Περιβάλλον

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ

By admin

August 30, 2010

Ο Δήμος Νέων Μουδανιών εδώ και αρκετό καιρό ξεκίνησε πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού και μετάλλου. Η σχέση των κατοίκων με την ανακύκλωση όμως παραμένει ένα μυστήριο. Ο κόσμος έδειξε αρκετά ευαισθητοποιημένος από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησης των μπλε κάδων ανακύκλωσης, αλλά πολλοί δε γνωρίζουν ακόμα πως γίνεται σωστά η ανακύκλωση. Έτσι με τη βοήθεια του άρθρου για σωστή ανακύκλωση της Γεωργίας Ζαβιτσάνου του περιοδικού «ΟΙΚΟ» της εφημερίδας «Καθημερινή», αποφασίσαμε να το μοιράσουμε στους κατοίκους των Νέων Μουδανιών αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ελπίζοντας να βοηθήσουμε περισσότερο τον πλανήτη ο οποίος κινδυνεύει.

ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ

 

1. Βρώμικες συσκευασίες

Είναι ένα λάθος που εντοπίζεται σχεδόν σε όλους τους κάδους ανακύκλωσης. Μπουκάλια μισογεμάτα με χυμούς και αναψυκτικά, κεσεδάκια με απομεινάρια από γιαούρτι, σκεύη αλουμινίου από έτοιμα αγορασμένα γεύματα (με το φαΐ που περίσσεψε) συσκευασίες με το λάδι που έχει μείνει από το περιεχόμενο τους και πολλά άλλα. Το πρόβλημα που δημιουργείται από αυτά είναι ότι αυξάνουν το μικροβιακό φορτίο στα εργοστάσια διαλογής και έτσι εκτίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι σε αυτά, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των ανακυκλωμένων υλικών να καταλήγει στις χωματερές. Η λύση δεν είναι βέβαια να σαπουνίσουμε την συσκευασία, δεν υπάρχει λόγος να γινόμαστε υστερικοί και σπάταλοι στο νερό. Ένα μικρό ξέπλυμα ή ένα σκούπισμα με τις χαρτοπετσέτες που χρησιμοποιήσαμε είναι αρκετό.

2. Σφιχτοδεμένες σακούλες

Η λογική των μπλε κάδων θέλει τα ανακυκλώσιμα υλικά χύμα. Βέβαια, κάτι τέτοιο θα είχε νόημα αν άδειαζαν τους κάδους κάθε μέρα και δεν σωρεύονταν σακούλες με ανακυκλώσιμα γύρω και έξω από αυτούς. Έτσι, αν πετύχουμε τον κάδο άδειο, αδειάζουμε μέσα τη σακούλα με τα ανακυκλώσιμα. Αν είναι γεμάτος, την αφήνουμε πάνω στο σωρό με κάποιο χαλαρό δέσιμο, για να μη χυθεί στο δρόμο το περιεχόμενο και να είναι εύκολο να ανοίξει από τον υπάλληλο στο κέντρο διαλογής.

3. Ελλιπής διαχωρισμός

Για να λειτουργήσει εύρυθμα η αλυσίδα της ανακύκλωσης, είναι καλύτερα να πετάμε τα υλικά όσο πιο διαχωρισμένα γίνεται. Με λίγα λόγια, όταν υπάρχει χαρτί ενωμένο με πλαστική μεμβράνη ή με σκληρό πλαστικό, ας κάνουμε τον κόπο να τα διαχωρίσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τα γυάλινα μπουκάλια που έχουν πλαστικά ή μεταλλικά καπάκια, αλλά και το χαρτί της σοκολάτας που δεν πρέπει να το τσαλακώνουμε μαζί με το αλουμινόχαρτο.

4. Λάθος υλικά

Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί πολλοί συνεχίζουν να πετάνε τα αποφάγια και άλλα ακατάλληλα υλικά στην ανακύκλωση συσκευασιών. Το να πετάμε οργανικά είδη, τα οποία «δηλώνουν» την ύπαρξη τους με έντονη μυρωδιά, είναι η αιτία ή η δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι δήμοι για να αδειάζουν τους μπλε κάδους με τα κοινά απορριμματοφόρα. Δεν είναι όμως μόνο τα αποφάγια. Οι κάδοι γεμίζουνε από διάφορα άλλα υλικά που δεν είναι ανακυκλώσιμα, όπως: μικρά έπιπλα, ρούχα, αφρολέξ, μπουκάλια μπύρας (που όπως είναι γνωστό κάποια από αυτά επιστρέφονται και μάλιστα με αντίτιμο και ξαναχρησιμοποιούνται. Τα υπόλοιπα γυάλινα μπουκάλια ανακυκλώνονται κανονικά), αποτσίγαρα, βιοδιασπώμενες σακούλες και πολλά άλλα μικροαντικείμενα.

5. Ογκώδη αντικείμενα

Είναι συνηθισμένο να βλέπουμε μπλε κάδους γεμάτους με λίγες χαρτόκουτες. Αυτό συμβαίνει όταν οι μπλε κάδοι βρίσκονται κοντά σε καταστήματα που παραλαμβάνουν εμπορεύματα και πρέπει μετά να ξεφορτωθούν τις κούτες. Οπότε πρέπει να μπαίνουν μέσα στους μπλε κάδους τσακισμένα τα μεγάλα χαρτοκούτια όπως και τα πλαστικά μπουκάλια. Πρέπει να προσπαθούμε να μειώσουμε όσο το δυνατό γίνεται τον όγκο των ανακυκλώσιμων υλικών.

6. ΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

7. ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ

8. ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ

ΣΥΜΠΙΕΖΩ: Τα πλαστικά μπουκάλια του νερού προκειμένου να μην πιάνουν χώρο.

ΠΛΕΝΩ: Πλαστικές συσκευασίες από γιαούρτια, θα πρέπει να ξεβγάζονται ώστε να μην αφήνουν υπολείμματα τροφών, λάδια ή άλλα υγρά. Όπως και τα γυάλινα μπουκάλια ποτών θα πρέπει να ξεπλένονται.

ΔΕΝ ΣΚΙΖΩ: Αποκόμματα εισιτηρίων, αποδείξεις, σκισμένες σελίδες και γενικά, χαρτιά που είναι μικρότερα του μεγέθους Α4 δεν ανακυκλώνονται – όχι ότι δεν γίνεται, απλά δεν υπάρχει μέριμνα από την εταιρεία ανακύκλωσης.

«Αν η φύση δεν έκανε ανακύκλωση και παρήγαγε σκουπίδια όπως παράγει ο άνθρωπος, δε θα υπήρχε σήμερα ζωή στον πλανήτη.»

«Με την ανακύκλωση συσκευασιών συνεισφέρουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας και επενδύουμε σ’ ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.»

«Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια, είναι πρώτη ύλη και ενέργεια.»

«Όλοι μας χρησιμοποιούμε πλαστικά μπουκάλια όμως τι συμβαίνει μετά την χρήση τους; Αν τα πετάξουμε σε έναν κοινό κάδο ή στο δρόμο όπως πολλοί συνηθίζουν, θα χρειαστεί να περάσουν 400-500 χρόνια πριν αρχίσουν να αποσυντίθενται. Αντίθετα, ανακυκλώνοντας μισό κιλό πλαστικά μπουκάλια, εξοικονομεί κανείς ενέργεια αντίστοιχη με 12.000 BTU. Η διαδικασία για την ανακύκλωση τους είναι η εξής: χωρίζονται ανά είδος (PET, PVC,PP), πλένονται και κομματιάζονται. Από τις νιφάδες κατασκευάζονται διάφορα προϊόντα: από νέα πλαστικά μπουκάλια μέχρι ύφασμα για επένδυση μαξιλαριών και μπουφάν. Έχει υπολογιστεί ότι πέντε πλαστικά μπουκάλια είναι αρκετά για την επένδυση ενός μπουφάν, 25 για ένα φλις παλτό ή 26 μπουκάλια για να φτιαχτεί ένα κουστούμι από πολυεστέρα.»

Περισσότερες πληροφορίες για το πως γίνεται η ανακύκλωση στους μπλέ κάδους, στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε.Α.Α.