Κοινωνία

Καταγραφή επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

By facebook

July 24, 2009

 

Εδώ και περίπου ένα χρόνο, με πρωτοβουλία της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μουδανιών, λειτουργεί στα Νέα Μουδανιά σταθμός μέτρησης των επιπέδων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Ο σταθμός έχει εγκατασταθεί επί της οδού Τζαβούρα, κοντά στο κτίριο του ΟΤΕ και είναι μέρος του προγράμματος pedion24.

Το πρόγραμμα pedion24, αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών & Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και έχει σκοπό τη συνεχή καταγραφή των επιπέδων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Τα αποτελέσματα δεν περιορίζονται σε γενικές μετρήσεις όλης της περιοχής συχνοτήτων αλλά κατηγοριοποιούνται σε 100kHz – 900MHz (Ραδιοφωνία, Τηλεόραση) και 900MHz – 3GHz (Κινητή τηλεφωνία). Τα αποτελέσματα την πρώτη χρονιά είναι θετικά, αφού η ακτινοβολία στα Νέα Μουδανιά είναι κατά πολύ κάτω του επιτρεπτού ορίου. Το αν το επιτρεπτό όριο είναι χαμηλό ή υψηλό αυτό είναι μία άλλη συζήτηση και δεν είναι το αντικείμενο αυτού του άρθρου. 

Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη τιμή (όσο αφορά την κινητή τηλεφωνία) στα Νέα Μουδανιά μετρήθηκε στα 1.77 V/m, δηλαδή 18 φορές κάτω από το επιτρεπτό όριο των 31.76 V/m.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα pedion24 επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του.

Για να παρακολουθείτε τα αποτελέσματα των μετρήσεων στα Νέα Μουδανιά πατήστε εδώ.