Απόψεις

Ο δρόμος που ήθελε να γίνει πεζός

By facebook

October 20, 2009

Στο κέντρο των Μουδανιών υπάρχει ένας δρόμος που ήθελε όταν μεγαλώσει να γίνει πεζός. Η οδός Τζαβούρα, ο κεντρικός δρόμος των Ν. Μουδανιών που τελικά δεν του ήταν η «μοίρα» να γίνει πεζόδρομος.

Για την ιστορία, η οδός Τζαβούρα ήταν και είναι δυστυχώς ο κεντρικός άξονας κάθε είδους κίνησης στα Ν. Μουδανιά. Γενικότερα. είτε θέλεις να κατευθυνθείς προς την αγορά, είτε προς τις καφετέριες ή τις τράπεζες πρέπει να περάσεις από εκεί. Για πολλά χρόνια έπρεπε να περάσεις από εκεί ακόμα και αν ήθελες να αγοράσεις μια εφημερίδα και πολλοί το κάνουν ακόμα αυτό.

Πριν αρκετά χρόνια το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την πεζοδρόμηση αυτού του δρόμου και των κάθετων σε αυτόν δρόμων. Δεν ήταν μια απόφαση ευρέως γνωστή μέχρι που ο τότε δήμαρχος είχε την φοβερή ιδέα να κάνει «τέστ» βάζοντας ζαρντινιέρες στα πλαϊνά του δρόμου και μάλιστα να το κάνει αυτό μία καλοκαιρινή Τετάρτη. Δηλαδή την ημέρα που τα Μουδανιά δέχονται τους περισσότερους επισκέπτες. Δεν ξέρω πόσο έξυπνο ήταν αυτό…

Αποτέλεσμα αυτού του «τεστ» ήταν η έντονη διαμαρτυρία μιας ομάδας καταστηματαρχών, με όχι και τόσο κόσμιο τρόμο, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Επίσης για την ιστορία. οι υπόλοιποι πολίτες των Μουδανιών δεν ρωτήθηκαν και δεν είχαν την ευκαιρία να πουν την γνώμη τους. Έτσι αυτή η ομάδα καταστηματαρχών με την βοήθεια της αντιπολίτευσης (έσω και έξω) κατάφερε την αναθεώρηση της απόφασης και τον ανασχεδιασμό της οδού Τζαβούρα.

Το νέο σχέδιο προέβλεπε οδό μίας κατεύθυνσης με χώρο να περνάει μόνο ένα αυτοκίνητο και θέσεις στάσης για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων, αναθεωρήθηκε και αυτό. Οι πολίτες των Μουδανιών άρχισαν να ζητούν και αυτοί να έχουν λόγο στο σχέδιο και κάνανε προτάσεις. Οι προτάσεις αυτές δεν ήταν όμως το ίδιο «ισχυρές» με τις προτάσεις των επαγγελματιών. Έτσι μετά από αναθεωρήσεις κατέληξε τελικά η οδός Τζαβούρα σε αυτό που έχουμε σήμερα.

Τι έχουμε άραγε σήμερα; Έναν δρόμο που δεν είναι πεζόδρομος αλλά είναι σχεδιασμένος σαν τέτοιος. Τον σύλλογο εμπόρων να διαφωνεί πια με το παρκάρισμα επί της οδού, μετά από χρόνια μάχης υπέρ αυτού. Κορίνες για να μην σταθμεύουν τα αυτοκίνητα, αλλά όχι μεγαλύτερα πεζοδρόμια όπως είχε προταθεί από τους ίδιους τους πολίτες. Τι σημαίνουν αυτές οι κορίνες αν όχι «συγνώμη λάθος»; Άλλο ένα λάθος στον σχεδιασμό των Μουδανιών από ανθρώπους που δεν μπορούν να δουν ούτε καν το σήμερα, πόσο μάλλον το αύριο. Άλλο ένα λάθος που δεν μπορεί πια να διορθωθεί και πρέπει να ζήσουμε με αυτό.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι ακόμα εκεί, στο δημοτικό συμβούλιο και συνεχίζουν να κάνουν λάθη με τα οποία εμείς πρέπει να ζήσουμε.

Για να επανέλθω στον δρόμο όμως,  μετά από τρεις δημάρχους, τρεις αντιπολιτεύσεις, κάμποσες αναθεωρήσεις και πολλούς ανθρώπους να θέλουν να αναλάβουν τα εύσημα τι έχουμε; Ημίμετρα, κορίνες στον δρόμο… και μάλιστα στο πιο πρόσφατο έργο του Δήμου Μουδανιών.