται ότι είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης Απάμεια. Η σύγχρονη ονομασία της πόλης προήλθε από την αντίστοιχη μεσαιωνική (Montagnac=βουνά). Η πόλη, στη διάρκεια του 18ου αιώνα, αποτελούσε αξιόλογο πνευματικό κέντρο, στο οποίο έδρευε ελληνική σχολή.

Με την Μικρασιατική Καταστροφή και την γνωστή σε όλους μας Συνθήκη των Μουδανιών, όπου μετά την ήττα των ελληνικών στρατευμάτων στη Μικρασιατική Εκστρατεία (Αύγουστος 1922), έγινε σύσκεψη από αντιπρόσωπους της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ιταλίας και της Τουρκίας, ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία είχε φτάσει στην περιοχή μετά την έναρξη των εργασιών (αργοπορημένοι όπως πάντα), αφού μέχρι τελευταία στιγμή ο Ελευθέριος Βενιζέλος διαπραγματευόταν την ευνοϊκή διευθέτηση του ζητήματος του ελληνικού πληθυσμού. Η συνθήκη που υπογράφτηκε στο διάστημα 28 Σεπτεμβρίου/11 Οκτωβρίου 1922, προέβλεπε τον τερματισμό της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων, ενώ παράλληλα προβλεπόταν η εκκένωση της Ανατολικής Θράκης από τον ελληνισμό, μέχρι τον ποταμό Έβρο. Η ελληνική αντίδραση ήταν έντονη, αφού η χώρα μας επεδίωκε να περιοριστεί η υποχώρηση του ελληνικού στρατού στην αριστερή όχθη του ποταμού Έβρου, καθώς και να δοθεί άνετη χρονική προθεσμία στον ελληνικό πληθυσμό για να μετακινηθεί προς την Ελλάδα. Η ακλόνητη στάση των δυνάμεων της Αντάτ ανάγκασε την ελληνική αντιπροσωπεία να υποχωρήσει από τα Μουδανιά, χωρίς να υπογράψει την Συνθήκη. Όμως, δύο μέρες μετά η ελληνική κυβέρνηση μέσω του Έλληνα αρμοστή στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε την αποδοχή των όρων.

Έτσι μετά την Συνθήκη των Μουδανιών, οι Έλληνες των Μουδανιών (φυσικά με πολλούς άλλους από διάφορα σημεία της Μικράς Ασίας) εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα στο γνωστό σημείο. Ο Δήμος Νέων Μουδανιών (17.032 κατ.) του νομού Χαλκιδικής, που ανασυστάθηκε με το σχέδιο Καποδίστριας και αποτελείται σήμερα από τον πρώην ομώνυμο δήμο καθώς και από τις κοινότητες Αγίου Μάμαντος, Αγίου Παντελεήμονος, Διονυσίου, Ζωγράφου, Νέας Ποτείδαιας, Πορταριάς Σημάντρων και Φλογητών.

Μετά τις εκλογές και την εφαρμογή του νέου χωροταξικού σχεδίου «Καλλικράτης», θα γίνει συνένωση του Δήμου Νέων Μουδανιών, Δήμου Νέας Τρίγλιας και Δήμου Νέας Καλλικράτειας με το όνομα Νέα Προποντίδα! (Πραγματικά είναι αστείο…)

Σημείωση: Αν πατήσετε πάνω στις εικόνες μπορείτε να τις δείτε σε μεγένθυση. Επίσης, αν πατήσετε πάνω στις υπογραμμισμένες λέξεις μεταφέρεστε σε συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες.

Exit mobile version